Αρχική » Λιτανεία της εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην Ν. Σμύρνη

Λιτανεία της εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην Ν. Σμύρνη

από kivotos

Το απόγευμα τής Κυριακής μετά τον μεθέορτο Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία τής ιεράς Εικόνας τής Αγίας Φωτεινής στη Ν. Σμύρνη. Πλήθος λαού συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή, ενώ πολλοί Χριστιανοί ανέμεναν με ευλάβεια στις άκρες τών δρόμων αναμένοντας τη διέλευση τής πομπής.

Στην κεντρική Πλατεία της πόλεως αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Συμεών απηύθυνε προς τον λαό τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Ημέρα χαράς η σημερινή, αγαπητοί μου αδελφοί· ημέρα χαράς για την τοπική μας Εκκλησία· ημέρα χαράς για ολόκληρη την πόλη μας. Για ποιο λόγο; Μα επειδή εορτάζει η πολιούχος και προστάτιδά μας, η μεγαλομάρτυς τού Χριστού μας Αγία Φωτεινή.

Μέσα στις ομορφιές τής Άνοιξης, κατά τη διάρκεια τής εύλογημένης αυτής πασχάλιας περιόδου, η Εκκλησία μας τιμά την μεγαλομάρτυρα τού Κυρίου.

Η Αγία Φωτεινή ήταν η πολιούχος και η προστάτιδα τής αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης μας. Στο όνομά της ήταν αφιερωμένος ο περίλαμπρος Μητροπολιτικός της Ναός που δεν υπάρχει πλέον. Γι αυτό το πρώτο που φρόντισαν οι πρόσφυγες προπάτορές μας, όταν μετά την Καταστροφή ήρθαν εδώ στην Απική και άρχισαν να χτίζουν τη νέα πόλη τους, τη Νέα Σμύρνη, ήταν η ανέγερση τού Ιερού Ναού τής Αγίας Φωτεινής. Είναι ο σημερινός Μητροπολιτικός μας Ναός από το 1974 που ιδρύθηκε η Μητρόπολή μας.

Εκεί το πρωί τελέσαμε τη θεία Λειτουργία. Και τώρα λιτανεύουμε την ιερή εικόνα τής Αγίας μας για να ευλογηθεί η πόλη ολόκληρη.

Η λιτανεία μας δεν είναι απλώς εύλαβική συνήθεια. Δεν είναι έθιμο. Δεν είναι φιέστα εκκλησιαστικού χαρακτήρα. Σκοπός της —επαναλαμβάνω— είναι να ευλογηθεί η πόλη. Οι δρόμοι και οι χώροι τής καθημερινής μας ζωής.

Και η ευλογία τού Θεού είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μας. ευτυχείς όσοι το πιστεύουν. ευτυχείς όσοι παρακαλούν τον αναστημένο Κύριο να ευλογεί τη ζωή τους.

Χριστός ανέστη, αδελφοί! Χρόνια πολλά και πρωτίστως ευλογημένα!».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ