Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

«Με αφορμή την σημερινή εορτή, ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας, να είναι ο καθρέφτης μας, εκείνος, ο οποίος θα προσφεύγουμε στις δυσκολίες, στα προβλήματα, στις χαρές, στις λύπες, σε όλη μας την ζωή» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την ιερά μονή Οσίου Λουκά στην Βοιωτία.

Στον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ συμπροσευχόμενος στο ιερό της μονής παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εορτή του Οσίου Λουκά λέγοντας πως «μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Ιεράς και σεβασμίας αυτής ιστορικής Μονής τιμούμε με τη χάρη του Θεού και πάλι μέσα στον ετήσιο εόρτιο κύκλο της Εκκλησίας μας, την ιερά μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Λουκά, εφόρου, ιδρυτού και προστάτου του μοναστηριού μας και λαοφιλούς αγίου σε όλη την περιοχή και ευρύτερα».

Μιλώντας για το έργο του Οσίου Λουκά και για το πόσο θα μπορούσε να παραδειγματίσει τους ανθρώπους σήμερα, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον τόνισε πως «ο όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω, αυτή η μεγάλη ασκητική και πνευματική μορφή της Ορθόδοξης βυζαντινής παράδοσης, μέσα από τα βάθη των αιώνων με τις πνευματικές υποθήκες του, την στάση του και προ πάντων το προσωπικό του παράδειγμα, καθώς έχει αποτυπωθεί στο βίο του, διδάσκει την εποχή μας που βρίσκεται σε σύγχυση αξιών και γενικευμένη κρίση, μεγάλες σωτηριώδεις αλήθειες, οι οποίες αποτελούν κατά παράδοξο τρόπο λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής μας. Η μεγάλη αρετή του της ακτημοσύνης μας καθοδηγεί να απελευθερωθούμε από τον αγοραίο υλισμό που κυριαρχεί παντού, και μας διδάσκει, μαζί με τη σχετική αξία των υλικών αγαθών την λυτρωτική οδό της δίκαιης διανομής και της έμπρακτης αγάπης, σαν απάντηση στον ακραίο ατομικισμό που παγιδεύει την οικονομική ζωή και αποσυνθέτει την κοινωνία μας».

Ο Μητροπολίτης Θηβών ευχήθηκε «ο ταχύς βοηθός και συμπαθής αντιλήπτορας των ανθρώπων θεοφόρος, ηγιασμένος, προφήτης και μυροβλήτης Όσιος Λουκάς να χαρίσει στον καθένα και σε όλους μαζί με τη μεσιτεία Του την θεία χάρη και το έλεος που τα έχουμε τόσο ανάγκη στους δύσκολους καιρούς μας».

Ευχαρίστησε, ωστόσο, τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τονίζοντας ότι «προσέρχεται ευλαβώς και ευγνωμόνως κάθε χρόνο ως ειλικρινής προσκυνητής στη μνήμη του οσίου, μια και η ημέρα αυτή σηματοδοτεί -είναι άραγε τυχαίο;- την επέτειο της εκλογής Του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών από το σώμα της σεπτής Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας. Εφέτος συμπληρώνονται με τη χάρη του Θεού εννέα έτη από την ευλογημένη ανάδειξη του Μακαριωτάτου στη θέση αυτή, την οποία επαξίως κατέχει, και είναι ευχής έργο και μεγάλη ευλογία ότι στο πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ευρίσκεται σήμερα ένας Προκαθήμενος με σοφία, επίγνωση των προβλημάτων και συνετή διάκριση, γιατί οι καιροί είναι χαλεποί και απαιτείται η δική Του σύνεση και ευελιξία, ώστε το σκάφος της Εκκλησίας να διέλθει αλώβητο τις Συμπληγάδες της γενικευμένης κρίσης διακονώντας με συνέπεια το Θεό και τους ανθρώπους».

Έκανε λόγο, επίσης, για μία ακόμη επέτειο του Αρχιεπισκόπου, αφού εφέτος συμπληρώνονται «πενήντα χρόνια ιερατικής ζωής, πενήντα χρόνια θυσίας και προσφοράς στο Θεό και στον άνθρωπο, στην Εκκλησία και γενικότερα στην κοινωνία».

Ο Μητροπολίτης Θηβών μίλησε για τα χρόνια που ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στην Βοιωτία και στην προσφορά του στους νέους, τους ηλικιωμένους, κληρικούς και λαϊκούς, αλλά και στην ανάδειξη της Τοπικής Εκκλησίας. «Αν ως πρεσβύτερος διέπρεψε, ως Μητροπολίτης μεγαλούργησε» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Θηβών.

Μίλησε, εξάλλου, για τα χρόνια συνεργασίας επισημαίνοντας πως «κοντά του και μαζί του γνωρίσαμε το βάθος και το εύρος της εκκλησιαστικής διακονίας, την μυστική γοητεία και τις δυσκολίες της διακονίας αυτής», ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι η Τοπική Εκκλησία αφιερώνει το 2017 στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα πραγματοποιηθούν αρκετές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Αμέσως μετά τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου, αλλά μίλησε και για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και του ευχήθηκε για την επέτειο της εκλογής του.

Λίγο πριν το πέρας του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «ό,τι καλό έγινε τα 42 χρόνια που ήταν στην Βοιωτία, ήταν έργο που έγινε από όλους. Και αυτό χαρακτηρίζεται από την καλή συνεργασία των λαϊκών με τους κληρικούς, της Εκκλησίας γενικότερα με την Πολιτεία. Αυτό, εξάλλου, πρέπει να είναι το παράδειγμα για να συνεχίσουμε και στο μέλλον» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «το χρειαζόμαστε πάρα πολύ αυτό. Ο Θεός μας ευλόγησε και μας έκανε ένα δώρο εδώ στην Βοιωτία. Τον Άγιο Λουκά. Το σκήνωμά του το έχουμε ανάμεσά μας. Με αφορμή την σημερινή εορτή ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας, ο καθρέφτης μας, εκείνος, ο οποίος θα προσφεύγουμε στις δυσκολίες, στα προβλήματα, στις χαρές, στις λύπες, σε όλη μας την ζωή», ενώ ευχαρίστησε για τις ευχές και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.