Αρχική » Το συναξάρι του Ιουλίου 2017

Το συναξάρι του Ιουλίου 2017

από kivotos

1/7

Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Μεγαλομάρτυρος Κωνσταντίνου του Αλαμανού. Αγίων Απολλωνίας και Μαυρικίου. Οσίων Πέτρου πατρικίου, Βασιλείου ηγουμένου του συστησαμένου τη σεβασμία Μονή του «Βαθέος Ρύακος» και Λέοντος του «γυμνού.

 

2/7

Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος της παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς. Ιουβεναλίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Μάρτυρος Κοΐντου. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Εμμανουήλ, Θεοδώρου, Μιχαήλ, Ιωάννου και Λάμπρου, των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως αθλησάντων.

 

3/7

Ανατολίου Πατριάρχου Κων/λεως, ποιητού των ομωνύμων Στιχηρών. Μαρτύρων Υακίνθου Θεοδότου, Θεοδότης, Γολινδούχ, Διομήδους, Ευλαμπίου και Ασκληπιάδου του «επιτηδειωτάτου» και ομολογητού Μάρκου και Μωκιανού. Οσιομάρτυρος Γερασίμου του εκ Μεγάλου Χωρίου. Οσίων Φιλίππου Επισκόπου και Ανατολίου των Ρώσων και Ιωακείμ του εν Αχαΐα.

Ο Άγιος Ανατόλιος ήταν ιερέας και αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Το 449 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, μετά από πρόταση του μονοφυσίτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκορου Α.

Ο Ανατόλιος υπέγραψε την καθαίρεση του Διόσκουρου στη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, που έλαβε χώρα στη Χαλκηδόνα και ενέταξε στα δίπτυχα το όνομα του Αγίου Φλαβιανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκορος κατά τη ληστρική Σύνοδο της Εφέσου το 449. Επιπλέον, έστειλε επιστολές προς όλους τους επισκόπους να αναθεματίσουν τους αιρετικούς, από τους οποίους και δολοφονήθηκε το 458.

 

4/7

Ιερομαρτύρων Δονάτου επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης. Μαρτύρων Κυπρίλλης και Αρόας. Λουκίας και Απολλωνίου. Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, ποιητού του μεγάλου κανόνος και Μιχαήλ του Χωνιάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Οσίων Ασκληπιάδος και Μάρθας και Μενίγνου.

 

5/7

Οσίων Αθανασίου του εν Άθω και των συν αυτώ αποκταθέντων Εξ μαθητών και Λαμπαδού. Ιερομάρτυρος Στεφάνου Μητροπολίτου Ρηγίου (Καλαβρίας). Οσιομάρτυρος Κυπριανού του εκ Κλειτσού Αγραφων. Σύναξις των ΚΓ΄ Λεσβίων Αγίων.

 

6/7

Οσίου Σισώη του Μεγάλου. Ιερομάρτυρος Αστίου Επισκόπου Δυρραχίου. Μαρτύρων Λουκίας της παρθένου και Ρήξου και των συν αυτοίς Ανατολίου, Αντωνίνου, Αντωνίου Απάμου, Απολλώνιου του γερουσιαστού, Βίκτωρος, Διόδωρου, Δίωνος, Κοττυίου, Λυκία, Λυσίου, Νέα, Όωνος, Παππιανού, Παπικού, Σατίρου, Σερίνου. Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου. Αλεξάνδρου και Επιμάχου. Μάρτυρος Βασιλείου και των συν αυτώ 70 των εν Σκυθουπόλει. Οσιομάρτυρος Κυρίλλου του εκ Θεσ/νίκης.

Ο ιερομάρτυς Αστίος έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανού και ηγεμονίας του Αγρικόλα.

Συνελήφθη και, αρνούμενος να θυσιάσει στα είδωλα, υπέστη άγρια βασανιστήρια. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε σταθερός στη πίστη του. Το τέλος του ήρθε όταν οι δήμιοι άλειψαν με μέλι το σώμα του και τον κάρφωσαν σε ξύλινο σταυρό. Ο θάνατός του ήταν φρικτός.

 

7/7

Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Ιερομάρτυρος Περεγρίνου και των συν αυτώ Γερμανού, Ησυχίου, Παππίου, Πομπηίου και Σατορνίνου, των εν Δυρραχίω. Μαρτύρων Ευαγγέλου, Ευσταθίου του πρεσβυτέρου και Πολυκάρπου του νέου και Λουκιανού. Οσίου πατρός Θωμά του εν τω Μαλεώ.

 

8/7

Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου της ευσεβεστάτης μητρός αυτού Θεοδοσίας και των δι’ αυτού πιστευσάντων και μαρτυρησάντων Νικοστράτου, Αντιόχου. Μαρτύρων Αύδα, Προκοπίου του Εξορκιστού και Σάββα. Ιερομάρτυρος Αναστασίου του Γουναρά, του εξ Αγίου Βλασίου Ηγουμενίτσης, Νεομάρτυρος Θεοφάνους, Οσίων Θεοφίλου Μυροβλύτου του εκ Ζίχνης και Προκοπίου του διά Χριστόν σαλού, του Ρώσου.

 

9/7

Ιερομαρτύρων Παγκρατίου Επισκόπου Ταυρομενίου και Μεθοδίου Επισκόπου Λάμπης. Μαρτύρων Ανδρέου και Πρόβου. Πατερμουθίου, Κόπριος και Αλεξάνδρου των ασκητών. Νεομάρτυρος Μιχαήλ (Πακνανά) του εν Αθήναις. Οσίων Φωτίου κτίτορος της εν Θεσ/νίκη Ιεράς Μονής Ακαπνίου, Διονυσίου του ρήτορος και Μητροφάνους των εν Άθω.

 

10/7

Των εν Νικοπόλει Αγίων 45 Μαρτύρων των και προκρίτων της πόλεως Αντώνιου, Δανιήλ, Λεόντιου και Μαυρίκιου. Μαρτύρων Βιάνορος και Σιλουανού και Απολλωνίου του εκ Σάρδεων. Γρηγορίου Επισκόπου Άσσου.

 

11/7

Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας. Ισαποστόλου Όλγας, βασιλίσσης της Ρωσίας. Ιερομαρτύρων Αρσενίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, «του σφαγέντος» και Κινδέου του πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυροκλέους. Νεομαρτύρων Νικόδημου εξ Ελβασάν, Νεκταρίου του εκ Βρυούλων.

 

12/7

Μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου. Ανδρέου του Στρατηλάτου, Ηρακλείου, Φαύστου, Μηνά και των μετ’ αυτών. Μάμαντος και Σεραπίωνος. Αγίας Βερονίκης της Αιμορροούσης. Οσίου Μιχαήλ του Μαλεΐνου. 

 

13/7

Σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Μάρτυρος Γολινδούχ (Μαρίας). Οσίου Στεφάνου του Σαβαίτου. Οσίων και των εν Κύπρω εν ασκήσει λαμψάντων Ηλιοφώτου, Αμμωνίου, Αυξουθενίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Παμμεγίστου, Παφνουτίου, Παμφροδίτου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Φωτίου και Χουλελαίου. Οσίας Σάρρας.

 

14/7

Ακύλα του Αποστόλου, Επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου και Ιούστου. Ηρακλείου και Πέτρου του νέου. Οσίων Ιωσήφ Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Ομολογητού, Ονησίμου του Θαυματουργού, Πέτρου Επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου.

 

15/7

Μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης. Μαρτύρων Αβουδίμου και Λολιανού. Αγίου Βλαδημήρου, του βασιλέως Ρωσίας.

 

16/7

Ιερομάρτυρος Αθηνογένους Επισκόπου και των συν αυτώ 10 μαρτύρων Αθηνογένους, Αμών, Αντιόχου, Ησυχίου, Θεοφράστου, Κλεονίκου, Μαξιμίνου, Πατροφίλου, Πέτρου του εκ Κρήτης, Ριγίνου. Των εν Πισιδία 15.000 αγίων Μαρτύρων και ετέρων πολλών γυναικών και Φαύστου.

 

17/7

Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου. Οσίων ιεραποστόλων των Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάβα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.

 

18/7

Στεφάνου και Ιωάννου, Πατριαρχών Κων/πόλεως, και Ιωάννου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος. Μαρτύρων Αιμιλιανού, Παύλου, Θεής και Ουαλεντίνης, Μαρκέλλου, Δασίου, Μάρωνος. Υακίνθου και Φωτίου. Οσίων Ονησιφόρου, Παμβώ και Ιωάννου. Των εν Κύπρω Οσίων και θαυματουργών Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου και Σωζομένου. Σωτηρίχου και Φωτίου.

 

19/7

Μακρίνης, αδελφής του Μ. Βασιλείου. Οσίων Θεοδώρου Επισκόπου Εδέσσης και Μιχαήλ του ανεψιού αυτού των από της Λαύρας του Αγίου Σάββα, Γρηγορίου επισκόπου Πανιού, του ομολογητού, Δίου, Διοκλέους.

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Σαββαΐτης διακρίθηκε για τη ρητορική του και τις φιλοσοφικές του γνώσεις. Σύμφωνα με τον ορθόδοξο βίο του, στα δεκαοχτώ του έμεινε ορφανός, γι’ αυτό και αποφάσισε να μεταβεί στο Άγιον Όρος. Εκεί, πήγε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου κι έγινε μοναχός. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ο Θεόδωρος εμπλούτισε τις θεολογικές του γνώσεις, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον διόρισε Επίσκοπο στην Έδεσσα της Συρίας. Ο Θεόδωρος δέχτηκε να αναλάβει, κάτω από έντονη πίεση.

Ως Επίσκοπος Έδεσσας ήταν συνέχεια δίπλα στο ποίμνιό του. Κάποια στιγμή, όμως, έγινε στόχος των αιρετικών Νεστοριανών και των ειδολωλατρών. Σύμφωνα με τον βίο του, οι πολέμιοί του πλήρωσαν δολοφόνους για να τον σκοτώσουν. Μάλιστα, λέγεται ότι, όταν επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν, έμειναν παράλυτοι. Αισθανόμενος το τέλος του, ο όσιος επέστρεψε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, αφού προσκύνησε για τελευταία φορά τους Αγίους Τόπους. Απεβίωσε έπειτα από λίγες ημέρες.

 

20/7

Ηλιού του Προφήτου. Οσίων Αλεξίου (Medvedkov), Δημητρίου (Klepinine), Μαρίας (Skobtsov), Γεωργίου (Iuri Skotsov) και Ηλία (Elie Fondminskii).

Από τους σπουδαιότερους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο προφήτης Ηλίας ήταν ο γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ, στη Θέσβη.

Λέγεται πως, όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μια οπτασία: δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει.

Τότε ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και, αφού περιέγραψε αυτό που είχε δει στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο προφήτης άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Μάλιστα, είναι ο πρώτος που μίλησε για την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με τη φωτιά, μάλιστα, έκαψε τους στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Στο όρος Χωρήβ είδε τον ίδιο τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη με την μυλωτή του και, τέλος, ανελήφθη με άρμα πυρός. Επίσης, παρέστη στη Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωϋσή.

 

21/7

Μαρτύρων Aκακίου, Γεωργίου, Ευγενίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Iούστου, Ματθαίου και Τροφίμου. Oσίων Συμεών του διά Χριστόν σαλού, Μανουήλ βασιλέως του διά του αγγελικού σχήματος μετονομασθέντος Ματθαίου, Ιωάννου του Αρχιμανδρίτου και Στυλίτου, Ονουφρίου του Ρώσου και Παρθενίου Επισκόπου Ραδοβιζίου Άρτης. Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίον.

 

22/7

Μαρίας της Μαγδαληνής. Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.

 

23/7

Προφήτου Ιεζεκιήλ. Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου, Επισκόπων Ραβέννης. Απολλώνιου και Φωκά του νέου. Των υπό των Βουλγάρων ποικίλοις τρόποις τιμωριών τελειωθέντων Μαρτύρων, επί Νικηφόρου του βασιλέως, Αθανασίου. Οσίων Θύρσου επισκόπου Καρπασίας του αναχωρητού, Άννης της εν τη Λευκάτη και Πελαγίας της Τηνίας.

 

24/7

Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης. Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού (Μπορίσου), Δαβίδ (Γλιέβου). Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος και Αθανασίου του Κίου. Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου Επισκόπου Ιεροσολύμων.

 

25/7

Κοίμησις της Αγίας Άννης Μητρός της Θεοτόκου. Των εν Βιέννη και Λουγδούνω (Λυών) της Γαλλίας μαρτυρησάντων Ποθεινού επισκόπου Λυώνος, Σάκτου διακόνου, Αλεξάνδρου ιατρού, Ατταλού, Βλανδίνας, Ματούρου (Μαύρου) και Ποντικού του παιδός. Οσίων Ολυμπιάδος της Διακόνου και Μαρίνας Ηγουμένης και Ευπραξίας. Οσίου Μακαρίου του θαυματουργού του Ρώσου. Μνήμη της Ε΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει.

 

26/7

Ιερομάρτυρος Ερμολάου και των συν αυτώ: Ερμήππου και Ερμοκράτους. Οσιομαρτύρων Παρασκευής και Ιερουσαλήμ. Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης. Οσίων Γερόντιου, Ιγνατίου του Στειρωνίτου και Συμεών του Αρχιμανδρίτου. Ερμολάου του θαυματουργού του Εγκλείστου.

 

27/7

Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού. Των εν Θράκη 153 Αγίων Μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη. Οσίων Ανθούσης της Ομολογητρίας και Μανουήλ.

 

28/7

Αποστόλων και Διακόνων Προχόρου προστάτου της Εκκλησίας Νικομήδειας, Νικάνορος, Τίμωνος Επισκόπου Βόστρων και Παρμενά. Μαρτύρων Ακακίου του εν Μιλήτω, Δροσίδος και Ευσταθίου του εν Αγκύρα. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου, του Κασσανδριανού. Οσίων Ειρήνης ηγουμένης της Μονής του «Χρυσοβαλάντου» και Παύλου του Ξηροποταμηνού.

 

β

Μάρτυρος Θεοδότης και των τέκνων αυτής Βενιαμίν και Βηρίου. Μαρτύρων Βασιλίσκου, Καλλινίκου του Κίλικος, Μάμαντος και Ιωάννου. Οσίων Κωνσταντίνου Γ’ Πατριάρχου Κων/πόλεως, του ευσεβούς βασιλέως Θεοδοσίου του «Μικρού» και Ιωάννου του Στρατιώτου.

 

30/7

Αποστόλων Ανδρόνικου Επισκόπου γενομένου Πανονίας, Επαινετού Επισκόπου Καρθαγένης, Κρήσκεντος Επισκόπου Καρχηδόνος, Σίλα Επισκόπου Κορίνθου και Σιλουανού Επισκόπου Θεσ/νίκης. Μάρτυρος Ιουλίττης της εκ Καισαρείας.

 

31/7

Ευδοκίμου Δικαίου. Αγίου Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Των αγίων IB’ Μαρτύρων των Ρωμαίων. Προεόρτια της προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ