Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 19 Μαρτίου 2017, Γ’ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου.

 Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος την Παρασκευή 17 Μαρτίου κόμισε την Ιερά Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Βηματάρισσας» από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας προς διηνεκή ευλογία των πιστών.

 Ο άγιος Καθηγούμενος, αφού αρχικά εξέφρασε γι’ άλλη μία φορά την ιδιαίτερη χαρά του για τη γενναία φιλοξενία που έτυχε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, στη συνέχεια ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Σταυρός ὁ φύλαξ τῆς Οἰκουμένης».

Ο Γέροντας Εφραίμ με την απλότητα του λόγου του, αλλά και με τη ρητορική δεινότητα που τον χαρακτηρίζει, καθήλωσε και συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο, μιλώντας για την αγιαστική χάρη και δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.

Ο άγιος Καθηγούμενος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «όταν η Εκκλησία προβάλει το σύμβολο του Σταυρού, προβάλει την στενή και τεθλιμμένη οδό, προβάλει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και της ματαιότητος, προβάλει τον ίδιο τον Χριστό. Ο Σταυρός αποτελεί απόδειξη της υπέρμετρης αγάπης του Χριστού για τον άνθρωπο. Όσο υποτάσσεται ο άνθρωπος στον Χριστό τόσο πιο ελεύθερος γίνεται. Η πραγματική ελευθερία είναι η ελευθερία από τα πάθη που καθηλώνουν και σκλαβώνουν τον άνθρωπο».

 Στη συνέχεια ο Γέροντας Εφραίμ μοιράστηκε με το εκκλησίασμα μοναδικές προσωπικές του εμπειρίες από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση, απευθύνοντας παράλληλα διδαχές πνευματικής υποδομής.