Την πλήρη υποστήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας έχει η ρωσική επέμβαση στη Συρία η οποία συνεχώς εντείνεται. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα όπως και οι χθεσινές επιθέσεις κατά της ΙSIS με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τον ρώσικο στόλο της Κασπίας Θάλασσας θεωρούνται από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ως "μια υπεύθυνη απόφαση της Ρώσικης Ομοσπονδίας που χρησιμοποιεί ένοπλες δυνάμεις της  για να υπερασπιστεί το Συριακό λαό που χτυπήθηκε από τις συμφορές, τις οποίες επιφέρουν με τις αυθαιρεσίες τους οι τρομοκράτες".

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάμειξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διευθέτηση του Συριακού θα επιφέρει την πολυαναμενόμενη ειρήνη στην περιοχή.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας επανειλημμένως απευθυνόταν στην ηγεσία της Ρωσίας και ετέρων χωρών και διεθνών οργανισμών καλώντας να μην μείνουν αδιάφοροι στις κακουχίες των φιλήσυχων πληθυσμών στη Συρία και τις λοιπές χώρες της περιοχής», υπενθύμισε ο Πατριάρχης Μόσχας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην απόφαση της κυβέρνησης Πούτιν να αναμιχθεί ενεργά στον συριακό εμφύλιο και στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

"Όχι από φήμες, αλλά από προσωπική επικοινωνία και συναναστροφή με θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής πληροφορούμαστε την καταστροφική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει άνθρωποι, που έχουν γίνει στόχος εξτρεμιστών και τρομοκρατών" συμπληρώνει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας. Ακόμη, πάντα κατά τον κ. Κύριλλο,   με πόνο στην καρδιά τους οι Ορθόδοξοι χριστιανοί παρακολουθούσαν τα πολλαπλά περιστατικά ασκήσεως βίας σε βάρος των χριστιανών της περιοχής καθώς και τις απαγωγές και τις αποτροπαίες σφαγές Επισκόπων και μοναχών και τις βαρβαρικές κατεδαφίσεις αρχαίων Ιερών Ναών.

«Όχι λιγότερα ταλαιπωρούνται  και οι μουσουλμάνοι αυτών των τόπων, ιερών για οπαδούς όλων των Αβραμιαίων θρησκειών», διευκρίνισε ο ίδιος για να διαπιστώσει ότι «Δυστυχώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν οδήγησαν σε κάποια αξιοσημείωτη ανακούφιση των δεινών των αθώων ανθρώπων, των χρηζόντων προστασίας».

«Ευχόμενοι ειρήνη στους λαούς της Συρίας, του Ιράκ και των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, προσευχόμαστε ώστε η τοπική σκληρή διαμάχη να μην προσλάβει διαστάσεις μεγάλου πολέμου και η χρήση των όπλων να μην επιφέρει τον θάνατο πολιτών και όλο το προσωπικό των ρωσικών μονάδων  να επιστρέψει αβλαβές στις εστίες του», είπε ἐν κατακλείδι ο Πατριάρχης.

 

Υπέρ και οι εκπρόσωποι άλλων θρησκευμάτων στη Ρωσία

Στο ίδιο πνεύμα επικρότησης των ρωσικών βομβαρδισμών κινείται και το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Ρωσίας το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου η χώρα μας και πάλι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει ανθρώπους, των οποίων οι ζωές, η υγεία και η ελευθερία κινδυνεύουν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών των διεθνών τρομοκρατών».

Η ανακοίνωση εκφράζει ελπίδα ότι «με τη βοήθειά της η Ρωσία θα απομακρύνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας από το λαό τη Συρίας και θα επιταχύνει την έλευση μιας βάσει διαλόγου και ομοφωνίας μεταξύ των διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών και ιδεολογικών ομάδων ειρηνικής ζωής στη χώρα καθώς και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».