Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε εχθές η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στο Θέατρο Βεάκη , που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και το πολιτιστικό της Ίδρυμα Ιωνία. Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, πολλοί κληρικοί και λαϊκοί.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, την οποία υποδύεται η μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, γεννήθηκε από Ναξιώτη στην καταγωγή πατέρα και μητέρα Σμυρνιά, στα Βουρλά της Μικράς Ασίας το 1899.

«Όσο ζω κι αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Έλληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, με τη φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά» τα λόγια αυτά της γιαγιάς Φιλιώς, είναι χαραγμένα στη μνήμη όσων είχαν την τιμή να τη γνωρίσουν. Ήταν ένας άνθρωπος με θάρρος, δύναμη, πίστη, θέληση, δίψα για τη ζωή και τα γράμματα και οι αφηγήσεις της για τις αλησμόνητες πατρίδες καθήλωναν κάθε ακροατή.

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τη ζωή της Φιλιώς Χαϊδεμένου, τον δυναμικό χαρακτήρα, τη τόλμη και την αποφασιστικότητα που την διέκριναν και που αποτελούσαν τα σημαντικά της εφόδια στον αγώνα για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Η κ. Μπεμπεδέλη και οι πέντε ταλαντούχοι ηθοποιοί που την πλαισιώνουν (Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Αλκιβιάδης Μαγγόνας) κατάφεραν να συγκινήσουν με τις συγκλονιστικές ερμηνείες τους. Πρόκειται, άλλωστε, για μία άρτια παράσταση, σκηνοθετικά, μουσικά, ενδυματολογικά. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράσταση μνήμης και αφήγησης για όλα όσα είδε και έζησε στη μικρασιατική γη, εκείνη και χιλιάδες άλλοι Έλληνες που πήραν τη ρότα της προσφυγιάς.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα εχθές στο θέατρο Βεάκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων κάθε Τετάρτη ώρα 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Ιδρυμάτων και του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.