Αρχική » Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ηγούμενου Νικοδήμου της Μονής Λειμώνος Λέσβου

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ηγούμενου Νικοδήμου της Μονής Λειμώνος Λέσβου

από kivotos

Έκλεισε τα μάτια του ο ηγούμενος του φημισμένου μοναστηριού της Μονής Λειμώνος του Αγίου Ιγνατίου στη Καλλονή της Λέσβου, ο οποίος το έκανε παγκοσμίως γνωστό και πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από κάθε γωνιά της γης.

Ο Νικόδημος Παυλόπουλος εκοιμήθη το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου σε ηλικία 73 ετών, βυθίζοντας στον θρήνο πιστούς που συρρέουν από ολόκληρο το νησί για να προσκυνήσουν τη σορό του, που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι της Κυριακής  έως την Δευτέρα στις 11:00 το πρωί που θα γίνει η κηδεία του.

Ο Αρχιμανδρίτης που ήταν μία από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της Εκκλησίας στη Λέσβο, ήταν διαχειριστής της μεγαλύτερης Μονής της Λέσβου και θεματοφύλακας μίας πλουσιας πνευματικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης της στην Καλλονή και όχι μόνο, για πάρα πολλά χρόνια.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολύ δουλειά αναστήλωσε την παλαιά πτέρυγα των κελιών, το Καθολικό καθώς και άλλα κτίσματα. Δημιούργησε νέα συγκροτήματα που στεγάζουν σήμερα: 

  • το Γηροκομείο όπου μπορούν να βρουν φιλοξενία οι ηλικιωμένοι απόμαχοι της ζωής.
  • Ξενώνα δυναμικότητας 200 ατόμων τουλάχιστον όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, διαθέτοντας μάλιστα και ιδιαίτερα εντυπωσιακή τραπεζαρία δυναμικότητας 500 ατόμων.
  • Το μεγαλύτερο Μουσείο που μπορεί να δει επισκέπτης σε μοναστηριακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, όπου στις πάμπολλες αίθουσες τους εκτίθενται κειμήλια ανεκτίμητου αξίας και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και βιβλιοθήκη με 516 χειρόγραφα από τα οποία 59 είναι σε μεμβράνες. Τ’ αλλά είναι μετάξινα ή χάρτινα. Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα έως και σήμερα. Επίσης το Λαϊκό Μουσείο με ένα εντυπωσιακό πλούτο αντικειμένων. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται μια πολυθρόνα του Αγίου Ιγνατίου, κασέλες με ποικιλόμορφες, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, εικόνες με επίχρυσες παραστάσεις και αγίους ζωγραφισμένους με τη βυζαντινή λαϊκή τεχνοτροπία, γυάλινα καντήλια με διάφορους χρωματισμούς και διακοσμήσεις.
  • Τη βιβλιοθήκη εντύπων με 20.000 περίπου βιβλία από το 1498, πολλά δε από αυτά είναι σπανιότατα. Το αρχαιότερο βιβλίο είναι ένα Ευαγγέλιο του Θ’ αιώνα.
  • Το Γεωλογικό μουσείο (Μουσείο Πετρωμάτων)

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια την Ιερά Μόνη Λειμώνος σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών και επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Η παράδοση διατηρείται σε όλο της το μεγαλείο, τονίζοντας τη διαχρονικότητά της, έτσι ώστε μια επίσκεψη στη Μονή να ζωντανεύει θρησκευτικές, ιστορικές και εθνικές μνήμες της Λέσβου και της Ελλάδος.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή  θα γίνει την Δευτέρα στις 11:00 το πρωί. H ταφή θα πραγματοποιηθεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου.


Πηγή: http://www.lesvospost.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ