Αρχική » Ο Τορόντο Σωτήριος για τα 150 χρόνια του Καναδά

Ο Τορόντο Σωτήριος για τα 150 χρόνια του Καναδά

από kivotos

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτηρίου

 

Καθώς εορτάζουμε με χαρά την 150η επέτειο της Συνομοσπονδίας στον Καναδά, η Ιερά μας Μητρόπολη και οι Έλληνες ορθόδοξοι πιστοί στον Καναδά ενώνονται μαζί με τα 36,5 εκατομμύρια Καναδούς για να γιορτάσουν για την αξιοθαύμαστη χώρα μας.

Η διηνεκής επιθυμία και το πνεύμα που καθοδήγησαν τους Πατέρες της Συνομοσπονδίας ήταν η ενότητα.

Ο πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά, Sir John A. Macdonald, παρατήρησε στο ξενοδοχείο Halifax τον Σεπτέμβριο του 1864: «Όλα, κύριε, κερδίζονται με τη συνένωση και τα πάντα μπορούν να χαθούν με τη διάσπαση».

Ομοίως, όπως σημειώνεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα «καὶ ἐὰν οἰκία ἐφ᾿ ἑαυτὴν μερισθῇ, οὐ δύναται σταθῆναι ἡ οἰκία ἐκείνη.» (Μάρκος 3:25).

Αυτό το έτος σηματοδοτεί επίσης την 100ή επέτειο της μάχης του Vimy Ridge, μιας φημισμένης στρατιωτικής νίκης που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως τη γέννηση ενός έθνους για τον Καναδά.

Από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την σύγκρουση στην Κορέα και την αποστολή στο Αφγανιστάν, γενναίοι άνδρες και γυναίκες των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων θυσίασαν τη ζωή τους, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε εμείς ενωμένοι να διατηρούμε και να απολαμβάνουμε θεμελιώδεις ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ενότητα του Καναδά καλλιέργησε και προώθησε την εφευρετικότητα του κράτους: ιατρικές ανακαλύψεις που έσωσαν ζωές (ινσουλίνη), εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (τηλέφωνο) και αμέτρητες άλλες συνεισφορές, από τις επιστήμες και τα διαστημικά προγράμματα έως τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και τις τέχνες.

Η Ελληνική Διασπορά, και στο παρελθόν και σήμερα εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στον Καναδά. Από τις επιχειρήσεις (Mike Lazaridis, δημιουργός του BlackBerry) και τον αθλητισμό (Alex Anthopoulos), την Κυβέρνηση (Leo Housakos, Γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Γερουσίας) και τη Δικαιοσύνη (Ανδρομάχη Καρακατσάνη, Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά), γενεές Ελληνοκαναδών έχουν ενσωματωθεί με το πνεύμα του Καναδά, συμβάλλοντας σε μια ενιαία και ειρηνική κοινωνία.

Στις 17 Απριλίου 1982, η Αυτής Μεγαλειότητα η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ παρέστη με τον τότε Πρωθυπουργό Pierre Elliott Trudeau στο Κοινοβούλιο για να διακηρύξει το νέο Σύνταγμα του Καναδά, μπροστά σε ένα πλήθος άνω των τριάντα χιλιάδων.

Πρώτο διάταγμα στο Χάρτη των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ήταν το ακόλουθο: «Ο Καναδάς βασίζεται στις αρχές που αναγνωρίζουν την υπεροχή του Θεού και το κράτος δικαίου».

Ως εκ τούτου, εκτός από την ενότητα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε τον Καναδά και τους άνδρες και τις γυναίκες των οποίων το όραμα, ο σκοπός και ο ζήλος συντέλεσαν στην ισχυρή και ελεύθερη άνθηση του Αληθινού Βορρά, τότε δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε ούτε από την «υπεροχή του Θεού» ούτε από το «κράτος δικαίου».

Δεν πρέπει να αποστασιοποιήσουμε τον εαυτό μας από τους συνανθρώπους μας, αντικαθιστώντας τις ανθρώπινες σχέσεις με τις διαδικτυακές.

Δεν πρέπει να αποστασιοποιήσουμε τους εαυτούς μας από τους πεινασμένους, διψασμένους και γυμνούς συνανθρώπους μας, γιατί κάθε άτομο, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένου του αγέννητου, γίνεται κατά την εικόνα και την ομοιότητα του Θεού.

Δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από την ανάγκη να προστατεύσουμε τη δημιουργία του Θεού, τον πλανήτη μας, η οποία θρέφει και στηρίζει την ανθρώπινη ζωή.

Και δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από τις ηθικές διδασκαλίες που είναι τα θεμέλια του Καναδά.

Ας θυμηθούμε τα πάντα επίκαιρα λόγια του πρωθυπουργού και βραβευμένου με Νόμπελ, Lester Pearson, ο οποίος στη τελετή ανάμματος της δάδας για τα 100 χρόνια, στην πρωτεύουσα του έθνους μας, στις 31 Δεκεμβρίου 1966, είπε: «Απόψε ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας. Ας είναι το σημείο αυτό της ιστορίας μας, αποτέλεσμα συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Αφοσίωσης και όχι διαίρεσης. Υπηρεσίας του συνόλου όχι του εαυτού μας. Αυτού που μπορούμε να δώσουμε, όχι αυτού που μπορούμε να πάρουμε. Ας εργαστούμε μαζί ως Καναδοί για να καταστήσουμε την χώρα μας άξια του τιμημένου παρελθόντος και του περήφανου μέλλοντός της. Ο Θεός να ευλογεί τον Καναδά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ