«Πρέπει να ξέρουμε ότι μέσα στην Εκκλησία δεν μαθαίνουμε πως σώζονται οι άλλοι, αλλά πως σωζόμεθα εμείς…» τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός κηρύττοντας το θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου, όπου και ιερούργησε, την Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 23 Ιουλίου και συνέχισε «την αξία του Ευαγγελικού λόγου την αντιλαμβάνονται μόνον εκείνοι που βιώνουν την μυστική ζωή της Εκκλησίας, που δεν την θεωρούν σαν ένα κατεστημένο θεσμό, αλλά ως Σώμα Χριστού και κοινωνία θεώσεως. Κατά τον Απόστολο Παύλο ο λόγος του Θεού, ως ενέργεια του Λόγου, έχει δύναμη, γι’ αυτό γράφει «ζων ο λόγος του Θεού και ενεργής και τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον και διϊκνούμενος άχρι μερισμού τε ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών» (Εβρ. δ΄, 12). Πράγματι, στον καλοπροαίρετο άνθρωπο ο λόγος του Θεού ενεργεί βαθιά, και τον μεταμορφώνει. Τον τρέφει και τον ζωογονεί. Ο λόγος του Θεού που προέρχεται από τον Ίδιο το Θεό ή από ανθρώπους που είναι ενωμένοι μαζί Του, είναι ζωοποιός. Οδηγεί τον άνθρωπο στην μετάνοια και φωτοποιεί την ύπαρξη του. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς προτρέπει τους πιστούς να ανατείνουν το όμμα της διάνοιας προς το φως του ευαγγελικού κηρύγματος για να μεταμορφωθούν και αφού δεχθούν την θεία αίγλη, να γίνουν σύμμορφοι «τω ομοιωμάτι της δόξης Κυρίου». Η γνώση του λόγου του Θεού είναι ένα είδος θεωρίας, για αυτούς, βεβαίως, που ζουν μέσα στο Φως».

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης και ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Τσιόπλας και ικανό εκκλησίασμα.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος την ίδια ημέρα λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, φιλοξενούμενος του επιχωρίου Αρχιερέως. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης.