Αρχική » Κοσμοσυρροή στον Μανταμάδο της Λέσβου για χάρη του Ταξιάρχη

Κοσμοσυρροή στον Μανταμάδο της Λέσβου για χάρη του Ταξιάρχη

από kivotos

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα και την Λέσβο, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 29/04 και Κυριακή 30/04/2017 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Λέσβου.

Από την Πέμπτη χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του, μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαιναν προς το χωριό Μανταμάδος ακόμα και με τα πόδια.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη.

Να τονίσουμε ότι μετά από 2 χρόνια και παρόλο τις αντιδράσεις, φέτος με ευθύνη των κατοίκων του Μανταμαδου αλλά και του πρωτοπρεσβύτερου του Ιερού Ναού κ. Δησσου, υπήρξε περιφορά του μόσχου και τεμάχισμα στον αύλειο χώρο της εκκλησιάς.

Στις 17:00 περίπου το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ταύρου και το τεμάχισμα του όπως και το τεμάχισμα κατσικιών, προβάτων κ.τλ. όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την καθιερωμένη λιτανεία.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος συγχοροστατούντος των Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σερρών κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου  και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 30 Απριλίου τελέσθηκε ο όρθρος ενώ αμέσως μετά στις 9 το πρωί ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 11:45 η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλει τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και στο τέλος ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.


Πηγή: lesvospost.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ