Αρχική » Αντισυνταγματική η διαδικασία διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αντισυνταγματική η διαδικασία διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

από kivotos

Του Γεωργίου Αθ. Τσούτσου

 

Ευθέως αντισυνταγματική είναι η διαδικασία διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού και η οποία ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις γνωμοδοτήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να αντιληφθεί ότι ακόμη και για πράξεις που φαίνονται ακίνδυνες, όπως η έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητος ενώπιον της εν λόγω Αρχής.

Οταν για την πρόσβαση στην επίσημη ιστοσελίδα της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση απαιτείται ταυτοποίηση με χρήση των προσωπικών αριθμών του Ταxisnet, όπως ΑΦΜ, φύλο, ηλικία, περιοχή, είναι βαθύτατα υποκριτικό και άκρως επικίνδυνο να προσποιούμεθα ότι αγνοούμε ότι τούτο αποτελεί φακέλωμα, εκτός εάν οι λέξεις έχουν απολέσει το νόημά τους. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να διαθέτει ιστορική μνήμη, αφού η ίδια υπήρξε θύμα παρόμοιων πρακτικών φακελώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φακελώνονταν και οι δεξιοί.

Με παρόμοιες μεθόδους διαβούλευσης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο και το αποτέλεσμα. Οι μεθοδεύσεις αυτές μας θυμίζουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα των χωρών του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού, στα οποία οι κυβερνώντες θριάμβευαν αποσπώντας το 99% των δήθεν ελευθέρως ψηφισάντων. Ως προς την ουσία των ερωτημάτων, εντυπωσιάζει ο πολωτικός χαρακτήρας τους και η προσπάθεια εκμαιεύσεως συγκεκριμένης απαντήσεως λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν αυτά διατυπωθεί.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικευμένος σε θέματα πολιτικής κοινωνιολογίας ή πολιτικής στατιστικής, για να αντιληφθεί ότι, ακόμη και εξασφαλιζομένου του απορρήτου της διαβουλεύσεως, τίθεται θέμα σχετικής επιστημολογικής σοβαρότητος των ερωτημάτων. Για πρώτη φορά δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης. Έναντι αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και χωρίς καμία διάθεση ασκήσεως αντιπολιτεύσεως, προτείνουμε τη μαζική προσφυγή των πολιτών στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με αίτημα την απαγόρευση της χρήσης του Taxisnet και των προσωπικών δεδομένων για τη διεξαγωγή αυτής της διαβούλευσης. Τα ερωτήματα αυτά επ’ ουδενί λόγω πρέπει να είναι πολωτικά και διχαστικά, αλλά αντιθέτως να είναι συνθετικά, περιεκτικά και πλουραλιστικά. Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να είναι η αποφυγή ενός διχαστικού κλίματος, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ