Αρχική » “Ναι” στο Τέμενος των Αθηνών με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή

“Ναι” στο Τέμενος των Αθηνών με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή

από kivotos

«Ναι» στη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό είπε η Βουλή. Το επίμαχο άρθρο 5 του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, που αφορά σε θέματα λειτουργίας του τεμένους, «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια, καθώς τα κόμματα, πλην των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, το υπερψήφισαν.

Το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά αντικατέστησε άρθρα του νόμου 3512/2006 “Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και άλλες διατάξεις” και περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας του τεμένους ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το άρθρο, το τέμενος θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Στο συμβούλιο μετέχει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ένας του υπουργείου Οικονομικών, δύο του Δήμου Αθηναίων, ένας δικηγόρος και τέλος δύο εκπρόσωποι των μουσουλμάνων που διαβιούν νόμιμα στην Αττική. Οι τελευταίοι ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας με βάση τις μουσουλμανικές κοινότητες που εκπροσωπούν.

Στο άρθρο τελικά δεν εντάχθηκε διάταξη που προέβλεπε την δυνατότητα χρηματοδότησης του τεμένους και από ξένα κράτη. Για το θέμα αυτό έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία αποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ώστε να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ