«Η πατρίδα μας σήμερα χρειάζεται προσπάθεια και βοήθεια από όλους μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την ενορία του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, όπου τέλεσε τα εγκαίνια των ενοριακών συσσιτίων και του παιδικού σταθμού.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο Πρωοτσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τους υποδέχθηκαν οι εφημέριοι του ναού, ο Δήμαρχος, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κλήρος και λαός.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στον ιστορικό ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, επισημαίνοντας πως «δεν ξεχάσατε και πάλι την Δυτική Θεσσαλονίκη τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους που είναι γεμάτοι αρχοντιά με την βαθιά τους πίστη, με την αγάπη τους στον Χριστό. Είναι οι άνθρωποι που έχτισαν τις εκκλησιές αυτές περίλαμπρες για την δόξα του Θεού με το υστέρημά τους που γινόταν πλούτος και θησαυρός αδαπάνητος με την ευλογία του Θεού» ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία της ενορίας, του ναού και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «η καρδιά μου ευφραίνεται κάθε φορά που οδηγώ τα βήματα στην ωραία Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό, γιατί μπορεί να μην είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά οι κάτοικοι εδώ ξέρουν να αγαπούν, να σέβονται, να οδηγούν την οικογένεια τους σύμφωνα με τις παραδόσεις, με όσα παρέλαβαν από τους δικούς τους πατέρες».

Χαρακτήρισε, επίσης, τον παιδικό σταθμό και το συσσίτιο τα «καλά έργα» των ανθρώπων της τοπικής Εκκλησίας, ενώ υπογράμμισε πως το Ευαγγέλιο που ακούσαμε στην ακολουθία του αγιασμού αναφέρει οτι «όλοι μαζί είμαστε το φως και το αλάτι της γης. Οι κάτοικοι της ενορίας αυτής είναι το αλάτι. Το αλάτι νοστιμίζει το φαγητό, αλλά και συντηρεί. Αν χάσει αυτές τις ιδιότητες, δε μας χρειάζεται. Βρισκόμαστε μπροστά στις δυσκολίες και αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να στηρίξουμε τα βλαστάρια, τα μικρά τα παιδιά, αλλά και όσους έχουν ανάγκη. Το πνεύμα της αγάπης το διαπιστώνω κάθε φορά που σας επισκέπτομαι. Εύχομαι έτσι, με συνεργασία, να συνεχίσετε το έργο αγάπης. Αυτό είναι ένα κομμάτι από το έργο της Εκκλησίας. Και στην Αρχιεπισκοπή και σε όλες τις Μητροπόλεις υπάρχει αυτό το πνεύμα της συνεργασίας».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στις δυσκολίες που υπάρχουν και κάλεσε τους πιστούς να κάνουμε υπομονή. «Εκείνο που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι η προσπάθεια και η βοήθεια του καθενός από εμάς» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «χρειάζεται να πορευτούμε με συνεργασία, σύνεση και φρόνηση, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και οι χώροι των συσσιτίων να γίνουν χώροι που θα παίζουν τα παιδιά».

Στην συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Δήμαρχος της πόλης και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις και ξεναγήθηκε στους χώρους.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης