Αρχική » Το συναξάρι του Απριλίου 2017

Το συναξάρι του Απριλίου 2017

από kivotos

1/4

Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας. Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου. Οσίων Μακαρίου του Oμολογητού, ηγουμένου της Mονής Πελεκητής, και Ευθυμίου του Θαυματουργού, του Ρώσου. Αγίου Αχάζ.

 

2/4
Τίτου Οσίου του Θαυματουργού. Αιδεσίου και Αμφιανού μαρτύρων. Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων και Πολυκάρπου. Νεομάρτυρος Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις. Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομήδειας.

 

3/4
Νικήτα του Ομολογητού, ηγουμένου της Μονής Μηδικίου, Ιωσήφ του Υμνογράφου. Μαρτύρων Βιθυνίου, Γλαύκου, Δίου και Ελπιδοφόρου. Νεομάρτυρος Παύλου του Ρώσου, του Απελεύθερου. Οσίου Ιλλυριού.
O Όσιος Ιωσήφ γεννήθηκε στη Σικελία και διακρίθηκε για τη γραφή του και τη σύνθεση περιώνυμων εκκλησιαστικών ύμνων. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη, να γίνει μοναχός και στη συνέχεια να χειροτονηθεί πρεσβύτερος. Λίγο αργότερα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου, επειδή αντέδρασε στα διατάγματα των εικονομάχων, εκδιώχθηκε στη Ρώμη. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και απεβίωσε το 842.

 

4/4
Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλέω, Ζωσιμά, Πλάτωνος του Στουδίτου, Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Νικήτα Ιερομάρτυρος του εν Σέρραις αθλήσαντος. Μαρτύρων Αγαθόποδος και Θεοδούλου, των Θεσσαλονικέων. Φερβούθης, Πουπλίου, Θεωνά, Συμεώνος και Φερβίνου.

 

5/4
Μαρτύρων Κλαυδίου, Διόδωρου, Ουίκτωρος, Ουικτωρίνου, Παππίου, Σεραπίωνος και Νικηφόρου. Μαξίμου και Τερεντίου. Θεοδώρας και Διδύμου, Ζήνωνος, Θέρμου, Πομπηίου. Των εν Λέσβω «Αγίων Πέντε» Νεανίδων. Υπομονής της Οσίας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Εφέσω. Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη.

 

6/4
Των εν Περσίδι 120 Αγίων Μαρτύρων. Ευτυχίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Οσιομάρτυρος Γενναδίου, του Νέου. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Εμμανουήλ, Λάμπρου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου, των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη (Αλεξανδρουπόλεως) αθλησάντων. Οσίων Γρηγορίου του Σιναΐτου, Γρηγορίου του εν Άθω και Πλατωνίδος.

 

7/4
Μαρτύρων Καλλιοπίου, Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου και των συν αυτοίς εν Σινώπη Διακοσίων. Οσίου Γεωργίου, Μητροπολίτου Μυτιλήνης του «σημειοφόρου».

 

8/4
Αποστόλων Αγάβου, Ασύγκριτου Επισκόπου Υρκανίας, Ερμού Επισκόπου Δαλματίας, Φλέγοντος Επισκόπου Μαραθώνος. Κελεστίνου, πάπα Ρώμης. Μάρτυρος Παυσίλυπου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Κουλικά και Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κω.

 

9/4
Ευψυχίου μάρτυρος του εν Καισαρεία, Βαδίμου αρχιμανδρίτου. Αβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων. Οσιομαρτύρων Ραφαήλ Αρχιμανδρίτου, Νικολάου Διακόνου, Ειρήνης της Νεανίδος, των εν Λέσβω και των συν αυτοίς αθλησάντων.

O Άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Όταν, κάποια στιγμή, ο Ιουλιανός έχτισε ναό της θεάς τύχης για τους ειδωλολάτρες, ο Ευψύχιος μαζί με μια ομάδα νεαρών Χριστιανών αποφάσισε να τον καταστρέψουν. Για τη πράξη του αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αξιωματούχο της πόλης, όπου ενώπιόν του κατήγγειλε τον αυτοκράτορα για προσπάθεια αφανισμού της χριστιανικής πίστης. Τότε, ο Άγιος Ευψύχιος καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι Χριστιανοί βασανίστηκαν και εξορίστηκαν.

 

10/4
Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36. Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε΄, απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους. Μαρτύρων Ιακώβου Πρεσβυτέρου και Αζά Διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου» και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου Αλιέως, του εν Σμύρνη. Προφήτιδος Ολδάς.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας. Βρέθηκε (το 1767) στη Σμύρνη, όπου ζούσε ο θείος του ο Μελέτιος, και παρακολούθησε μαθήματα στην Ευαγγελική Σχολή. Διδάχτηκε, μάλιστα, φιλοσοφική στην Πάτμο από τον Δανιήλ τον Κεραμέα και έγινε μοναχός στη Μονή Στροφάδων. Λίγο αργότερα, χειροτονήθηκε αρχιδιάκονος από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Προκόπιο.
Στη Δημητσάνα επέστρεψε, πλέον, ως πρεσβύτερος, όπου φρόντισε για τη στέγαση των άπορων φοιτητών. Στις 19 Αυγούστου του 1785 εκλέχθηκε Oικουμενικός Πατριάρχης και παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1798, οπότε καθαιρέθηκε, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιον Όρος.
Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό Θρόνο, όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821, ημέρα του Πάσχα, όταν οι Τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του Πατριαρχείου. Η Εκκλησία της Ελλάδος τον ανακήρυξε άγιο στις 10 Απριλίου του 1921. Το λείψανό του φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

 

11/4
Ιερομάρτυρος Αντύπα, Επισκόπου Περγάμου, του πρώτου Χριστιανού και «πιστού μάρτυρος» εν Μικρά Ασία. Οσίων Τρυφαίνης και Ματρώνης των εν Κυζίκω και Φαρμουθίου Ασκητού. Γεωργίου, του κτίτορος της εν Κύπρω Αγίας Μονής του Χρυσοστόμου.

 

12/4
Βασιλείου Επισκόπου Παρίου, του Ομολογητού. Οσίας Ανθούσης, θυγατρός Βασιλέως Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου. Ιερομάρτυρος Αρτέμονος Πρεσβυτέρου. Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου. Μαρτύρων Δήμη και Πρωτίωνος. Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, πατριαρχών Κων/πόλεως.

 

13/4
Μαρτίνου πάπα Ρώμης, του Ομολογητού. Μαρτύρων Δάδα, Κυντιλλιανού, Μαξίμου, Ελευθερίου του Πέρσου, Ζωίλου, Θεοδοσίου, Θεοδοσίας της Βασιλίσσης και Γεροντίου.

 

14/4
Αποστόλων Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, Επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Μαρτύρων Αρδαλίωνος του Μίμου και Θωμαΐδος. Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος.

 

15/4
Κρήσκεντος του εν Μύροις και Παυσολυπίου. Ιερομαρτύρων Λεωνίδου Επισκόπου Αθηνών και Θεοδώρου Πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Αναστασίας και Βασιλίσσης.

 

16/4

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ

Φήλικος Επισκόπου και Ιανουαρίου Πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ’ αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης και Ειρήνης. Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Ειρήνης και Χιονιάς. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου. Οσιομάρτυρος Χριστόφορου του εν Ανδριανουπόλει.

Ο Άγιος Μιχαήλ γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και σε μικρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, όπου εργάστηκε ως χαλκουργός. Στα 18 του εξισλαμίστηκε από έναν Τούρκο, και μάλιστα δούλεψε στο μαγαζί του. Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρει η Ορθόδοξη παράδοση, ο Μιχαήλ το βράδυ της Ανάστασης άκουσε κάποιους να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Τότε εγκατέλειψε το αφεντικό του και άρχισε να ψάλλει τους ύμνους της Ανάστασης. Για τη πράξη του αυτή οδηγήθηκε στον κριτή, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να μην ακολουθήσει τον Χριστιανισμό, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μιχαήλ οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο. Τον αποκεφάλισαν το 1772, πετώντας τον στη θάλασσα. Χριστιανοί περισυνέλεξαν τη σορό του και την έθαψαν στον Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

 

17/4
Συμεώνος Ιερομάρτυρος Επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης Αδριανού Μάρτυρος, Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου, του Νοταρά.

 

18/4
Σάββα του Στρατηλάτου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του ράπτου, του εξ Ιωαννίνων. Οσίων Ακακίου Β΄ Επισκόπου Μελιτηνής, Κοσμά Επισκόπου Χαλκηδόνος, του Ομολογητού, Ευθυμίου του Θαυματουργού, Ιωάννου του Ησυχαστού και Ναυκρατίου του Στουδίτου. Οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης.

 

19/4
Οσιομαρτύρων Παφνουτίου και Αγαθαγγέλου του εν Άθω. Μαρτύρων Διονυσίου, Θεοδώρου, Σωκράτους του εν Πέργη και των συν αυτοίς. Τρύφωνος Πατριάρχου Κων/πόλεως, Γεωργίου επισκόπου Αντιοχείας της Πισιδίας του Ομολογητού. Συμεών του «μονοχίτωνος και ανυπόδητου», ιδρυτού της ιεράς Μονής Φλαμουρίου, εν Πηλίω (1594), και Φίλιππης μητρός Αγίου Θεοδώρου, του εκ Πέργης.

 

20/4
Αποστόλου Ζακχαίου, του αρχιτελώνου της Ιεριχώ. Ιερομάρτυρος Αναστασίου, Επισκόπου Αντιοχείας. Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεωνά, Καισαρίου, Σεβηριανού και Χριστοφόρου. Οσίων Αθανασίου κτίτορος της Μονής των Μετεώρων και Ιωάσαφ. Θεοδώρου του «Τρίχινα», Ιωάννου του Παλαιολαυρίτου.

 

21/4
Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου Επισκόπου Βενεβενδού και των συν αυτώ: Πρόκλου, Σώσσου και Φαίστου, των διακόνων Δησιδερίου, Αναγνώστου, Ακουτίωνος και Ευτυχίου. Αλεξάνδρας της Βασιλίσσης και των συν αύτη: Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου. Μαξίμου Πατριάρχου Κων/πόλεως (†434)και Αναστασίου του Σιναΐτου.

 

22/4
Αποστόλου Ναθαναήλ. Θεοχάρους και Αποστόλου Οσίων των εν Άρτη. Νεάρχου. Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, Επισκόπου Αναστασιουπόλεως.

 

23/4
Αγίου Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου. Μαρτύρων Αθανασίου του από «μάγων», Ανατολίου, Γλυκερίου του Γεωργού, Δονάτου και Θερινού, εκ Βουθρωτού (Ηπείρου) και Πρωτολέοντος του Στρατηλάτου, Ουαλερίου. Νεομαρτύρων Γεωργίου του Κυπρίου, του εν Πτολεμαΐδι, και Λαζάρου Βουλγάρεως, του εν Περγάμω.

 

24/4
Οσίων Ελισάβετ της Θαυματουργού και Σάββα του Ρώσου. Ιερομαρτύρων Αχιλλέως, Φήλικος και Φουρτουνάτου. Μαρτύρων Βαλεντίωνος και Πασικράτους. Σάββα Στρατηλάτου του Γότθου και των δι’ αυτού πιστευσάντων 70 στρατιωτών. Ευσεβίου, Λεοντίου, Λογγίνου, Νέωνος, Χριστοφόρου, Δημητρίου, Δανάβου και Νέσταβος. Νεομαρτύρων Δούκα του Μυτιληναίου, του εν τη Βασιλευούση και Νικολάου του εν Μαγνησία.

 

25/4
Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών. Μακεδονίου Πατριάρχου Κων/πόλεως.
O Άγιος Μακεδόνιος ήταν πρεσβύτερος και σκευοφύλακας του Ναού της Αγίας Σοφίας και ανιψιός του Πατριάρχη Γενναδίου. Εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο (496-511) αντί του Πατριάρχη Ευφημίου, που εξορίστηκε. Λίγο αργότερα ήλθε σε διάσταση με τον αιρετικό αυτοκράτορα Αναστάσιο τον Δίκορο, ο οποίος καταπάτησε τον όρκο του ότι θα τηρήσει τα δόγματα της Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό τον καθαίρεσε από τον θρόνο και τον εξόρισε πρώτα στη Χαλκηδόνα κι έπειτα στα Ευχάϊτα. Τελικά, λόγω των επιδρομών των Ούννων στον Πόντο, κατέφυγε στη Γάγγρα και κοιμήθηκε ειρηνικά.

 

26/4
Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας. Οσίων Γλαφύρας και Ιούστας, Καλανδίου και Νέστορος.

 

27/4
Ιερομάρτυρος Συμεών, δευτέρου επισκόπου Ιεροσολύμων, συγγενούς του Κυρίου. Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος. Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών. Ιωάννου ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Καθαρών, του Ομολογητού και Ευλογίου του Ξενοδόχου.

 

28/4
Των Αγίων Μαρτύρων των εν Κυζίκω: Αντιπάτρου, Αρτεμά, Θαυμασίου, Θεόγνιδος, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοστίχου, Μάγνου, Ρούφου και Φιλήμονος. Οσίων Αυξεντίου και Μέμνονος του θαυματουργού.

 

29/4
Αποστόλων (Ο΄) και Μαρτύρων Ιάσονος, Επισκόπου Ταρσού και Σωσιπάτρου Επισκόπου Ικονίου. Των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου εν τη νήσω και πόλει Κέρκυρα και των δι’ αυτών πιστευσάντων Επτά πρώην ληστών: Ιακισχόλου, Ιανουαρίου, Ευφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου και Φαυστιανού. Μαρτύρων Κερκύρας, θυγατρός Κερκυλλίνου του Βασιλέως, Βιταλίου, Ευσεβίου και Ζήνωνος. Κυντιανού, Αττικού και Νέωνος. Οσίου Ιωάννου, Μητροπολίτου Θηβών και Πάσης Βοιωτίας, «του Νέου Ελεήμονος».

 

30/4
Αποστόλου Ιακώβου, αδελφού Ιωάννου του Θεολόγου. Οσίου Κλήμεντος του ποιητού. Μάρτυρος Μαξίμου. Νεομάρτυρος Αργυρής της εν Πικριδίω Κων/πόλεως. Οσίου Δονάτου επισκόπου Ευροίας Ηπείρου, πολιούχου και προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ