Της Λητώς Μησιακούλη

 

Η προσωπική συλλογή ενός από τους πιο αναγνωρισμένους ιστορικούς Τέχνης του περασμένου αιώνα αποκαλύπτεται και εμφανίζεται προς πώληση μέσω οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, στις 26 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για τα 46 έργα Τέχνης του Everett Fahy, ο οποίος στη βιογραφία του έχει αμέτρητους σταθμούς, όπως τις διοικητικές θέσεις στο Μουσείο Metropolitan της Νέας Υόρκης, αλλά και τη Συλλογή Frick.

Τα εξέχοντα υπάρχοντα που οι ειδικοί του οίκου εξέτασαν ένα-ένα χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα και κοσμούσαν για χρόνια το σπίτι του Everett Fahy στη Νέα Υόρκη, που είχε σχεδιάσει ο Mark Hampton, γνωστός για το ταλέντο του στην εσωτερική διακόσμηση. Πρόκειται κυρίως για πίνακες με θρησκευτικό θέμα, καθώς και για εικόνες που ο ίδιος είχε αγοράσει και διατηρούσε για χρόνια στην πολυτελή ιδιοκτησία του.

«Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή μας που θα παρουσιάσουμε την προσωπική συλλογή του Everett Fahy, αποτελούμενη από πίνακες, ζωγραφικά έργα, σχέδια, μεταξοτυπίες και άλλα αντικείμενα Τέχνης, τα οποία αντανακλούν ένα ειδικά εκπαιδευμένο μάτι ενός γνώστη και ενός από τους σπουδαιότερους ιστορικούς Τέχνης και συλλέκτες έργων Τέχνης της εποχής του», σχολίασε σχετικά με την επερχόμενη δημοπρασία η Emma Kronman, επικεφαλής των δημοπρασιών «Old Μasters» στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης.

 

Πόλος έλξης

Οι τιμές εκτίμησης των έργων κυμαίνονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, ενώ, όπως πληροφορούν τα στελέχη του οίκου, δεν θα υπάρξουν reserved prices.

Ένα από τα υποψήφια φαβορί της δημοπρασίας είναι ο πίνακας του Sienese Duccio di Buoninsegna που απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο. Πρόκειται για τέμπερα και χρυσό πάνω σε πάνελ και αποτελεί ένα από τα δώρα που του είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Metropolitan και βασικός μέντοράς του, Sir John Pope-Hennessy. Η τιμή εκτίμησης του πίνακα κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 δολάρια.

Εντυπωσιακό είναι και ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο χορωδίας του Βατικανού από τον Πάπα Leo Χ, το οποίο έχει εκτιμηθεί μεταξύ 15.000 και 20.000 δολαρίων.

Ακόμη, καλή τιμή πώλησης αναμένεται για ένα κινεζικό βάζο (1.000-1.500 δολάρια) το οποίο είχε χαρίσει στον Fahy η Brook Astor.