Αρχική » Πολύκαστρο: Τιμήθηκε η εκατοστή επέτειος Διασυμμαχικής Μνήμης του Α’ Παγκοσμίου

Πολύκαστρο: Τιμήθηκε η εκατοστή επέτειος Διασυμμαχικής Μνήμης του Α’ Παγκοσμίου

από kivotos

Η καθιερωμένη διοργάνωση Διασυμμαχικής μνήμης από τον Α΄ Π.Π. για την πρώτη Κυριακή τού Οκτωβρίου, 100 χρόνια από τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, γιορτάσθηκε στο Διασυμμαχικό Μνημείο του Πολυκάστρου, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Η όλη τελετή ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη Δέηση. Στην πλατεία τού Ηρώου ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος έψαλε Τρισάγιο και ανέπεμψε την πρέπουσα για την περίσταση Ευχή υπέρ αναπαύσεως των ημετέρων και των ομόδοξων ηρώων αγωνιστών, και υπέρ ελεήσεως των συμμάχων συναρωγών τής ελευθερίας μας και της ειρηνεύσεως τού κόσμου.

Ακολούθησαν οι εκφωνήσεις πολλών σύντομων χαιρετισμών από τούς εκπροσώπους των τότε συμμάχων χωρών και των Διασυμμαχικών οργανώσεων και οι καταθέσεις πλήθους στεφάνων· αρχικά προ τού πολυεδρικού Ηρώου, και τέλος ενώπιον των προτομών των αντίστοιχων τότε αρχηγών των συμμαχικών κρατών. Εντύπωση προκάλεσε για άλλη μια φορά, ότι ο Έλληνας πρόεδρος τού οργάνου αυτού, όπως και οι Σέρβοι εκπρόσωποι,  ζητούσαν και λάμβαναν την ευχή τού Σεβασμιωτάτου, ενώ ειδικά ο Σέρβος υπουργός Αμύνης και οι Σέρβοι εκπρόσωποι της Διασυμμαχικής οργάνωσης στις καταθέσεις των στεφάνων γονάτιζαν πρό του Ηρώου στη συνέχεια έκαναν το σταυρό τους και αποχωρούσαν.

Στους πολλούς χαιρετισμούς όλοι αναθυμήθηκαν το συλλογικό ηρωισμό, αλλά και την αμοιβαία συμπαράσταση, ως ιστορικό δίδαγμα υπέρ της αναγκαίας ολοτελούς αυτοθυσίας με πρόταγμα την εκπολεμούμενη ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη. Ο Δήμαρχος Παιονίας στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα μιας σοβαρής κρατικής μεριμνάς για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στη δεοντολογία της συνολικής στάσης τού λαού απέναντι στις τραγωδίες τους.

Εκφωνήθηκαν εξ υπαμοιβής τά πολυανθρώπινα αριθμητικά μεγέθη στρατιωτών της ηρωϊκής συμμετοχικής θυσίας από κάθε επιμερους χώρας, με τή χαρακτηριστική αντιφώνηση “Απόντες! Έπεσαν υπέρ της ελευθερίας και της παγκόσμιας ειρήνης!” Στο τέλος, η στρατιωτική φιλαρμονική παιάνισε τούς εθνικούς ύμνους όλων των χωρών.

Παρόντες ο εκπρόσωπος της Βουλής, βουλευτής Κιλκίς -πρ. υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Στρατηγός-Δκτής τού Γ΄ Σ.Σ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Ηλίας Μπόλος, τιμητικά αγήματα ελληνικά και σερβικά. Επίσης πολυμελής παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων των τότε συμμαχικών κρατών (Ελλάδας, Σερβίας, Ηνωμενου Βασιλείου/Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας), σε επίπεδο υπουργών ή άλλων πολιτειακών Αρχών, είτε στρατηγών-ναυάρχων-πτεράρχων, και βέβαια ο Έλληνας πρόεδρος τού Διασυμμαχικού οργάνου και οι αντίστοιχοι αντιπρόσωποι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ