Αρχική » Η εφαρμογή για κινητά των Καθολικών που τους συνδέει με την Εκκλησία

Η εφαρμογή για κινητά των Καθολικών που τους συνδέει με την Εκκλησία

από kivotos

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία για να φέρει πιο κοντά τους πιστούς με την Εκκλησία; Η Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ μας δίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα, μέσω ενός application για φορητές συσκευές, δηλαδή για κάθε smartphone και tablet. To όνομα της εφαρμογής είναι USA Catholic Church (όχι κάτι πρωτότυπο δηλαδή), αλλά η παρουσίαση της πριν λίγες ημέρες έδειξε το μέλλον στην επικοινωνία στο χώρο της θρησκείας.

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πάπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να εξυπηρετήσει τους πιστούς που ήθελαν σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθούν το πρόγραμμα, τις μετακινήσεις, τις ομιλίες του και τις σχετικές εκδηλώσεις, σε ολοκληρωμένη αναμετάδοση με εικόνα και βίντεο. Αυτό όμως είναι μόνο η αφορμή, καθώς η εφαρμογή έχει μεγάλο βάθος καθώς επιτρέπει στον πιστό:

  1. Να βλέπει άμεσα τα νέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, να διαβάζει βιβλικά κείμενα, να δέχεται ειδοποιήσεις για θρησκευτικές εκδηλώσεις στην περιοχή του. Ειδικά για θέματα ενημέρωσης προβλέπεται να γίνει ενοποίηση όλων των Καθολικών πηγών, οπότε θα μπορεί κανείς στο κινητό του να βλέπει από Παπικά διατάγματα μέχρι ανακοινώσεις της Επισκοπής στην οποία ανήκει.
  2. Στους επόμενους μήνες η εφαρμογή θα επεκταθεί οπότε ο πιστός θα βλέπει όλες τις εκκλησίες στην περιοχή του, το πρόγραμμα λειτουργιών και εκδηλώσεων τους (ακόμη και το ωράριο που δέχονται οι ιερείς για εξομολόγηση), τις ανακοινώσεις των ναών και των ιερέων, ακόμη και βίντεο και δελτία Τύπου.
  3. Ακόμη, ο πιστός, όταν ταξιδεύει θα μπορεί να βλέπει ποια εκκλησία είναι κοντά του.
  4. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να γίνονται δωρεές σε ναούς ή φιλανθρωπικές δράσεις μέσω συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η εφαρμογή είναι δίγλωσση, αγγλική και ισπανική, οπότε καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αμερικανών καθολικών, ενώ σε επόμενο στάδιο θα προσφέρεται και σε άλλες γλώσσες.

Όπως δήλωσε ο Επίσκοπος Christopher Coyne, επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ «…πρόκειται για την πιο περιεκτική ψηφιακή σύνδεση που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στους καθολικούς πιστούς. Κατανοούμε ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους ώστε να συνδεθούν με την Εκκλησία και να ενσωματώσουν τον Καθολικό τρόπο ζωής στην πολυάσχολη καθημερινότητα τους. Οπότε, αυτή η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη ώστε να πετύχει ακριβώς αυτό».

Σήμερα εκκλησιαστικές και θρησκευτικές ψηφιακές εφαρμογές υπάρχουν πολλές και συνεχώς αυξάνονται από όλα τα δόγματα. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι πιστοί τις περισσότερες φορές αναζητούν την «επίσημη» εφαρμογή, αυτή δηλαδή που εκφράζει με βεβαιότητα την επίσημη Εκκλησία τους. Υπάρχει λοιπόν και πεδίο ανοιχτό για μαζική συμμετοχή των πιστών, και αναγκαιότητα να προχωρήσει η εκκλησιαστική επικοινωνία στις νέες μορφές ψηφιακής διασύνδεσης με τους πιστούς της, αλλά και χρονική πίεση να κατοχυρωθούν όλα αυτά από κάθε δόγμα πριν αρχίσουν οι ψηφιακές «εισπηδήσεις»!

Ειδικά μάλιστα για τη νέα γενιά που σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιεί τις ψηφιακές υπηρεσίες στην επικοινωνία και κοινωνικοποίηση της, τέτοιες εφαρμογές (που πρέπει να είναι εύχρηστες και πλήρεις περιεχομένου) είναι μάλλον μονόδρομος για να μπορέσει κανείς να την προσεγγίσει.

Να λοιπόν ένα πεδίο δράσης που θα θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία να δούμε όσο πιο σύντομα να γίνεται μια ανάλογη προσπάθεια!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ