Αρχική » Μονή Εσφιγμένου: Παρέμβαση εισαγγελέα προαναγγέλλει ο Κασμίρογλου

Μονή Εσφιγμένου: Παρέμβαση εισαγγελέα προαναγγέλλει ο Κασμίρογλου

από kivotos

Στις αστυνομικές Αρχές του Αγίου Όρους βρίσκονται τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί για τους καταδικασθέντες μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, τον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο και τον μοναχό Αντύπα. Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη εξέδωσε τις σχετικές αποφάσεις, οι αρμόδιοι είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα πράττουν και λένε, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να δει να επαναλαμβάνονται όσα έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και να υπάρχει ένταση στο Άγιον Όρος.

Κι ενώ έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την έκδοση της απόφασης, ο γέροντας Μεθόδιος αλλά και ο έτερος μοναχός που καταδικάσθηκε δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν στις αστυνομικές Αρχές. Ο γέροντας Μεθόδιος το έκανε γνωστό αυτό άλλωστε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και λέγοντας πως δεν είναι στις προθέσεις του.

Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, σε δηλώσεις του στην «Αγιορείτικη Κιβωτό» τόνισε πως η αρμοδιότητα της επίδοσης των ενταλμάτων ανήκει στην Αστυνομία και αυτή τη χειρίζεται. «Αν δεν καταφέρει να τα επιδώσει η Αστυνομία, τότε το θέμα μεταβιβάζεται στον εισαγγελέα», εξήγησε ο κ. Κασμίρογλου, μεταφέροντας τους κανόνες που ισχύουν. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει: «Ελπίζω στο τέλος να πάνε όλα καλά».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φίλων της παλαιάς αδελφότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πορείες διαμαρτυρίας, παρουσία εκατοντάδων ατόμων.

 

Η 20χρονη κάθειρξη στους Εσφιγμενίτες μοναχούς 
Στα τέλη Ιανουαρίου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον ηγούμενο της παλιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, όπως επίσης σε έναν ακόμη μοναχό της ίδιας αδελφότητας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της μονής, στις Καρυές. Μάλιστα, η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και οι δύο μοναχοί πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή. Οι δύο καταδικασθέντες ζηλωτές μοναχοί -που δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο- οδηγούνται στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχο τον ηγούμενο Μεθόδιο ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός για έκρηξη, πρόκληση εμπρησμού κ.ά.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλοι έξι ζηλωτές μοναχοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν, ως απλοί συνεργοί, σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, με συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι έως το Εφετείο. Αντίθετα με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε τρεις λαϊκούς, που παραπέμφθηκαν σε δίκη για εμπλοκή στα ίδια επεισόδια. Όσοι εκ των κατηγορούμενων μοναχών παρέστησαν στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι βρέθηκαν σε θέση άμυνας κι έκαναν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τόνισαν ότι προέβησαν στις πράξεις τους για να προστατεύσουν το κονάκι, αλλά και προς εκφοβισμό.

 

Η ρήξη με το Φανάρι και η νέα αδελφότητα 

Η Εσφιγμένου ήταν η μονή του Αγίου Όρους που αντέδρασε έντονα στο άνοιγμα που επιχείρησε το 1965 προς την Καθολική Εκκλησία ο Πατριάρχης Αθηναγόρας. Από τότε άρχισαν τα «αντίποινα», που κορυφώθηκαν με τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ από το 1972 αποχώρησαν και από την Ιερά Κοινότητα, έχοντας αποκόψει δεσμούς και κοινωνία με τις υπόλοιπες μονές του Άθω. Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει τη μονή (το 2005 επικυρώθηκε η απόφαση και από το ΣτΕ), αλλά μέχρι σήμερα εγκαταβιοί στις Καρυές, αναμένοντας την παλιά αδελφότητα να αποχωρήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ