Μια προέρτια των Χριστουγέννων μουσική και πνευματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, 8 Δεκεμβρίου στις 6μμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνατίου.

Η εκδήλωση άρχισε με την Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς, που, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Παπαδόπουλου, Διευθυντού της Σχολής, ερμήνευσε υποδειγματικά προεόρτιους ύμνους. Η Χορωδία απέδωσε τις αρχαίες Ιαμβικές Καταβασίες που εψάλλοντο την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, τροπάρια της Λιτής, την εκλογή της εορτής και άλλα μέλη.

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Σεβασμιώτατο και τους παρευρισκομένους, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκε η νεοσυσταθείσα Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου 40 παιδάκια 6-12 ετών απέδωσαν με εκπληκτική ακρίβεια Καταβασίες της εορτής των Χριστουγέννων, καθώς και τα προεόρτια προσόμοια του Ρωμανού του Μελωδού «Αι αγγελικαί προπορεύεσθε δυνάμεις».

Την Χορωδία της Σχολής παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελος της ΜητροπόλεώςΑρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος με ιστορικές και υμνογραφικές αναφορές καθώς επίσης με θεολογικές προεκτάσεις επένδυσε με ιδιαίτερο τρόπο τα ψαλλόμενα μέλη, καθιστώντας έτσι πιο εύληπτα τα νοήματα των ύμνων στους ακροατές.

Εν συνεχεία ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Δ.Σ. της Σχολής, απέδωσε αναμνηστικά της εκδήλωσης στον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο, στον προσκεκλημένο ομιλητή π. Ανδρέα Κονάνο και στον οικοδεσπότη της εκδήλωσης π. Ιγνάτιο Μουρτζανό.

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ηλία Παπαδόπουλο, τους Καθηγητές και το Διοικητικό Συμβούλιο, που στη δύσκολη καθ’ όλα εποχή μας αγωνίζονται να φέρουν εις πέρας την ευλογημένη αυτή διακονία. Τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η προσέλευση των μαθητών είναι μεγάλη, τόσο στην Σχολή όσο και στα Παραρτήματά της, στον Τύρναβο και στον Πλατύκαμπο.

Συνεχάρη τους μαθητές για την άψογη ψαλμώδηση των δύσκολων μελών που παρουσίασαν, ιδιαιτέρως όμως ευφήμησε τους μικρούς μαθητές της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας, η οποία είναι αποκύημα της νέας προσπάθειας της Σχολής, του τμήματος δηλαδή της Μουσικής Προπαιδείας.

Στο δεύτερο μέρος, ο ομιλητής π. Ανδρέας Κονάνος, ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής, γνωστός ανα το πανελλήνιο –και όχι μόνο –από τις εκπομπές και τα βιβλία του, μίλησε στο πολυπληθές ακρωατήριο με θέμα: «Ιησούς Χριστός, η χαρά του σύμπαντος κόσμου».

Ο π. Ανδρέας με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την εν Χριστώ χαρά, μέσα από παραδείγματα τόσο της καθημερινότητας, όσο και από βίους Αγίων. Συχνές ήταν οι αναφορές του στην Αγία Γραφή αλλά και σε σύγχρονες Οσιακές μορφές της εκκλησίας μας που ζούσαν και μετέδιδαν την χαρά του Χριστού.

Τόνισε το ασυμβίβαστο της χαράς του Χριστιανού με την κακοθυμία που επιτρέπουμε να καταλαμβάνει τους εαυτούς μας από τις αντιξοότητες του βίου και καυτηρίασε την άσχημη διάθεση, την γκρίνια και την στενοχώρια, όχι μόνο ως κοινωνική, αλλά, κυρίως ως πνευματική παθογένεια, την οποία πρέπει να θεραπεύσουμε με την εμπιστοσύνη μας στον Θεό.
Συμβούλευσε τους ακροατές να μην καταπιέζουν τις εκφάνσεις χαράς που έχουν και να μη νιώθουν ενοχές όταν εκφράζουν την χαρά τους. Τους προέτρεψε μάλιστα να το κάνουν, αφού ο Χριστιανός είναι εξ ορισμού χαρούμενος όταν μετέχει της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας, κοινωνεί δηλαδή με τον Χριστό, που είναι η όντως χαρά.
Ως κατακλείδα της ομιλίας του, ο π. Ανδρέας ανέφερε ότι η Χαρά είναι η παρακαταθήκη του Ιησού στους μαθητές του και κατ’ επέκταση στην εκκλησία, με την διαβεβαίωση ότι κανείς και τίποτα δεν είναι δυνατόν να στερήσει από τον άνθρωπο την εν Χριστώ χαρά.