1/5

Προφήτου Ιερεμίου. Ιερομάρτυρος Βατά πρεσβυτέρου, του Πέρσου. Μαρτύρων Σάββα και Φιλοσόφου. Οσιομαρτύρων Ακακίου του εκ Νιβόρης Θεσσαλονίκης, Ευθυμίου του εκ Δημητσάνας και Ιγνατίου του εκ παλαιάς Ζαγοράς, Παναρέτου επισκόπου Πάφου, του θαυματουργού. Οσίων Ισιδώρας, Μιχαήλ, Νικηφόρου του Χίου, Σάββα επισκόπου Δαφνουσίας και Παφνουτίου του Ρώσου.

Ο όσιος Ακάκιος (Αθανάσιος) καταγόταν από το Νεοχώριο της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον ορθόδοξο βίο του εξισλαμίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, μετανόησε και μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Ακάκιος. Μετά από λίγα χρόνια, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αναφέρει η ορθόδοξη παράδοση, ο Ακάκιος αποκήρυξε το Ισλάμ ποδοπατώντας το τούρκικο φέσι του μπροστά στον ιεροδικαστή. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Μαΐου 1815.

 

2/5

Ανακομιδή των ιερών λειψάνων Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής και των τέκνων αυτών, Θεοδούλου και Κυριάκου. Οσίου Ιορδάνου του θαυματουργού.

 

3/5

Τιμοθέου και Μαύρας μαρτύρων. Διοδώρου και Ροδοπιανού διακόνου και Ξενίας της θαυματουργού. Νεομάρτυρος Αχμέδ, του κάλφα. Οσίων Πέτρου αρχιεπισκόπου Άργους, του θαυματουργού. Οικουμενίου επισκόπου Τρίκκης, του θαυματουργού. Θεοφάνους, επισκόπου Περιθεωρίου, Πάμβου καθολικού της Γεωργίας.

 

4/5

Μαρτύρων Πελαγίας της από Ταρσού, Αφροδισίου, Αντωνίνου, Αντωνίου, Λεοντίου, Μακρόβιου, Μίλδα, Ουαλεριανού και του λοιπού αγίου πλήθους των συν αυτοίς εν Σκυθουπόλει (Συρίας) μαρτυρησάντων. Οσίων Αθανασίου επισκόπου Κορίνθου, Ιλαρίου του θαυματουργού, Νικηφόρου ηγουμένου Μηδικίου και Νικηφόρου, του εν Άθω.

 

5/5

Μεγαλομαρτύρων Ειρήνης, Γαϊανού, Γαΐου, Νεοφύτου. Οσίου Ευθυμίου, επισκόπου Μαδυτών, του θαυματουργού.

 

6/5

Προφήτου Ιώβ. Μαρτύρων Βαρβάρου, Δάνακτος, Δημητρίωνος, Δονάτου, Θερινού και Μεσίρου. Οσίων Σεραφείμ του εν τω όρει Δομβούς (Λεβαδείας) ασκήσαντος. Μάμαντος, Ιλαρίου και Παχωμίου.

7/5

Ανάμνησις του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού. Μαρτύρων Ακακίου του εν Επτασκάλω. Κοδράτου και των συν αυτώ Ρουφίνου και Σατορνίνου και Μαξίμου. Οσίων Ιωάννου του Ψυχαΐτου, Ταρασίου του εν Λυκαονία και Νείλου του μυροβλύτου.

 

8/5

Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Οσίου Αρσενίου του Μεγάλου.

 

9/5

Προφήτου Ησαΐου. Μαρτύρων Χριστοφόρου, Ακυλίνης και Καλλινίκης. Οσιομάρτυρος Νικολάου του νέου, του εν Βουνένοις Καρδίτσης.

 

10/5

Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού. Μαρτύρων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου των αυταδέλφων. Ονησίμου και Εράσμου. Πασσαρίωνος πρεσβυτέρου, Φιλήμονος και Αγαπίου. Οσίων Ησυχίου του ομολογητού, Λαυρεντίου κτίτορος της εν Σαλαμίνι Ιεράς Μονής «Φανερωμένης» και Συμεώνος επισκόπου, του Ρώσου.

Ο Άγιος Απόστολος Σίμων ονομάσθηκε ζηλωτής λόγω της θέρμης με την οποία κήρυττε τον λόγο του Ευαγγελίου. Καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας και είναι γνωστός ως Σίμων ο Κανανίτης. Ο Σίμων επιδόθηκε σε ευρύ ιεραποστολικό έργο και δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Περσία. Στη συνέχεια μετέβη στην Αφρική, όπου κήρυξε τον Λόγο του Χριστού από την Αίγυπτο έως τη Μαυριτανία. Ο τελευταίος τόπος της ιεραποστολικής του δράσης ήταν η Βρετανία. Εκεί, αφού δίδαξε στον λαό τη χριστιανική πίστη, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες βασανίστηκε και θανατώθηκε.

 

11/5

Κυρίλλου και Μεθοδίου των εκ Θεσσαλονίκης, ιεραποστόλων, φωτιστών των Σλάβων. Ιερομάρτυρος Μωκίου του εξ Αμφιπόλεως (Θράκης). Μαρτύρων Αρμοδίου και Διοσκόρου. Οσιομάρτυρος Ολυμπίας της νεοφανούς, ασκησάσης και αθλησάσης εν τη ιερά μονή Καρυών Θερμής της Λέσβου. Νεομάρτυρος Αργύρη του εξ Επανομής Θεσσαλονίκης. Οσίου Αγγελαρίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Βοημίας.

 

12/5

Επισκόπων Επιφανίου εν Κωνσταντία Κύπρου και Θεοφάνους. Γερμανού Πατριάρχου Κων/πόλεως και Ευθυμίου Επισκόπου Ιεροσολύμων. Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Βλαχίας. Οσίου Θεοδώρου του εν τη νήσω Κυθήρων τον ασκητικόν βίον διανύσαντος. Οσίας Καλλιτρόπου, αδελφής του Αγίου Επιφανίου.

 

13/5

Μαρτύρων Γλυκερίας και Λαοδικίου του δεσμοφύλακος. Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου Επισκόπου Τιβεριανών. Οσίων Σεργίου του ομολογητού, Παυσικάκου επισκόπου Συνάδων. Ευθυμίου του νέου, κτίτορος της Ιεράς Μονής Ιβήρων και των εν αυτή ασκησάντων Γαβριήλ, Γεωργίου και Ιωάννου. Αγαπίου και Νικηφόρου πρεσβυτέρου της μονής της Εφάψεως.


14/5

Ιερομάρτυρος Θεράποντος επισκόπου Κύπρου. Μάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω. Λεοντίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ακολούθου, Βαρβάρου και Μαξίμου, Αλεξάνδρου του εν Κεντουκέλλαις. Αριστοτέλους και Λεάνδρου. Ηρακλείου, Θέλθα, Θεοδοσίου και Θεράποντος. Νεομαρτύρων Μάρκου του Κρητός και Ιωάννου του χρυσοχόου. Οσίων Ισιδώρου σαλού του Ρώσου και Νικήτα του Εγκλείστου.


15/5

Παχωμίου του Μεγάλου, Αχιλλείου επισκόπου Λαρίσης, Ανδρέου ερημίτου του εν Καλάνα (Βάλτου). Ησαΐου επισκόπου, Δημητρίου δουκός της Μόσχας, Ησα?ου σπηλαιώτου των θαυματουργών και Πανηγυρίου του εν Κύπρω.

Ο Όσιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 στην Άνω Θηβαΐδα της Αιγύπτου από γονείς ειδωλολάτρες. Σε ηλικία 20 ετών κατετάγη στον στρατό του αυτοκράτορα. Εκεί γνώρισε κάποιους Χριστιανούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να κατηχηθεί και να γίνει Χριστιανός. Βαπτίσθηκε, μάλιστα αμέσως μετά την απόλυσή του από τον Στρατό. Σύμφωνα με τον ορθόδοξο βίο του, ο Όσιος Παχώμιος γνώρισε τον Παλαίμονα, που ήταν ησυχαστής. Μετά τον θάνατο του Παλαίμονα, ο όσιος έκτισε δικό του κελί στην τοποθεσία Ταβενησία, κοντά στον ποταμό Νείλο. Έγινε πολύ γρήγορα γνωστός, καθώς δεκάδες νέοι ασκητές και δόκιμοι προσέφευγαν στην πνευματική του καθοδήγηση. Έτσι, λοιπόν, σχηματίστηκε μια μεγάλη αδελφότητα και ιδρύθηκε μεγάλη μονή. Προικισμένος, εκτός των πνευματικών, με εκπληκτικά διοικητικά προσόντα, ο Παχώμιος κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πρότυπο κοινοβιακό σύστημα, με το οποίο διοικούσε τους 3.000 μοναχούς. Θεωρείται δε ο ιδρυτής της κοινοβιακής ζωής. Τον Μάιο του 348 προσβλήθηκε από πανώλη και απεβίωσε.

 

16/5

Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς. Αλεξάνδρου Πατριάρχου Ιεροσολύμων και μάρτυρος. Μαρτύρων Βαχθισόη, Ισαακίου και Συμεώνος, Παπυλίνου και Πέτρου του εν Βλαχερναίς. Οσίων Θεοδώρου του ηγιασμένου, Νικολάου Α’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Γεωργίου Αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου.

 

17/5

Αποστόλων Ανδρόνικου και Ιουνίας. Σολόχωνος μάρτυρος. Νεομάρτυρος Νικολάου Μετσοβίτου, του εν Τρικάλοις. Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους των αυταδέλφων και κτιτόρων της Αγίας Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων. Αθανασίου επισκόπου Χριστιανουπόλεως.

 

18/5

Ιερομάρτυρος Θεοδώρου επισκόπου Ρώμης. Μαρτύρων Βενεδήμου, Παυλίνου, Ηρακλείου, Διονυσίου και Χριστίνης των εξ Αθηνών, Ανδρέου και Παύλου των εκ Μεσοποταμίας. Ιουλιανού. Πέτρου Αλεξανδρείας (Γαλακτίας). Θεοδότου, Τεκούσης και των συν αυτοίς εν Αγκύρα Παρθένων: Αλεξάνδρας, Ευφρασίας, Θεοδότης, Ιουλίας, Κλαυδίας, Ματρώνης και Φαεινής. Οσίων Στεφάνου Α’ Πατριάρχου Κων/πόλεως, Μαρτινιανού του εν τοις Αρεοβίνδου και Αναστασώς της εν τοις Λευκαδίου.

 

19/5

Ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσσης και των συν αυτώ πρεσβυτέρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου. Μαρτύρων Ακολούθου, Θεοτίμης και Κυριακής της νέας. Των εν Κύπρω οσιομαρτύρων Βαρνάβα, Γενναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, Ιωάννου, Κόνωνος, Μαξίμου και Μάρκου.

 

20/5

Μαρτύρων Θαλλελαίου του ιατρού. Αλεξάνδρου και Αστερίου. Οσίου Μάρκου του ερημίτου. Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ κτιτόρων της εν Χίω «Νέας Μονής» και Θαλασσίου. Λυδίας πορφυροπώλιδος της Φιλιππησίας και πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής.

 

21/5

Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία. Αγίων Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.

 

22/5
Μαρτύρων Βασιλίσκου, Κοδράτου, Μαρκέλλου και Σοφίας. Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου του οσίου, πολιούχων Τριπόλεως. Σοπωτού Καλαβρύτων. Αγίου Ιωάννου Βλαδίμηρου, του ευσεβέστατου βασιλέως των Αχριδών, του θαυματουργού. Μνήμη της Αγίας Θεοτόκου εν Σοφιανοίς. Μνήμη Β’ Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει.

 

23/5

Μαρτύρων Σελεύκου και Σαλωνά του Ρωμαίου. Οσιομάρτυρος Λουκά του εν Μυτιλήνη. Οσίων Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων, του ομολογητού και Συνεσίου επισκόπου Καρπασίας της Κύπρου. Μυροφόρου Μαρίας του Κλωπά.

Ο Όσιος Μιχαήλ έζησε επί αυτοκρατορίας Λέοντος του Αρμενίου και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια, από τα Σύναδα της Φρυγίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παραμονή του εκεί, συνδέθηκε με τον Θεοφύλακτο, γνωστό για το υψηλό πνευματικό του επίπεδο. Και οι δύο αφοσιώθηκαν στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Αποσύρθηκαν σε ένα μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο, το οποίο είχε ιδρύσει ο Πατριάρχης Ταράσιος. Στη συνέχεια, ο μεν Θεοφύλακτος εξελέγη επίσκοπος Νικομηδείας, ο δε Μιχαήλ επίσκοπος Συνάδων.
Ο Μιχαήλ δίδασκε καθημερινά τον λόγο του Θεού, βοηθώντας παράλληλα εκατοντάδες φτωχούς και αρρώστους. Διακρίθηκε επίσης για την προσήλωσή του στα ορθόδοξα δόγματα. Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος κήρυξε διωγμό εναντίον όλων όσοι υπερασπίζονταν τις ιερές εικόνες, ο Μιχαήλ αντέδρασε. Φυλακίστηκε σε ένα φρούριο, όμως συνέχιζε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, με αποτέλεσμα να βιώσει συνεχείς εξορίες, κακουχίες και στερήσεις.


24/5

Οσίων Συμεώνος, του εν τω θαυμαστώ όρει , Νικήτα στυλίτου, του Ρώσου και Κυριακού του εν Κύπρω. Μεγαλομάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ. Ιωάννου και Στεφάνου, του «ακοιμήτου». Σεραπίωνος του Αιγυπτίου, Καλλινίκου του μάγου, των 12 Κομητών και Τριβούνων: Διδύμου, Θεοδωρίσκου, Θεοδώρου, Μαρκελλίνου, Μαρκέλλου, Μελετίου, Μερκουρίου, Φαύστου, Φήστου, Φίληκος και Φωτεινού. Των τριών γυναικών: Μαρκιανής, Παλλαδίας και Σωσάννης, των δύο νηπίων: Κυριάκου και Χριστιανού και του λοιπού πλήθους των συν αυτοίς μαρτυρησάντων χιλιάδων ένδεκα και διακοσίων οκτώ.

 

 25/5

Μνήμη της τρίτης ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου Προδρόμου. Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου. Οσίου Ολβιανού.

 

26/5

Αποστόλων Κάρπου επισκόπου, γενομένου της Μακεδονικής Βερροίας, Αλφαίου και Ιούδα. Μαρτύρων Αβερκίου και Ελόνης. Νεομαρτύρων Αλεξάνδρου Δερβίση, του Θεσσαλονικέως και Μήτρου. Συνεσίου επισκόπου Καρπασίας.

 

27/5

Ιερομαρτύρων Ελλαδίου και Θεράποντος. Μαρτύρων Αλυπίου και Ευβιότου. Ιουλιανής και Παύλου. Οσίου Ιωάννου ομολογητού του Ρώσου, του εν Νέω Προκοπίω Ευβοίας.

 

28/5
Ιερομαρτύρων Ευτυχούς επισκόπου Μελιτινής και Ζαχαρίου, του Προυσαέως. Μαρτύρων Ελικωνίδος της εν Κορίνθω και Ευτυχίου. Διοσκορίδου, Κρήσκη και Παύλου. Οσίων Ανδρέου του διά Χριστόν σαλού, Νικήτα επισκόπου Χαλκηδόνος, του ομολογητού και Ιγνατίου επισκόπου, του Ρώσου.

 

29/5

Παρθενομαρτύρων Θεοδοσίας της εν Καισαρεία και Θεοδοσίας της εν Κων/πόλει. Ολβιανού επισκόπου πόλεως Ανέου. Νεομαρτύρων Ανδρέου Αργέντου, του Χιοπολίτου και Ιωάννου ή Νάννου του Θεσσαλονικέως. Αλεξάνδρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Οσίων Ιωάννου του σαλού και Υπατίου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ρουφίνου.

 

30/5
Οσίου Ισαακίου του ομολογητού, ηγουμένου της Μονής των Δαλμάτων. Μαρτύρων Ναταλίου και Χριστίνης. Εύπλου, Ρωμανού, Τελετίου «και του πλήθους των εν Νικομηδεία καέντων αγίων». Οσίων Ευσταθίου Πατριάρχου Κων/πόλεως και Βαρλαάμ.


31/5
Μαρτύρων Ερμείου, Ευσεβίου και Χαραλάμπη εν Ασκάλωνι. Αγίας Πετρονίλας, θυγατρός του Αποστόλου Πέτρου.