Μη χάσετε την εφημερίδα για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και τη δύναμη της πίστης!

Το νέο φύλλο κυκλοφορεί από την Πέμπτη 22 Ιουνίου και θα την βρίσκεται στα περίπτερα όλης της χώρας με την ειδική έκδοση "Μοναστήρια των Κυκλάδων" και 2 μεγάλες προσφορές!

 

Α. ΝΕΟ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
120 εδέσματα της ορθόδοξης παράδοσης για όλες τις γιορτές της Εκκλησίας μας!

Στην Ελλάδα, το δυνατό θρησκευτικό συναίσθημα πορεύεται εδώ και αιώνες παράλληλα με τον πολιτισμό διαμορφώνοντας τη λαογραφία μέσα από την καθημερινότητα. Από αυτήν την αλληλεπίδραση δεν θα μπορούσε να λείπει η πλούσια γαστρονομική μας παράδοση, η οποία με τη σειρά της δόξαζε και δοξάζει τον Θεό και τους Αγίους με τους δικούς της, ξεχωριστούς τρόπους καλύπτοντας μια από τις βασικότερες ανάγκες, την τροφή. Οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε γνώσεις, έστω και αποσπασματικές, από γευστικά αφιερώματα. Φαγητά και γλυκά γεμάτα συμβολισμούς που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας ετοίμαζαν και ετοιμάζουν ακόμη για τις γιορτινές ημέρες. Έθιμα που έχουν ταυτιστεί στη συλλογική μνήμη με ημερομηνίες-ορόσημα, όπως ο μπακαλιάρος του Ευαγγελισμού, το ψητό και τα κουλούρια το Πάσχα ή η βασιλόπιτα. Μαζί τους και κάποια με τοπικό και πιο περιορισμένο χαρακτήρα.

Η κουζίνα των γιορτών που θα περιγράψουμε σε αυτήν εδώ την έκδοση είναι η κουζίνα της απλότητας, της πίστης που έμπαινε και μπαίνει σε όλες αυτές τις παρασκευές ως το υλικό που μεταμορφώνει το ταπεινό σε μεγαλειώδες. Οι συνταγές αυτές δημιουργήθηκαν και καταγράφηκαν στα κιτάπια των παλαιών νοικοκυρών αλλά και των μοναχών μαγείρων την παλιά εποχή, τότε που τα αγαθά ήταν λιγοστά. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστοί με κίνητρο την ευσέβεια, την προσευχή και την ανάγκη ευχαρίστησης παρασκεύαζαν το κάτι ιδιαίτερο καταφέρνοντας να ξεχωρίζουν τη γιορτή από την καθημερινότητα. Η εποχικότητα των υλικών είναι ο βασικός παράγοντας σύνδεσης των συγκεκριμένων συνταγών με τις γιορτές, γι’ αυτό και δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνες που συνηθίζουμε στα σπίτια μας εκτός εορτολογίου. Και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, αφού η κουζίνα κάθε χώρας χαρακτηρίζεται από κοινά προϊόντα και τεχνικές. Στο αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, συντελούν και κάποιες δοξασίες.

Σε κάθε περίπτωση, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια μεταμορφώνονται σε φαγητά και γλυκίσματα θρεπτικά και πρωτότυπα, με βαθιά νοστιμιά. Όσο για την πορεία αυτού του ταξιδιού, δεν είναι αυστηρά ημερολογιακή αφού αποτελεί μια επιλογή από το αμέτρητο σχετικό υλικό που υπάρχει, είναι όμως ένα γευστικό ταξίδι που περνάει μέσα από την ακολουθία των εποχών.


Β, ΜΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ

Αποκτήστε μια από της συλλεκτικές μας εκδόσεις που δεν πρέπει να λείπουν από καμιά χριστιανική βιβλιοθήκη!

 

"Ο βίος των αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης"

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο ενδοξότατος πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας, ο ιδρυτής της βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης, γεννήθηκε στην πόλη Ναϊσσό, τη σημερινή Νίσσα της κεντρικής Σερβίας, γύρω στο έτος 275. Πατέρας του ήταν ο ελληνοϊλλυρικής καταγωγής Κωνστάντιος ο Χλωρός, αξιωματούχος τότε του ρωμαϊκού κράτους, ο οποίος κατόπιν, όπως θα δούμε, ανακηρύχθηκε Καίσαρας και Αύγουστος των δυτικών επαρχιών.
Μητέρα του υπήρξε η πολύ ευσεβής και ενάρετη Ελένη, που γεννήθηκε στην πόλη Δρέπανο της Βιθυνίας (Μικράς Ασίας) περί το έτος 247, από πατέρα ξενοδόχο. Την πόλη αυτή ο Μ. Κωνσταντίνος μετονόμασε αργότερα Ελενόπολη, προς τιμή της μητέρας του.
Ο Κωνστάντιος νυμφεύθηκε την Ελένη γύρω στο 273. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ο πρωτότοκος από τα παιδιά που απέκτησαν. Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια από τις σημαντικότερες της Ορθοδοξίας και κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Διαβάστε για τον βίο των μεγάλων αυτών αγίων που βοήθησαν την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση του Χριστιανισμού στα πέρατα του κόσμου.

 

ή
"Τα σημεία των καιρών και το τέλος του κοσμου"

Η διδασκαλία του Χριστού και των αποστόλων Του περί εσχάτων & τα σημάδια που θα μας προειδοποιήσουν

Ὁ Χριστός εἶπε: «Ὁ Πατέρας Μου ἐξα-κολουθεῖ νά ἐργάζεται μέχρι τώρα» (Ἰω. 5:17), «συντηρώντας ὁλόκληρο τό σύμπαν» (Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος P.G. 59: 214). Ὅμως θά ἔρθει καιρός, πού ὁ Κύριος θά πάψει νά συντηρεῖ τό σύμπαν, καί ἄρα (τό σύμπαν) θά πάψει νά ὑπάρχει. «Ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ παρε-λεύσονται» (Μτ. 24:35). Καί ὁ Κύριος ἔχει μιλήσει πάλιν καί πολλάκις γιά τό τέλος τοῦ κόσμου (καί γιά τή Δευτέρα Του Παρουσία). Καί σάν δοῦλοι Του θά πρέπει νά ξέρουμε τά πάντα, ἀκόμα καί τήν ἐλαχίστη λεπτομέρεια, πού λέει ἐδῶ ὁ Κύ-ριος, γιατί καί αὐτή ἔχει τεράστια σημασία, ἐπειδή ἀκριβῶς τή λέει ὁ Κύριος! Στό βιβλίο μας αὐτό παραθέτουμε τή διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ (καί τῶν ἀποστόλων Του) περί τῶν ἐσχάτων, ἐπιμένοντας στίς «λεπτομέρειες». .

 

ή
"Ο άγνωστος ήρωας «άγιος» Παπουλάκος - Ο μοναχός που τα έβαλε με την ξενοκρατία"

Ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, γνωστός ως Παπουλάκος, είναι από τα πρόσωπα εκείνα που προκάλεσαν με τη δράση τους κατά των Βαυαρών του Όθωνα. Σήμερα 156 χρόνια από τον θάνατό του ο μοναχός από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων για πολλούς δεν είναι παρά το σύμβολο κατά της ξενοκρατίας. Οι συγχωριανοί του τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδείξουν το έργο του και μάλιστα έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα να ανακηρυχτεί Όσιος , αίτημα το οποίο παραμένει μετέωρο. Παράλληλα προσπαθούν να αναδείξουν, με πρωτεργάτη τον κ. Θανάση Νασιόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Αρμπουναίων, άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του μοναχού που πολέμησαν με κάθε μέσο οι Βαυαροί. Για τον Παπουλάκο ειδική αναφορά έχει κάνει κατά το παρελθόν και ο μακαριστός Χριστόδουλος κόντρα και σε κάποιους ιεράρχες οι οποίοι είναι αντίθετοι με την «οσιοποίησή» του.

 

Μαζί μια ειδική έκδοση-αφιέρωμα: ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μια σπάνια ειδική έκδοση - αφιέρωμα στα μοναστήρια των Κυκλάδων

Εκατοντάδες επιβλητικά μοναστήρια υπάρχουν στις Κυκλάδες. Εντυπωσιακά, με σπάνια κειμήλια, που αποκαλύπτουν τον άλλο κόσμο των νησιών. Στο εκπληκτικό αυτό οδοιπορικό θα ανακαλύψουμε την ιστορία τους, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και τους θρύλους, το λευκό των κτιρίων και το γαλάζιο της θάλασσας που συνθέτουν τη μοναδικότητα των προσκυνημάτων, που έχουν εξελιχθεί σε κέντρα των Ορθοδόξων όλου του κόσμου...