Αρχική » Καστοριάς: Στόχος μας η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος

Καστοριάς: Στόχος μας η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος

από kivotos

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Καστοριά.

Το πρωί της δεσποτικής εορτής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εορτή της Πεντηκοστής, σημειώνοντας τρεις προτάσεις γι’ αυτήν την εορτή, δανεισμένες από τους Πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, λοιπόν, ονομάζει σε μια του ομιλία την εορτή της Πεντηκοστής, μητρόπολη πασών των εορτών. Είναι η εκπλήρωση, λέγει, του σχεδίου της οικονομίας του Δεσπότου Χριστού. Άρα και ο στόχος ο δικός μας θα πρέπει να είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Η δεύτερη πρόταση από τους Πατέρες την οποία τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι «τι είναι το Άγιο Πνεύμα». Και απαντάει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος πως, το Άγιο Πνεύμα είναι φως και ζωή, ζωοποιούν, ενεργούν, διαιρούν τα χαρίσματα, Θεός και θεοποιούν. Είναι Θεός το Άγιο Πνεύμα. Είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Είναι αυτό που μεταφέρει τα αιτήματά μας στον θρόνο του Κυρίου μας. Γι’ αυτό και όλες οι Ακολουθίες της Εκκλησίας, ξεκινούν με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, «Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε το Πνεύμα της αληθείας..». Δεν μπορούμε να επικαλεστούμε τον Πατέρα, εάν δεν έχουμε ζωντανή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην 16η κατήχησή του προς τους φωτιζομένους οι οποίοι θα λάμβαναν το άγιο Βάπτισμα, μιλώντας για το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και αναλύοντας μια θαυμαστή ιδιότητά του, το παρομοιάζει με μία ουράνια βροχή. Και όπως η βροχή είναι μία και πέφτει σε όλον τον κόσμο αλλά η προσφορά της γίνεται διαφορετική και ποικίλη για το κάθε είδος ανάλογα με το τι χρειάζεται, έτσι και το Άγιο Πνεύμα· αν και είναι ένα, μονοειδές και αδιαίρετο, στον καθένα διανέμει τη Χάρη όπως θέλει.

Και το τρίτο που σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ είναι, εάν μπορούμε πραγματικά να δεχθούμε στη ζωή μας το Άγιο Πνεύμα. Σήμερα που θα φύγουμε από αυτόν τον Ναό, θα έχουμε πάρει τη δωρεά του Θεού ή θα μείνουμε κενοί; Αυτός, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ο σκοπός μας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, παρουσία πλήθους πιστών χριστιανών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ