Αρχική » Μονή Εσφιγμένου: 20 χρόνια κάθειρξη στον Μεθόδιο

Μονή Εσφιγμένου: 20 χρόνια κάθειρξη στον Μεθόδιο

από kivotos

Του Γιώργου Θεοχάρη

 

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση για την 20ετή κάθειρξη στον ηγούμενο της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο, και σε ακόμα έναν μοναχό για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το 2013 στο κονάκι της Αγιορείτικης Μονής, στις Καρυές, πρωτεύουσα του Άθω.

Ο γέρων Μεθόδιος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, μίλησε στην «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟ», χωρίς να κάνει το παραμικρό σχόλιο για την εξοντωτική αυτή απόφαση, και περιορίστηκε σε λίγα λόγια αγάπης και ταπείνωσης, εξηγώντας ότι «δεν με ταράζει τίποτα, έχει ο Θεός. Ό,τι είναι θέλημα Θεού θα το υποστώ. Δεν με ανησυχεί το μέλλον. Περιμένω να έρθουν να με συλλάβουν».

Ο αγιορείτης γέρων στο κελί του στη Μονή δεχόταν πλειάδα τηλεφωνημάτων συμπαράστασης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα από την Αμερική, όπου οι παλαιοημερολογίτες ετοιμάζουν οργανωμένη διαμαρτυρία για την άδικη απόφαση, όπως τη χαρακτηρίζουν, εις βάρος των δύο μοναχών της Αθωνικής Πολιτείας.

 

Απόφαση-σταθμός

Οι δύο καταδικασθέντες ζηλωτές μοναχοί (που δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο), σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, οδηγούνται στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχο τον ηγούμενο Μεθόδιο ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός για έκρηξη, πρόκληση εμπρησμού κ.ά. Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο, κατ’ εφαρμογή προηγούμενης δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις και να εκτοξευτούν αυτοσχέδιες βόμβες Μολότοφ.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλοι έξι ζηλωτές μοναχοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης ως απλοί συνεργοί, αλλά τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, με συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι έως το Εφετείο. Αντίθετα με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε τρεις λαϊκούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη για εμπλοκή στα ίδια επεισόδια. Όσοι εκ των κατηγορούμενων μοναχών παρέστησαν στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι βρέθηκαν σε θέση άμυνας και έκαναν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τόνισαν ότι προέβησαν στις πράξεις τους για να προστατεύσουν το κονάκι, αλλά και προς εκφοβισμό.

Τα παραπάνω επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας Αδελφότητας Εσφιγμένου. Η νέα Αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής πολιτείας.

 

Ανακοίνωση της Αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου

«Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, μετά από μια εξαντλητική διαδικασία, κατεδίκασε τον ηγέτη της καταλήψεως της Μονής μας σε κάθειρξη είκοσι ετών ως ηθικό αυτουργό των πράξεων βίας που διαδραματίσθησαν τον Ιούλιο του 2013 κατά την προσπάθεια εκτελέσεως ασφαλιστικών μέτρων στο κονάκι μας των Καρυών.

Στην ίδια ποινή κατεδίκασε και τον φυσικό αυτουργό των πράξεων, ενώ σε κάθειρξη δέκα ετών και τεσσάρων μηνών κατεδίκασε άλλους έξι ρασοφόρους ως συνεργούς…

Η απόφαση του δικαστηρίου, που είναι εκτελεστή αμέσως για τους δύο πρώτους, δίνει το μέτρο της κοινής λογικής. Ότι, δηλαδή, άλλο πράγμα είναι η ομολογία πίστεως και άλλο η χρήση εκρηκτικών και η τέλεση βαρυτάτων εγκλημάτων. Άλλο οι πνευματικές διαφωνίες και άλλο η άρνηση των κανόνων του Αγίου Όρους και του Κράτους.

Η εξέλιξη αυτή κρίνουμε ότι επιβάλλει, αντί οποιασδήποτε άλλης δηλώσεως, να απευθυνθούμε για ακόμη μία φορά προς τους ανθρώπους που επέλεξαν να συμμετάσχουν στην κατάληψη της Μονής.

Τους επαναλαμβάνουμε με αγάπη την πρόσκληση που είχε απευθύνει ευθύς εξ αρχής από της επαναλειτουργίας της Μονής το 2005 ο πρώτος ηγούμενός μας, μακαριστός πατήρ Χρυσόστομος. Ελάτε κοντά μας με πνεύμα Θεού.

Η αδελφότητα και διοίκηση της Μονής είναι πρόθυμες να αγκαλιάσουν κάθε αδελφό που θα προσέλθει με καλή προαίρεση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάστασή του.

Μπορούμε με νηφαλιότητα και χωρίς φανατισμούς να συμβάλουμε όλοι, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη χρονίζουσα, ανώφελη και αδιέξοδη κατάληψη των χώρων της Μονής».

Διαμάχη μισού αιώνα με το Φανάρι

Η Ι.Μ. Εσφιγμένου ήταν η Μονή του Αγίου Όρους που αντέδρασε πιο έντονα από κάθε άλλη στο άνοιγμα που επιχείρησε το 1965 προς την Καθολική Εκκλησία ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Από τότε άρχισαν τα «αντίποινα», που κορυφώθηκαν με τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ από το 1972 αποχώρησαν και από την Ιερά Κοινότητα, έχοντας αποκόψει δεσμούς και κοινωνία με τις υπόλοιπες Μονές του Άθω. Μόνο μία φορά, το 1973, έστειλαν αντιπρόσωπο σε Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη.

Από το 1974 η Ιερά Κοινότητα προέβη σε αποφάσεις απελάσεως του ηγουμένου και των επιτρόπων της Μονής, οι οποίοι έκτοτε απώλεσαν την ιδιότητα του αγιορείτου μοναχού. Όμως, οι Εσφιγμενίτες συνέχισαν να προβαίνουν σε πράξεις διοικήσεως και διαχειρίσεως της Μονής και, σύμφωνα με τότε απόφαση του Ιεράς Κοινότητας, από τότε η διοίκηση της Μονής εισήλθε σε καθεστώς παρανομίας και το Άγιον Όρος δεν αναγνώρισε αυτή τη διοίκηση ποτέ, θεωρώντας και τις όποιες πράξεις της ανυπόστατες. Με το αυτό καθεστώς παρανομίας έγιναν και δύο εκλογές ηγουμένων το 1975 και το 1999, που δεν αναγνωρίσθηκαν ποτέ από το Άγιον Όρος.

Η Μονή Εσφιγμένου θεωρείται τόσο από το Φανάρι όσο και από όλες τις υπόλοιπες Εκκλησίες σχισματικό μοναστήρι και η αδελφότητα που μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί είναι «απαγορευμένη».

Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει τη Μονή, αλλά μέχρι σήμερα εγκαταβιοί στις Καρυές, αναμένοντας την παλιά αδελφότητα να αποχωρήσει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ