Αρχική » Το Τίμιο Ξύλο για πρώτη φορά στο Αγρίνιο

Το Τίμιο Ξύλο για πρώτη φορά στο Αγρίνιο

από kivotos

Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Σταυρού, πλήθος πιστών προσέρχεται και με υπομονή αναμένει στη σειρά για να προσκυνήσει το Τίμιο Ξύλο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το οποίο βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο. Το Τίμιο Ξύλο, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, μετέφερε ο καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ, για να παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, μέχρι το πρωί της Τρίτης 15  Σεπτεμβρίου.

Στην υποδοχή του Τιμίου Ξύλου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέτρεψε τους πιστούς να προσκυνήσουν με πίστη και ευλάβεια τον Τίμιο Σταυρό και να παρακαλέσουν τον Εσταυρωμένο Λυτρωτή να φωτίζει τους ηγέτες και να δώσει λύση στα αδιέξοδα που βιώνει ο ελληνικός λαό.

Τὸ Τίμιο Ξύλο εἶναι ὁ  πολυτιμότερος πνευματικώς θησαυρός της Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου ¨Ορους. Στὸ Καθολικὸ της φυλάσσονται σήμερα δεκατρία τεμάχια Τιμίου Ξύλου, τέσσερα μεγάλα σὲ ειδικὲς σταυροθήκες και εννέα μικρὰ σε λειψανοθήκες μαζί μὲ άλλα άγια λείψανα. Όλα αυτὰ τα τεμάχια Τιμίου Ξύλου αρχικὰ συναποτελούσαν το περίφημο και μεγαλύτερο στον κόσμο τεμάχιο, το ὁποίο δώρισε στον ιδρυτή και κτίτορα της μονής Όσιο Παύλο τον Ξηροποταμηνὸ ὁ αυτοκράτορας Ρωμανὸς κατά τον 10ο αιώνα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ