Αρχική » Απόλυτα συνυφασμένη η Ελλάδα με την Ορθοδοξία δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Απόλυτα συνυφασμένη η Ελλάδα με την Ορθοδοξία δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

από kivotos

«Υπάρχουν και σήμερα, όσο και αν οι αιτιάσεις προκαλούν θυμηδία, διεκδικήσεις σε βάρος της Μακεδονίας, τις οποίες οφείλουμε να τις απορρίψουμε και να υπερασπιστούμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Δοξάτο Δράμας, που παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης του 2ου Ολοκαυτώματος.

Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να μην αφήσουμε τους παραχαράκτες της ιστορίας να κάνουν το έργο τους, γιατί η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιερό τόπο μαρτυρίου κατά τους αγώνες των Ελλήνων για την υπεράσπιση της διαχρονικής ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους κάθε λογής επίβουλούς της το Δοξάτο Δράμας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα της επιστροφής των βυζαντινών κειμηλίων που είχαν κλαπεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και βρίσκονται στη Βουλγαρία.

Κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και αναφερόμενος στη θυσία του τότε Μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης, Χρυσόστομου, είπε ότι αποτελεί απόδειξη πόσο απόλυτα συνυφασμένη είναι η πορεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Στην αντιφώνησή του, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δοξάτου, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Δοξάτου αγωνίστηκαν με απαράμιλλο σθένος και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Ελευθερία.

Παρατήρησε πως το Δοξάτο είναι, εξ όσων γνωρίζουμε, ο μοναδικός τόπος στην παγκόσμια ιστορία, ο οποίος βίωσε τρεις εισβολές και δύο ολοκαυτώματα σε διάστημα μόλις 28 ετών, την περίοδο από το 1913 μέχρι το 1941, σε χρόνια άκρως πολυτάραχα και κρίσιμα για την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και, γενικότερα, της γεωπολιτικής ισορροπίας στα Βαλκάνια.

Συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ζήτησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και κάλεσε τη Βουλγαρία να επιστρέψει τους θρησκευτικούς θησαυρούς που είχαν αργαπεί από την ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσας.

Με δήλωσή του στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για το 2ο Ολοκαύτωμα, στο Δοξάτο της Δράμας, ο κ. Κουίκ επισήμανε:

“Η Βουλγαρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να επιστρέψει τους θρησκευτικούς θησαυρούς που έχουν αργαπεί από το μοναστήρι της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας. Είναι μία επίκληση, την οποία έκανε στην ομιλία του, σήμερα, στο Δοξάτο της Δράμας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την οποία οφείλει η ηγεσία της Βουλγαρίας να εισακούσει. Είναι ένα πάγιο, χρόνιο και σωστό αίτημα, το οποίο προβάλλει η ελληνική πλευρά. Εδώ, στο Δοξάτο, τιμήσαμε σήμερα το Ολοκαύτωμα, το διπλό επί της ουσίας· και αυτό του 1913, όπου εσφαγιάσθηκαν και ιερείς, για να το υπενθυμίσουμε. Εδώ, στο Δοξάτο, που όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο μετέπειτα μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος έχτισε το σχολείο σε σχήμα Ε που σημαίνει Ελλάδα και Ελευθερία, εδώ στο Δοξάτο, όπου -αυτό τιμάμε σήμερα- στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους εκατοντάδες κάτοικοι. Θα κρατήσω το τελευταίο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο γεύμα, ότι η Ελλάδα, η οποία βιώνει μια κρίση, η οποία έχει κόψει το χαμόγελο από τις ελληνικές οικογένειες, θα πρέπει να πορευτεί ενώνοντας επιτέλους τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί η συναίνεση είναι αυτό θα μπορέσει και η συμφιλίωση να μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ