1/2

 

Προεόρτια Υπαπαντής. Μαρτύρων Τρύφωνος, Περπετούας και των συν αυτή, Θεΐωνος και των δύο παίδων. Καρίωνος, Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης. Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου. Οσίων Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού του εξ Αθηνών και Βενδιμιανού. Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού. Αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης. Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου των εν Μεγάροις μαρτύρων.

 

 

2/2

Η Υπαπαντή τον Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Αγαθοδώρου, νεομάρτυρος Ιορδανού του εκ Τραπεζούντας και Γαβριήλ οσίου.
O άγιος Ιορδάνης ο Τραπεζούντιος (νεομάρτυρας) καταγόταν από την Καππαδοκία. Στον Γαλατά της Κωνσταντινουπόλης, όπου εγκαταστάθηκε μετά τον γάμο του, βρέθηκε σε μια παρέα όπου κάποιος βλασφήμησε τον Άγιο Νικόλαο. Τότε ο Ιορδάνης απάντησε το ίδιο κοροϊδευτικά εις βάρος του Μωάμεθ. Την επόμενη ημέρα καταγγέλθηκε ως υβριστής της θρησκείας του Μωάμεθ, οδηγήθηκε στον βεζίρη και πιέστηκε να αλλαξοπιστήσει για να αποφύγει την τιμωρία. Παρά τις απειλές ο άγιος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί, στις 2 Φεβρουαρίου του 1650.

 

3/2

Προφήτου Συμεώνος, του δεξαμένου τον Κύριον, και Άννης της προφήτιδος. Προφήτου Αζαρίου. Μαρτύρων Αδριανού και Ευβούλου, Βλασίου του βουκόλου, Παύλου και Σίμωνος. Νεομαρτύρων Ιωάννου και Σταματίου των αυταδέλφων και Νικολάου, των εκ Σπετσών και εν Χίω μαρτυρησάντων. Οσίου Κλαυδίου.

 

4/2

Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, Ιερομάρτυρος Αβρααμίου, επισκόπου Αρβήλ της Περσίας. Μάρτυρος Θεοκτίστου. Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου και Ιωσήφ του Χαλεπλή. Οσίων Ιασίμου του θαυματουργού, Ιωάννου επισκόπου Ειρηνουπόλεως, Νικήτα του εν Πυθίοις και Νικολάου ομολογητού του Στουδίτου.


5/2
Μάρτυρος Αγαθής της παρθένου. Νεομάρτυρος Αντωνίου του Αθηναίου. Πολύευκτου πατριάρχου Κων/πόλεως και Θεοδοσίου του εν Σκοπέλω.


6/2

Φωτίου του Μεγάλου. Βουκόλου επισκόπου Σμύρνης. Μαρτύρων Φαύστης και των συν αυτή Ευιλασίου και Μαξίμου. Ιουλιανού του ιατρού, Σιλουανού του εν Εμέση. Φαύστου και Βασιλείου του εν τοις «Δαρείου». Νικηφόρου και Περγέτου. Οσίων Απρίωνος επισκόπου Κύπρου. Βαρσανουφίου και Ιωάννου του επικαλουμένου προφήτου. Ιωάννου του εν «Λυκώ» και Ιακώβου.

O Μέγας Φώτιος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της εκκλησιαστικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Γεννήθηκε το 820 από πλούσια οικογένεια. O Φώτιος διακρίθηκε για την ευφυΐα του, την πολυμάθειά του, την αντικειμενική κρίση και το ήθος του χαρακτήρα του. Στην αρχή υπηρέτησε και διέπρεψε σε ανώτατα πολιτικά αξιώματα, όταν όμως ο Πατριάρχης Ιγνάτιος απομακρύνθηκε από τον θρόνο του με βίαιο τρόπο, ο Φώτιος αποτέλεσε τη μόνη ελπίδα εξόδου της Εκκλησίας από την κρίση. Μέσα σε έξι ημέρες χειροτονήθηκε «αθρόον» διάκονος πρεσβύτερος και επίσκοπος. Αγωνίστηκε κατά των εχθρών της Εκκλησίας και ιδίως κατά των καινοτομούντων παπικών, φθάνοντας ως και την καθαίρεσιν του πάπα Νικολάου. Όμως, ο αυτοκράτορας Λέων τού στέρησε τον πατριαρχικό θρόνο και ο άγιος τελείωσε την πολυτάραχη ζωή του εξόριστος σε μοναστήρι. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς και για την όλη του παρουσία στην Εκκλησία εκλήθη «Μέγας».

 

7/2

Των εν Νικομηδεία αγίων 1.003 μαρτύρων. Οσίων Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, Λουκά του εν Ελλάδι και Πέτρου του εν Μονοβάτοις. Μάρτυρος Θεοπέμπτου και των συν αυτώ 6 μαρτύρων εκ Φρυγίας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Αλικιανού (Κρήτης), του Διβόλη.

 

8/2

Ζαχαρίου του προφήτου. Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Μαρτύρων Μάρθας και Μαρίας των αδελφών και Λυκαρίωνος. Οσίων, Νικηφόρου, Στεφάνου και Φιλαδέλφου, Μακαρίου επισκόπου Πάφου και Πολυκάρπου.

 

9/2

Απόδοσις της εορτής της Υπαπαντής. Ιερομαρτύρων Νικηφόρου, Μαρκέλλου επισκόπου Σικελίας, Φιλαγρίου επισκόπου Κουρίου, Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίας, Πέτρου του Δαμασκηνού. Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Αμμωνος και Νικηφόρου. Οσίου Ρωμανού του Κίλικος.

 

10/2

Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού. Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων, Ζήνωνος οσίου ταχυδρόμου. Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.
O άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου.
Το 198, κατά τη διάρκεια του διωγμού κατά των Χριστιανών, συνελήφθη. Ο άγιος όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πίστη του, αλλά αντίθετα ειρωνευόταν τον έπαρχο Λουκιανό, λέγοντάς του ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και αν υποβληθεί δεν πρόκειται ν’ αρνηθεί την πίστη του. Τότε ο Λουκιανός άρχισε να τον βασανίζει. Ξαφνικά, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του αγίου. Τότε αρκετοί δήμιοι βλέποντας το θαύμα πίστεψαν στον Θεό, ενώ φοβισμένος ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Όμως αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών.


11/2

Βλασίου Ιερομάρτυρος. Οσιωτάτης βασιλίσσης Θεοδώρας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Σέρβου.


12/2

Μελετίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Αντωνίου Β’ Πατριάρχου Κων/πόλεως. Μαρτύρων Πλωτίνου και Σατορνίνου. Νεομάρτυρος Χρίστου Κηπουρού, του εν Κων/πόλει. Οσίας Μαρίας, της μετονομασθείσης Μαρίνος.

 
13/2

Ακύλλα και Πρισκίλλης των αποστόλων. Ευλογίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Οσίων Αβραάμη, Μαρτινιανού και Συμεώνος, κτίτορος της εν Άθω σεβασμιωτάτης μονής του «Χιλανδαρίου».

 

14/2

Οσίων Αυξεντίου, Αβραάμ. Μάρωνος. Ιερομαρτύρων Φιλήμονος και Φιλίππου επισκόπων Γάζης. Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου, Δαμιανού οσίου του νέου, κτίτορος της εν Δημητριάδι (Κισσάβω) ιεράς Μονής τιμίου Προδρόμου και Γεωργίου ράπτου, του εκ Μυτιλήνης.


15/2

Ονησίμου αποστόλου. Οσίου Ευσεβίου. Μάρτυρος Μαΐωρος, Οσίου Ανθίμου (Βαγιάνου) εν Χίω.


16/2

Παμφίλου μάρτυρος, Φλαβιανού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Μαρτύρων Δανιήλ, Ηλία, Ηλία, Ησαΐου, Θεοδούλου, Ιερεμίου, Ιουλιανού, Ουάλη, Παύλου, Πορφυρίου, Σαμουήλ, Σελεύκου και πάντων των εν Περσία (Μαρτυρουπόλει) μαρτυρησάντων. Οσίων Μαρουθά του εγείραντος την πόλιν επί τω ονόματι των εν Περσία Μαρτύρων και Φλαβιανού τού εν τω Βουνώ.

 

17/2

Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος. Μαριάμνης της «ισαποστόλου», αδελφής Φιλίππου αποστόλου. Αυξιβίου οσίου, των ευσεβών βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας της παρθένου. Οσίων Θεοστηρίκτου, Ευξιφίου Α’, επισκόπου Σολέας, Αλαμανίας Κύπρου, του θαυματουργού. Νεομαρτύρων Θεοδώρου του Βυζαντίου, του εν Μυτιλήνη και Μιχαήλ, του εν Αδριανουπόλει.


18/2

Λέοντος πάπα Ρώμης, Θωμά Α’ και Ιωάννου, Πατριαρχών Κων/πόλεως. Αγαπητού επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού. Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου. Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου.

Από τούς μεγαλύτερους υπερασπιστές της ορθόδοξης πίστης, ο άγιος Λέων έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαρκιανού. Διακρινόταν για την πλούσια θεολογική του κατάρτιση, καθώς και για το ήθος του. Διετέλεσε επίσκοπος της πρεσβυτέρας Ρώμης. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του στις εργασίες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, όταν απέστειλε τέσσερις αντιπροσώπους, καθώς και επιστολή στην οποία με πλήρη ακρίβεια, στηριζόμενος στην αποστολική παράδοση, καθόρισε τις δύο φύσεις του Χριστού. Βοήθησε στη διεξαγωγή των συζητήσεων και στη συγγραφή των τελικών όρων της Συνόδου. Ο άγιος Λέων ήταν και συγγραφέας. Εκοιμήθη σε βαθύτατο γήρας.

 

19/2

Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος αποστόλων. Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας. Μαρτύρων Ασκληπιοδότης, Ησυχίου, Θεοδότου, Μαξίμου και Πολύευκτου. Ιερομάρτυρος Νικήτα, του Ηπειρώτου. Οσίων Ευγενίου και Μακαρίου, των ομολογητών. Κόνωνος του εν Ιορδάνη και Ραβουλά του συστησαμένου την ομώνυμον Μονήν.

 

20/2

Αγάθωνος πάπα Ρώμης, Λέοντος επισκόπου Κατάνης, του θαυματουργού. Σαδώκ ιερομάρτυρος επισκόπου και των συν αυτώ 128 μαρτύρων των εν Περσία. Μαρτύρων Διδύμου και Ποταμίου, Ευτροπίου και Νεμεσίου του Κυπρίου. Οσίων Κινδέου επισκόπου Πισιδίας, Ανιανού, Βησσαρίωνος του Θαυματουργού και Πλωτίνου.


21/2

Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Ζαχαρίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ’ Πατριάρχου Κων/πόλεως, του από Σχολαστικών, Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος. Τιμοθέου του εν Συμβόλοις. Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών.

O άγιος Ευστάθιος γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου αιώνα. Ως επίσκοπος Βέροιας στη Συρία, έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο Νικαίας. Στη συνέχεια εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Το 330 όμως οι Αρειανοί συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε αποκτήσει παιδί μαζί του. Ο άγιος εξορίστηκε στην Τραϊανούπολη της Θράκης, όπου και απεβίωσε. Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε άγιος.

 

22/2

Μαρτύρων Ανθούσης, Αρίστου επισκόπου Κύπρου και Συνετού. Οσίων Τελεσφόρου επισκόπου Ρώμης, Αθανασίου ομολογητού, του εν Παυλοπετρείω, Βααρδάτου, Βλασίου επισκόπου, Θαλασσίου και Λιμναίου του ελεήμονος.

 

23/2

Πολυκάρπου ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης. Μαρτύρων Θεής, Αντωνίου και Κλήμεντος. Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Λαρίση. Οσίων Αντιόχου, Αντωνίου, Ιωάννου και Μωυσέως. Γοργονίας, Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της Μονής Εσφιγμένου ασκήσαντος.

 

24/2

Πρώτη και δευτέρα εύρεσις της τίμιας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.

 

25/2

Ταρασίου Πατριάρχου Κων/πόλεως, Ρηγίνου ιερομάρτυρος, επισκόπου Σκοπέλου, Αλεξάνδρου μάρτυρος του εν Δριζιπάροις, Αντωνίου και Θεοδώρου, «του διά Χριστού σαλού». Οσίου Μαρκέλλου επισκόπου Αιπείας Κύπρου.

 

26/2

Φωτεινής της Σαμαρείτιδος μεγαλομάρτυρος και των συν αυτή Μαρτύρων: Ανατολής, Βίκτωρος του στρατηλάτου, Ιησή, Κυριακής, Παρασκευής, Φωτίδος, Φωτεινού, Φώτως και Θεοκλήτου του φαρμάκου. Σεβαστιανού δουκός και Χριστοδούλου. Ιωάννου του Κάλφα. Οσίων Πορφυρίου επισκόπου Γάζης του Θεσσαλονικέως και Νικολάου του «Κατοπινού».

 

27/2

Μαρτύρων Γελασίου του μίμου, Νησίου και Τιμοθέου του οσίου. Ηλία του Τραπεζουντίου του νεομάρτυρος. Οσίων Προκοπίου ομολογητού του Δεκαπολίτου. Ασκληπιού και Ιακώβου. Θαλλελαίου, Στεφάνου του γηροκόμου και Τιμοθέου του εν Καισαρεία.

Οι όσιοι Ασκληπιός και Ιάκωβος έζησαν στο χρόνια του επισκόπου Κύρου Θεοδώρητου και ασκήτευσαν στη Συρία. Ο Ασκληπιός αρχικά έζησε σε κάποιο κοινόβιο, αργότερα όμως, με την ευλογία του ηγουμένου της Μονής, αποχώρησε και συνέχισε τον ασκητικό του αγώνα μόνος του σε κάποιο κοντινό ερημητήριο. Ο Ιάκωβος ήταν κλεισμένος σε κάποιο ερημικό κελί κοντά στο χωριό Νιμουζά, όπου δεν άναβε ποτέ φως και δεν τον είδε ποτέ άνθρωπος. Ακόμη και όταν έφθασε 90 ετών, δεν βγήκε ούτε στιγμή από εκείνο το κελί.


28/2

Οσίου Βασιλείου ομολογητού, ιερομάρτυρος Προτερίου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος. Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας Θεσ/νίκης. Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων». Βάρσου (Βαριησοϋ) επισκόπου Δαμασκού. Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».

 

29/2

Οσίων και ομολογητών Κασσιανού του Ρωμαίου και Γεωργίου επισκόπου Δεφέλτου.