1/ 6

Ιουστίνου του φιλοσόφου και απολογητού και των μετ’ αυτού μαρτυρησάντων: Ιέρακος, Ευελπίστου, Λιβεριανού, Παίωνος, Χαρίτωνος και Χαριτούς της παρθένου. Μαρτύρων Γερασίμου, Θεσπεσίου, Ιουστίνου, Ιούστου, Νέωνος Φίρμου, των εν Αντιοχεία επί Δεκίου, Μυρίων Μαρτύρων. Οσίων Εράσμου, Πύρρου, του παρθένου, Διονυσίου του θαυματουργού και μακαρίου Αγαπητού, αμίσθου, των Ρώσων.


2/6

Νικηφόρου πατριάρχου Κων /πόλεως, του ομολογητού. Ιερομάρτυρος Εράσμου, του εν Αχρίδι, και των δι’ αυτού 20.000 πιστευσάντων Μαρτύρων. Λεάνδρου μάρτυρος, του Ηπειρώτου. Μεγαλομάρτυρος Ιωάννου, του Ρώσου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Τραπεζουντίου, Δημητρίου του Φιλαδελφέως και Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών. Οσίου Μαρίνου, του κατά κόσμον Βαάνη.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη τον 8ο αιώνα, ο Άγιος Νικηφόρος υπήρξε παιδί του Θεόδωρου και της Ευδοκίας, οι οποίοι ανήκαν στη λεγόμενη αρχοντική κοινωνική τάξη, ήταν ευσεβείς και τον γαλούχησαν στον Χριστιανισμό. Η προσήλωση μάλιστα του πατέρα του στην ορθόδοξη πίστη έγινε αιτία να διωχθεί και να εξορισθεί από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε’, τον Κοπρώνυμο. Ο Άγιος Νικηφόρος ήταν ιδιαίτερα προικισμένος με πνευματικές ικανότητες και απέκτησε σημαντική θεολογική παιδεία. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του στον Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών.
Όμως ο αυτοκράτορας τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του μεγάλου πτωχοκομείου της Κωνσταντινούπολης. Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’ υπέδειξε ως άξιο διάδοχό του τον Νικηφόρο. Όντως την Κυριακή του Πάσχα του 806 ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο. Θρόνος όμως που εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με Γολγοθά. Έδωσε σκληρούς αγώνες για την τιμή και την προσκύνηση των ιερών Εικόνων. Όταν όμως το 813 ανέβηκε στον θρόνο της Βασιλεύουσας ο ασεβής Λέων Ε’, ο Αρμένιος, ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των εικονολατρών. Η εμμονή του Νικηφόρου στην προστασία της Ορθοδοξίας προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο. Υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, ταλαιπωρημένος εκοιμήθη στις 2 Ιουνίου 822.

 

3/6

Μαρτύρων Λουκιλιανού και Παύλης και των συν αυτοίς 4 νηπίων: Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου. Μάρτυρος Υακίνθου Οσίων Πάππου επισκόπου Χυτρών και Αθανασίου του θαυματουργού. Οσίας Ιερίας.

 

4/6

Μητροφάνους αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως. Οσιομάρτυρος Ιωάννου ηγουμένου της Μοναγρίας. Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου. Οσίων Αλωνιού και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης.

 

5/6

Ιερομαρτύρων Δωροθέου και Θεοδώρου, επισκόπων Τύρου. Δέκα Μαρτύρων, των εν Αιγύπτω: Απόλλωνος, Αρείου, Γοργίου, Λεωνίδου (πατρός Ωριγένους), Μαρκιανού, Νικάνδρου, Πάμφωνος, Υπερεχίου, Ειρήνης και Σελήνης. Μαρτύρων Πλουτάρχου και Σερίνου. Κόνωνος και Χριστόφορου, των από Ρώμης. Νόννου. Νεομάρτυρος Μάρκου, του νέου, του εν Χίω. Οσίου Θεοδώρου δουκός, του Ρώσου.

 

6/6

Πέντε Παρθένων και Μαρτύρων: Μάρθας, Μαρίας, Κυράς Βαλερίας, Μαρκίας και της συνοδείας αυτών και Γελασίου. Νεομάρτυρος Μιχαήλ, του κηπουρού. Οσίων Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου Μονής των Δαλμάτων, Ανούβ του σημειοφόρου, Αττάλου του θαυματουργού και Φώτα.

 

7/6

Μαρτύρων Αισίας, Ζηναΐδος της θαυματουργού, Θεοδότου του εν Αγκύρα, Ταρασίου και Ιωάννου. Ποταμιαίνης της παρθένου και Βασιλείδου του στρατιώτου. Οσιομαρτύρων Ιωάννου και Λυκαρίωνος. Οσίων Ανατολίου, Ανδρέου, Ανθίμου και Στεφάνου των πρεσβυτέρων και Σεβαστιανής της θαυματουργού. Ιερέος Παναγή Μπασιά εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας.

 

8/6

Ανακομιδή λειψάνου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Μαρτύρων Καλλιόπης, Νικάνδρου, Μαρκιανού και Μάρκου. Του αγίου Νεομάρτυρος Θεοφάνους, του εν Κων/πόλει. Οσίων Αθρέ, Θεοφίλου του Αγιορείτου, [Ναυκρατίου] και Παύλου του ομολογητού. Οσίας Μελανείας.

Λέγεται πως ο άγιος Νεομάρτυρας Θεοφάνης εξισλαμίστηκε σε μικρή ηλικία από τους Τούρκους.
Όταν μεγάλωσε εκάρη μοναχός και προσπάθησε να εξιλεωθεί. Ο Άγιος πήρε την απόφαση να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί τον αναγνώρισαν οι Τούρκοι, γι’ αυτό και οδηγήθηκε στον κριτή, όπου ομολόγησε με την πίστη του στον Χριστό. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Το τέλος του υπήρξε μαρτυρικό στις 8 Ιουνίου 1559.

 

9/6

Κυρίλλου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Θέκλης, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Μαρκίας και Ενναθά, των εν Περσία. Μαρτύρων Ανανίου, Ορέστου και Ροδίωνος. Των εν Χίω αγίων Τριών Παρθενομαρτύρων. Οσίου Κύρου.

 

10/6

Ιερομάρτυρος Τιμοθέου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης. Απολλώνιου και Νεανίσκου, του σοφωτάτου. Οσίων Αλεξίου επισκόπου Βιθυνίας, και Απολλώ επισκόπου. Οσίων Θεοφάνους, Πανσέμνης και Κανίδου, των «μακαρίων».

 

11/6

Αποστόλων Ναθαναήλ του Βαρθολομαίου εκ των 12, Βαρνάβα ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου. Μάρτυρος Θεοπέμπτου. Οσίου Βαρνάβα του θαυματουργού, του εν Λεμεσώ.

 

12/6

Μαρτύρων Αντωνίνης και Ιωάννου του στρατιώτου. Οσίων Ονούφριου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. Ζήνωνος επισκόπου Κυρήνειας, Ιουλιανού του εις τα Λίβα, Τριφυλλίου επισκόπου Λευκωσίας, Ευλογίου πατριάρχου Αντιοχείας και Αρσενίου του Ρώσου. Νεομάρτυρος Ιωάννου.

 

13/6

Μαρτύρων Ακυλίνης, Θεοδώρου και ετέρων Μυρίων. Οσίων Αντιπάτρου επισκόπου Βόστρων. Άννης και του υιού αυτής Ιωάννου, Ιακώβου, του εξ απάτης τον διάβολον προσκυνήσαντος.

 

14/6

Προφήτου Ελισσαίου. Μεθοδίου, πατριάρχου Κων/πόλεως, του ομολογητού. Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, επισκόπου Γορτύνης. Νήφωνος του εν Άθω και Ιουλίττας.

 

15/6

Προφήτου Αμώς. Αποστόλων Αχαϊκού, Στεφανά και Φουρτουνάτου, των εν Κορίνθω συνεργών των Αποστόλων. Μαρτύρων Δουλά και Νερσή. Οσίων Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, Μονίκης της μητρός αυτού, Ιερωνύμου και Ορτισίου.

 

16/6

Ιερομάρτυρος Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος. Οσίων Μνημονίου και Τύχωνος επισκόπων Αμαθούντος, των θαυματουργών.

 

17/6

Μαρτύρων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, των αδελφών. Ισαύρου διακόνου, του εξ Αθηνών και εν Απολλωνία Ηπείρου αθλήσαντος και των συν αυτώ Βασιλείου και Ιννοκεντίου των Αθηναίων μαρτύρων. Ερμείου, Περεγρίνου πρεσβυτέρου, Φήλικος και Φιλονείδους επισκόπου Κουρίου Κύπρου. Οσίων Βησσαρίωνος, Ιωσήφ του αναχωρητού, Πίωρ και Υπατίου του εν Ρουφιανιαναίς.

 

18/6

Μάρτυρος Λεοντίου του εξ Αιγίνης και των συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου και Αιθέριου. Οσίων Λεοντίου του μυροβλύτου, του εξ Άργους και εν Άθω ασκητικώς αθλήσαντος, Εράσμου και Λεοντίου, του ποιμένος. Σύναξις αρχιστρατήγου Μιχαήλ, εν τω «Φορώ».

 

19/6

Αποστόλου Ιούδα (Θαδδαίου ή Λεββαίου) εκ των 12 και Ιούδα Αποστόλου του θεαδέλφου. Ιερομάρτυρος Ασύγκριτου. Μάρτυρος Ζωσίμου. Οσίων Παϊσίου του Μεγάλου και Ζήνωνος.

Ο όσιος Παΐσιος γεννήθηκε το 300 στην Αίγυπτο. Υπήρξε ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια του. Παιδί έχασε τον πατέρα του και όταν ενηλικιώθηκε βρέθηκε στην έρημο, δίπλα στον μεγάλο πνευματικό αββά Παμβώ. Στη συνέχεια πήγε στο δυτικό μέρος της ερήμου, όπου πλήθος πιστών συνέρεε καθημερινά για να ακούσουν τη συμβουλή του.
Υπερήλικας πλέον οι αδελφοί του τον παρακάλεσαν ν’ αφήσει την έρημο και να κατεβεί στην κοντινότερη πόλη για να ωφεληθούν και άλλοι άνθρωποι από τους λόγους του. Ο όσιος δέχτηκε και πήγε στην πόλη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς να γνωρίσουν τον δρόμο του Θεού. Εκοιμήθη ειρηνικά και τον έθαψαν στην έρημο όπου ασκήτευσε. Έπειτα από χρόνια ο ασκητής Ισίδωρος έκανε την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του, τα μετέφερε στην Πισιδία, και τα εναπόθεσε στο εκεί Μοναστήρι του.

 

20/6

Ιερομάρτυρος Μεθοδίου, του από Ολύμπου Λυκίας, επισκόπου Πατάρων. Νικολάου Καβάσιλα Οσιομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου. Οσίου Καλλίστου, πατριάρχου Κπόλεως, του εν Άθω.

 

21/6

Ιουλιανού, του εν Κιλικία και Αφροδισίου. Ιερομάρτυρος Τερεντίου επισκόπου Ικονίου και των συν αυτώ: Αντωνίου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Κελσίου, Βασιλίσσης. Νεομαρτύρων Παχωμίου οσίου και Νικήτα του Νισυρίου, του εν Χίω μαρτυρικώς αθλήσαντος.

 

 22/6

Ιερομάρτυρος Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων και των αποστόλων Τερτίου επισκόπου Ικονίου, Μάρκου επισκόπου Απολλωνιάδος, Ιούστου επισκόπου Λύστρων και Αρτεμά επισκόπου Ελευθερουπόλεως. Μαρτύρων Ζήνωνος, Ζηνά και Πομπηιανού. Αναστασίου, Γαλακτίωνος. Ιουλιανής και Σατορνίνου του υιού αυτής. Οσίου Βασιλείου, επισκόπου Πατελαρίας.


 23/6

Μαρτύρων Αγριππίνης, Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, Δημητριανού, Δημητρίου διακόνου, Αθανασίου αναγνώστου, Ευστοχίου πρεσβυτέρου, Γαϊανού και των τέκνων αυτού Πρόβης, Ουρβανού και Λολλίας. Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του εν Τρύφω (Βονίτσης — Ξηρομέρου).

 

24/6

Το γενέθλιον τον τιμίου και ενδόξου Προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Σύναξις Ζαχαρίου και Ελισάβετ των γεννητόρων αυτού. Νεομάρτυρος Παναγιώτου Καισαρέως.

 

25/6

Οσιομάρτυρος Φεβρωνίας. Οσίων Ευτροπίας, Λεωνίδος και Λιβύης. Μάρτυρος Ορεντίου και των αδελφών αυτού Έρωτος, Κυριάκου, Λογγίνου, Φαρνακίου, Φιρμίνου και Φίρμου. Νεομαρτύρων Προκοπίου οσίου και Γεωργίου του εξ Ατταλείας. Διονυσίου, κτίτορος της ιεράς Μονής Προδρόμου, του εκ Καστοριάς και Δομετίου του πνευματοφόρου, των εν Άθω. Μαρτυρίου επισκόπου. Μεθοδίου Νίβρητος Καινουργίου, του εν Γορτύνη. Δαβίδ [Πέτρου] και Ευφροσύνης [Φεβρωνίας], δουκών των Ρώσων.
Η Αγία Φεβρωνία υπήρξε μια από τις πιο περιζήτητες  νύμφες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον βίο της, επέλεξε στα 17 της χρόνια να πάει σε Μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της Βρυένη. Προσαρμόστηκε γρήγορα στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Μάλιστα, έγινε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για το ταπεινό της φρόνημα. Κάποια ημέρα όμως, ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλής τον Σεληνό, έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς, οι οποίες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

 

26/6

Μαρτύρων Θεράποντος, Μακαρίου, Μαρκίου και Μαρκίας. Οσίων Δαβίδ του εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισκόπου Γοτθίας και Ανθίωνος. Οσιομάρτυρος Δαβίδ του εν Θεσ/νίκη.

 

 27/6

Μαρτύρων Ανεκτού, και Πιερίου πρεσβυτέρου, του ερμηνευτού και Ισιδώρου του αδελφού αυτού. Οσίων Σαμψών του ξενοδόχου και Λουκά του ερημίτου. Αγίας Μυροφόρου Ιωάννας, της του Χουζά.


28/6

Εύρεσις των ιερών λειψάνων των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Μαρτύρων Δονάγου επισκόπου Λιβύης, Μακεδονίου, Παππίου και Μωυσέως του αναχωρητού. Των εν Σκυθοπόλει αγίων 70 Μαρτύρων. Οσίων Παύλου του ιατρού, Σεργίου δικαίου του «Μαγίστρου», ηγουμένου της μονής Νικητιάτου. Συμεώνος. Ουλκιανού, Γερμανού και Σεργίου των Ρώσων.

 

29/6

Των αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

 

 30/6

Μνήμη της συνάξεως των αγίων ενδόξων και πανευφήμων IB’ Αποστόλων. Αποστόλου Φυγέλλου επισκόπου Εφέσου. Μαρτύρων Μελίτωνος, Πέτρου του εκ Σινώπης, Φωκά, Κόνωνος, Συμεών, Ισαάκ και ετέρων 1040. Νεομάρτυρος Μιχαήλ κηπουρού του Αθηναίου.