Την Κυριακή, 18η Σεπτεμβρίου 2016, ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμων τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης της πόλης Dolisie, τιμώντας την ιερά μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, Προστάτου και Εφόρου του ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος».

Συγκινητική υπήρξε η προσέλευση στην Ευχαριστιακή Σύναξη και των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και πιστών των Ενοριών Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville, Αναλήψεως του Κυρίου Pointe-Noire και Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire, που θέλησαν να εκφράσουν την αγάπη και την στήριξή τους προς τα παιδιά του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» προσφέροντας τρόφιμα, γλυκίσματα, παιχνίδια και σχολικά είδη.

Εξίσου σημαντική ήταν η φιλάδελφη κίνηση του Ρ/Καθολικού Επισκόπου της πόλεως, Σεβ. κ.Bienvenu Manamika, ο οποίος παρέδωσε τρόφιμα, καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό υπέρ του ευαγούς ιδρύματος.

Προ του πέρατος ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής κ. Dallou προσφώνησε τον Επίσκοπο, ευχαριστώντας τον για την αδιάκοπη πατρική του μέριμνα προς την Ενορία και τα παρακείμενα σε αυτήν ιδρύματα (ορφανοτροφείο και σχολείο), ενώ υπογράμμισε την δυναμική παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην κοινωνία.

Ο Θεοφιλέστατος κατά την αντιφώνησή του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους προσελθόντες στην Λειτουργική σύναξη, οι οποίοι με την παρουσία τους εξεδήλωσαν την ενότητα και την αλληλεγγύη που κυριαρχεί στην τοπική Εκκλησία, καθώς και την αναγνώριση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς ιεραποστολικούς συλλόγους της Ελλάδος, οργανισμούς, Ιερές Μητροπόλεις και ευσεβείς ορθοδόξους πιστούς ανά τον κόσμο για την πολύτιμη συναρωγή τους στο ιεραποστολικό έργο, αλλά και προς το ορθόδοξο ορφανοτροφείο ειδικότερα.

Ακολούθησε εόρτια συνεστίαση μετά το πέρας της οποίας ο Επίσκοπος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα της Ιεράς Επισκοπής.

Την εορτή του Αγίου Ευσταθίου ετίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ.Ρ/Καθολικός Επίσκοπος Dolisie κ. Bienvenu Manamika, ο Εντιμ.κ.Δήμαρχος πόλεως Dolisie κ.Yves Fernard Diokouandi, ο κ.Διευθυντής Κοινωνικών Υποθέσεων Περιφερείας Niari, ο Εντιμ.κ.Χρυσόστομος Djimbi Simouna, Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Dolisie, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Ενοριακών Επιτροπών των Ι.Ναών Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire κ.Michel Armand Massa, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, και κ.Andrien Hosse, Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville κ.α