Αρχική » Ανησυχία για την παρουσία τζιχαντιστών στην Αλβανία

Ανησυχία για την παρουσία τζιχαντιστών στην Αλβανία

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους Ορθόδοξους πληθυσμούς της Αλβανίας η πληροφορία ότι ένα από τα πιο σκληρά μέλη του «Ισλαμικού Κράτους», ο Κοσοβάρος Λαβντρίμ Μουχατζερί, κατά κόσμο Αλμίρ Ντάτσι, βρίσκεται στην Αλβανία. Όπως μεταδίδει το Χimara.gr, το οποίο επικαλείται πηγές των Τιράνων, ο Ντάτσι έχει περάσει και από την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με το Ximara.gr. ο Μουχατζερί, ως πρώην ιμάμης στο χωριό Λέσνιτσα του Πόγραδετς, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στρατολόγηση εκατοντάδων Αλβανών τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο άνθρωπος που επέλεξε προσωπικά τους εκατοντάδες νεαρούς που ταξίδεψαν στη Συρία (μέσω Ελλάδας και Τουρκίας) και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αλβανία για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις ανάπτυξης του «Ισλαμικού Κράτους» στα Βαλκάνια. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν γεωγραφικό χώρο για τον οποίο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι τζιχαντιστές.

Εκτός του Ντάτσι, όμως, τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι στην Αλβανία αλλά και στη Βοσνία δρουν πολλοί τζιχαντιστές. Ο ίδιος ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, είχε δηλώσει ότι «σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία». Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Αλβανία δεν αποτελεί απλώς φυτώριο φανατικών ισλαμιστών, πολλοί εκ των οποίων μετατρέπονται σε τζιχαντιστές. Πολλά από αυτά τα άτομα έχουν επιστρέψει και προσπαθούν να αναπτύξουν την επιρροή του «Ισλαμικού Κράτους» στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στην Αλβανία δημιουργείται μια νέα γενιά τζιχαντιστών, η οποία έχει γίνει αντιληπτή από ομοεθνείς τους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και, επιστρέφοντας για διακοπές στη χώρα τους, βλέπουν μεταμορφωμένους συγγενείς τους. Αρχικά, το «Ισλαμικό Κράτος» βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή, σε αντίθεση με την Αλβανία του Χότζα, εκεί υπήρχε θρησκευτική παράδοση και δραστηριότητα την περίοδο 1945-90.

Δεδομένου ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει έντονη δυτική παρουσία (υπάρχει και μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις), οι τζιχαντιστές δέχθηκαν πιέσεις, γεγονός που τους υποχρέωσε να μεταφέρουν πολλές από τις δραστηριότητές στη βόρεια Αλβανία. Εκεί δεν δίστασαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Πραγματοποιούν ακόμα και παρελάσεις των στρατιωτών του «Ισλαμικού Κράτους» πάνω σε άλογα, ενώ η σημαία του κυματίζει σε πολλά σπίτια στην Γκόρνια Μάοτσα.

Οι αλβανικές Αρχές υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν. Μετά από σχετική επιχείρηση, οι σημαίες εξαφανίστηκαν, αλλά λίγο αργότερα ξεφύτρωσαν ιμάμηδες, που προπαγανδίζουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Σε αυτό το κλίμα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιθέσεις εναντίον μελών της ελληνικής μειονότητας. Δεν είναι λίγα τα επεισόδια κατά ομογενών από κομβόι αυτοκινήτων που μπουκάρουν σε μειονοτικά χωριά, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Χριστιανών και ζητώντας αίμα.

Πολλά χωριά που ουσιαστικά ελέγχονται από φανατικούς ισλαμιστές έχουν μετατραπεί σε πεδία συγκρούσεων με την Αστυνομία, αλλά οι Αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την παραγωγή μαριχουάνας και το σχετικό εμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι πρόσφατες επιχειρήσεις της αλβανικής Αστυνομίας έγιναν κατόπιν πιέσεων του αμερικανικού παράγοντα, που βλέπει με ανησυχία και την επέκταση της καλλιέργειας ναρκωτικών και βέβαια του ισλαμικού φανατισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ναρκωτικά αποφέρουν τεράστια κέρδη, που συχνά καταλήγουν στα ταμεία του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με επίσημες πηγές, μόνο η αξία των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν το 2015 υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ