Τα Σόδομα, μια πόλη αμαρτίας και βιβλικής καταστροφής ίσως ήρθε στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες αρχαιολογικών ερευνών! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι ανασκαφές στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάαμ στην Ιορδανία αποκαλύπτουν τα ερείπια μίας τεράστιας πόλης που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, τα οποία ταιριάζουν με τη βιβλική περιγραφή της πόλης. Καθώς, η συγκεκριμένη πόλη είναι και η μεγαλύτερη ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, χρονολογείται επίσης μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.

Οι περισσότερες αναφορές για τα Σόδομα και τα Γόμορρα εμφανίζονται στο βιβλίο της Γένεσης. Οι δύο πόλεις ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από τη Νεκρά Θάλασσα και περιγράφονται στη Βίβλο ως ανθισμένες, καταπράσινες και με πολλά νερά. Ειδικά τα Σόδομα περιγράφονται ως εμπορικό κέντρο, οχυρωμένο με μεγάλη τείχη και πύργους.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Στιβ Κόλινς από το Πανεπιστήμιο Trinity Southwestern του Νέου Μεξικού, ανέφερε στο περιοδικό Popular Archaeology ότι το Ταλ ελ Χαμάαμ ήταν μία «τερατώδης» σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο.

Η ομάδα του –που έχει ξεκινήσει τις ανασκαφές από το 2005- έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι η μεγάλη αρχαία πόλη είχε σημαντικά σε μέγεθος τείχη που έφθαναν τα 10 μέτρα ύψος και τα 5,2 μέτρα πάχος, ενώ κατά τα μέσα της Εποχής του Χαλκού αυτά αντικαταστάθηκαν από μια τεράστια οχύρωση πλάτους 7 μέτρων η οποία χρησίμευε και ως περιφερειακός δρόμος γύρω από την πόλη!

Η αρχαία πόλη εμφανίζεται να ερημώνει για περίπου 700 χρόνια και να ξανακατοικείται στην Εποχή του Σιδήρου, στο διάστημα μεταξύ 1.000 και 332 π.Χ. όπως δείχνουν σχετικά ευρήματα, που περιλαμβάνουν και μια εντυπωσιακή σιδερένια πύλη στα τείχη.

Ο Δρ Κόλινς εξηγεί ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, ίσως μετά από ένα σεισμό, αλλά άλλοι εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι η ερήμωση έγινε μετά από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή. Η τελευταία εκδοχή υποστηρίζεται και από ένα ιδιαίτερο εύρημα, μια λίθινη στρογγυλή επιγραφή η οποία φαίνεται ότι περιγράφει την καταστροφική πτώση ενός τεράστιου αστεροειδούς στην περιοχή πριν από 5.000 χρόνια.