Μια πρωτότυπη μαθητική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στα Εκπαιδευτήρια «Πάνου» στην Ναύπακτο. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Η Θεολογία γύρω μας».

Ήταν μια σημαντική εκδήλωση, αφού μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων απ' όλη την Ελλάδα μελέτησαν με την επίβλεψη τών καθηγητών τους, διάφορα θέματα μέσα από θεολογική προοπτική. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την αγιολογία, την εκκλησιαστική ιστορία, τους ιερούς τόπους και τα μνημεία και αναφέρθηκαν σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα και σύγχρονα ηθικά διλήμματα, αλλά και στην σχέση θεολογίας με την οικολογία και τις επιστήμες. Παρουσίασαν δε με πολύ ωραίο τρόπο και λόγο και με την χρήσει τών μέσων τεχνολογίας τις εργασίες τους. Σε μια περίπτωση, που μαθητές από την Κρήτη δεν μπόρεσαν τελικά να ταξιδεύσουν, συμμετείχαν με την χρήσει διαδικτυακής τεχνολογίας.  

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τού Συνεδρίου είχε ο θεολόγος τών Εκπαιδευτηρίων Πάνου Αρχιμ. Πολύκαρπος Θεοφάνης, που είναι και Ιεροκήρυκας-Εφημέριος τής Ενορίας Αντιρρίου τής Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Για την πραγματοποίησή του συνεργάσθηκαν βέβαια όλα τα στελέχη και οι καθηγητές τών Εκπαιδευτηρίων και ειδικά τού Γυμνασίου με διευθυντή τον κ. Χρήστο Γουρδούπη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος προήδρευσε τού Συνεδρίου, ευλόγησε τους συνέδρους-μαθητές και τους καθηγητές τους και έκλεισε τις εργασίες τού Συνεδρίου. Και καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας ενίσχυε τους διοργανωτές με πολλούς τρόπους και με χορηγία υπέρ τού Συνεδρίου.

Στην επιστημονική Επιτροπή, στην οποία κλήθηκε να προεδρεύσει ο Σεβασμιώτατος, συμμετείχαν επίσης οι κύριοι: Σπυρίδων Παπαθανασίου, τ. Δ/ντής Διεύθυνσης Β/θμίας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας, Απόστολος Τσακούμης, τ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Πέτρος Πιτσιάκας, Διευθυντής 1ου Λυκείου Ναυπάκτου και Θωμάς Παναγιωτόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Ευχή όλων τών συντελεστών είναι το Πανελλήνιο Θεολογικό Μαθητικό Συνέδριο να έχει μέλλον και να γίνει ετήσιος θεσμός όχι μόνον για τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, αλλά και για την Ναύπακτο.