Αρχική » Από την αγκαλιά υπερπολύτεκνης οικογένειας στη μεγάλη αθωνική κοινότητα

Από την αγκαλιά υπερπολύτεκνης οικογένειας στη μεγάλη αθωνική κοινότητα

από kivotos

«Το καλύτερο έργο είναι να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού». Η φράση αυτή του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη αποτελεί οδηγό για τις πράξεις ζωής πολλών ανθρώπων. Όταν αυτός ο δρόμος σε οδηγεί στο Άγιον Ορος, τότε το θέλημά Του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ο μοναχός Νικόδημος από την Ιερά Μονή Γρηγορίου έχει βιώσει από μικρό κιόλας παιδί το πραγματικό θέλημα του Θεού. Η οικογενειακή ευτυχία της υπερπολύτεκνης οικογένειας έδωσε τη θέση της στη λατρευτική αγάπη του Χριστού, τον οποίον υμνεί και στον οποίον προσεύχεται καθημερινώς και αδιαλείπτως ευρισκόμενος στη αθωνική μονή τα επτά τελευταία χρόνια.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο μοναχός Νικόδημος είναι το στερνοπούλι της οικογένειάς του. Δώδεκα αδέλφια που μεγάλωσαν με πολλή αγάπη και φροντίδα από τους γονείς τους και έμαθαν από νωρίς τι σημαίνει Θεός, Πίστη, Ορθοδοξία. Μάλιστα, άλλη μία αδελφή του, μια ανιψιά του και δύο ξαδέλφες του είναι μοναχές κι ελπίζει πως σύντομα κάποιο από τα ανίψια του θα βρεθεί στο Άγιον Όρος και θα ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού.

Όπως λέει και ο ίδιος στην «Α.Κ.», η οικογένειά του τον μεγάλωσε με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά όταν γνώρισε το Άγιον Όρος, αντιλήφθηκε πως εκεί θα είναι ευτυχισμένος.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης

Η συνάντησή του με τον αείμνηστο Προηγούμενο της Μονής Γρηγορίου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά στην ψυχή του. «Τον γνώρισα στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ, στο Κορωπί. Από το 2005 πήγαινα στο Άγιον Όρος. Καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα. Δεν ξανάκανα γιορτές εκτός του Άθω. Μόλις τελείωσα το λύκειο, το 2008, πήγα πλέον ως δόκιμος. Τελείωσα το στρατιωτικό και είμαι μόνιμα εκεί από τον Οκτώβριο του 2010. Ήμουν η τελευταία κουρά που έκανε ο μακαριστός Γέροντάς μας, τον Φεβρουάριο του 2013».

Για τον μοναχό Νικόδημο στο «Περιβόλι της Παναγίας» έχει βρει όσα επιθυμεί στη ζωή του. «Θέλω να είμαι κοντά στον Χριστό μας. Ο μακαριστός Γέροντας στην ομιλία του κατά την κουρά μού είχε πει: “Να έχεις πάντα στον νου σου αυτό που είπε ο Άγιος Νικόδημος: να πιστέψουμε ότι είμαστε το ουδέν”. Ταπείνωση και υποταγή στο θέλημα του Θεού».

 

«Ευλογία τα παιδιά, να αφεθούμε στο θέλημα του Θεού»

Η οικογένειά του βρίσκεται στην Αθήνα. Τα μέλη της είναι πάρα πολλά. Με πολύ καμάρι λέει πως τα 10 αδέλφια του τον έχουν κάνει ήδη 48 φορές θείο. «Μία αδελφή μου έχει 13 παιδιά, άλλη οκτώ. Κάποια από τα κορίτσια είναι έγκυες και έρχονται κι άλλα στον δρόμο…», λέει και προσθέτει: «Οι γονείς μου δεν ξεκίνησαν για να κάνουν πολλά παιδιά. Είναι θέμα εμπιστοσύνης στον Θεό. Τα παιδιά είναι ευλογία. Ό,τι επιτρέψει ο Θεός, όσα επιτρέψει».

Ποια ήταν όμως η αντίδραση των γονιών του όταν τους ανακοίνωσε πως θα γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος; Μας απαντά: «Η μητέρα μου με χαρά μού είπε: “Σου δίνω την ευχή μου να μην ξαναγυρίσεις”. Και ο πατέρας μου προσέθεσε πως είμαι μεγάλος αρκετά και με μυαλό για να βρω τον δρόμο μου. Είναι ευτυχισμένος από τη στιγμή που αυτό ήθελα να κάνω».

Το δημογραφικό είναι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και ο μοναχός Νικόδημος έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους που επισκέπτονται το μοναστήρι. Τι είναι αυτό που αντιλαμβάνεται συζητώντας μαζί τους; «Υπάρχει φόβος. Δισταγμός. Αλλά αυτά τα συναισθήματα γεννιούνται γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. Ναι μεν θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά με πίστη κι εμπιστοσύνη όλα θα τα βλέπουμε πιο ψύχραιμα», λέει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που στέλνει, τέλος, προς όλους μας είναι: «Να ενισχύσουμε την πίστη μας, να επιστρέψουμε στον δρόμο του Θεού. Τα υπόλοιπα είναι μάταια και πρόσκαιρα. Να βάλουμε στην ψυχή μας τον Χριστό και να αφαιρέσουμε τον πειρασμό. Όσο αφαιρούμε πειρασμό, τόσο πιο πολύς Χριστός θα μπαίνει. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Γέροντας Γεώργιος Καψάνης “Όπου επλεόνασε η αμαρτία υπερπερίσσευσε η Χάρις”».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ