Αρχική » Αξιωματικός έβαλε τα ράσα

Αξιωματικός έβαλε τα ράσα

από kivotos

Απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς για σχεδόν μια δεκαετία, ο 52χρονος σήμερα παπάς Ευστάθιος Τρικεριώτης, πήρε την απόφαση να φορέσει ράσο μέσα στον περασμένο χρόνο. Πριν από λίγους μήνες, στις αρχές Μαίου χειροτονήθηκε ιερέας και πλέον ιερουργεί στον Άγιο Ελευθέριο Βόλου, δίπλα στον πνευματικό του ιερέα. Ως ιερέας δεν πληρώνεται, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του «στην Εκκλησία και τον άνθρωπο».

Οι συντοπίτες του, στην Αγριά Βόλου όπου κατοικεί αλλά και στην πόλη του Βόλου, φαίνεται πως αντιμετώπισαν την αλλαγή ως «αναμενόμενη» και φυσική συνέχεια της εθελοντικής παρουσίας του στην τοπική κοινωνία από το 2006 και μετά, από τότε δηλαδή που αποστρατεύθηκε. Ωστόσο κάποιοι τον αποκαλούν ακόμα Στάθη. «Δε γυρίζει εύκολα η γλώσσα. Οι περισσότεροι όμως με φωνάζουν  παπά Στάθη» , μας είπε λίγο αργότερα από τη χειροτονία του.

Εξηγώντας την απόφασή του να ενδυθεί το ράσο σημειώνει: «Μου αρέσει η προσφορά προς τον άνθρωπο, την κοινωνία, την Εκκλησία.  Η απόφαση ήταν συνδυασμός του να προσφέρω και να νιώθω καλά. Αυτή τη στιγμή η προσφορά, με δεδομένη την κατάσταση, είναι το παν προς την κοινωνία».

Έχει στεριωμένη την άποψη πως η Εκκλησία  «μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο τα πάντα. Αρκεί να έχουμε την καλή προαίρεση σαν άνθρωποι, να ακούμε το λόγο του Χριστού, το λόγο των Αγίων, το Ευαγγέλιο». «Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθάμε τους πάντες και τα πάντα σαν άνθρωποι και σαν ιερείς» υπογραμμίζει όταν ερωτάται πως αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Αισθάνεται δε πως θα έχει φτάσει  τον στόχο του ως ιερεας όταν «θα  περπατάω και θα βλέπω όμορφα χαμόγελα στον κόσμο, αισιοδοξία στον κόσμο, θα τους χαιρετώ και θα με χαιρετάνε και όλοι μαζί θα α ντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν»… «Πρέπει βήμα- βήμα κάθε μέρα να χτίζουμε την πορεία μας και το τι μπορούμε να προσφέρουμε», συμπληρώνει.

Μοιράστηκε μαζί μας πως είναι να ιερουργείς: «Είναι φανταστικό σου ανοίγει η ψυχή αισθάνεσαι πάρα πολύ όμορφα. Ψυχικά νιώθεις πάρα πολύ όμορφα όταν βρίσκεσαι δίπλα από το Θεό και την Εκκλησία . Οταν μπαίνεις στο ναό για να κάνεις τη Θεία Κοινωνία, η ψυχή σου είναι σα να φτερουγίζει. Για την δική μου την ψυχή είναι μαγευτικό»… Στην εκκλησία «μαζί με τον πνευματικό μου, διδάσκομαι κάθε μέρα και αισθάνομαι καλύτερα κάθε μέρα που περνάει», καταλήγει.

Αντιλαμβάνεται πως η ρασοφορεμένη εμφάνισή του δεν άλλαξε τη στάση του κόσμου απέναντί του. «Ο κόσμος με αντιμετωπίζει όπως και πιο μπροστά όταν ασχολούμουν με τον εθελοντισμό. Ακούω τα ίδια ακριβώς σχόλια. Οι κάτοικοι της ενορίας το περίμεναν κιόλας. Καλοστέριωτος μου είπαν όλοι». Όσο για το Μητροπολίτη Δημητριάδος; «Το είδε πολύ θετικά, το χάρηκε και μου απάντησε αμέσως».

 

Εθελοντής : ιερέας σήμερα, πυροσβέστης χθες και αύριο

Ως εθελοντής, ο π. Ευστάθιος Τρικεριώτης, ασχολήθηκε, μαζί με μια ομάδα συμπαρτριώτών του στην Αγριά Βόλου, τα προηγούμενα χρόνια με τη δασοπυρόσβεση. «Δεν αντικαθιστούμε, βοηθούμε το Πυροσβετικό Σώμα», παρατηρεί δείχνοντας ότι πρόθεσή του είναι να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και από αυτό το εθελοντικό πόστο. «Και βέβαια θα βοηθήσω στην δασοπυρόσβεση ως παπάς. Η φύση είναι δημιουργία του Θεού», επιβεβαιώνει.

Τον εθελοντισμό στην ιεροσύνη τον αντιλαμβάνεται ως «δυνατότητα» που πρέπει να έχουν όσοι άνθρωποι «επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο». Εξάλλου, σημειώνει, και «η Εκκλησία έχει ανάγκη από εθελοντές κληρικούς»… Μιλώντας για τον εθελοντισμό παρατηρεί πως «νιώθουν διαφορετικά οι  άνθρωποι που μπορούν και έχουν την ώρα και την ευχαρίστηση να προσφέρουν 5 λεπτά από αυτό το χρόνο που τους απομένει». (…) ¨Όταν το βράδυ πάς να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και κάνεις ανασκόπηση των γεγονότων και λες τι έκανα σήμερα αισθάνεσαι πάρα πολύ όμορφα αν έχεις προσφέρει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτό»!

 

Αναμενόμενο βήμα

Από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας του ο πατέρας Ευστάθιος μετρά ως ο 5ος ιερέας. Οι παραστάσεις του από την Εκκλησία ήταν ισχυρές από νεαρή ηλικία, ωστόσο επέλεξε να υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό μέσα από μια 28χρονη πορεία στους κόλπους του. Αποστρατεύτηκε ως αξιωματικός, τον Μάρτιο του 2006. Γεννήθηκε το Μάιο του 1963 στο Βόλο, είναι έγγαμος και πατέρας ενός νεαρού άντρα. «Ο γιός μου είναι σήμερα 29 χρονών, παντρεμένος. Συζήτησα μαζί του, όπως και με όλη την οικογένεια την απόφασή μου. Οι δικοί μου άνθρωποι με ενθάρρυναν. Αντιμετώπισαν ως αναμενόμενη την απόφασή μου», παρατηρεί ερωτηθείς για τη στάση της οικογένειάς του  έναντι του καινούριου του βήματος. 

Αυτό βέβαια αν και …επωάζονταν χρόνια, έγινε εμφανές σε ένα χρονικό διάστημα λιγότερο του μήνα. Στις 23 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανήμερα τ΄Αι Γιωργιού ο παπά Στάθης χειροτονήθηκε διάκονος  και  στις 3 του Μάη πρεσβύτερος.

Αξίζει να αναφερθεί, πως μετά τη χειροτονία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος επισήμανε  τη δραστηριότητα του νέου ιερέα στον χώρο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, εντεύθεν της  αποστρατείας του από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τόνισε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις ν’ ανταποκριθεί στη νέα του αποστολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ