Νωρίς χθες το απόγευμα τελέσθηκε Τρισάγιο στην Τήνο, στο μαυσωλείο της "ΕΛΛΗΣ" όπου απέδωσε τιμές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και κατετέθησαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο Β' ως πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τον Δήμαρχο Τήνου κ. Σ. Ορφανό, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη και απεδώθησαν οι κεκανονισμένες τιμές προς τους πεσόντες ενώ επελέγη η τελετή με τον Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια με λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών τελέσθηκε ο Μέγας Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλής, ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ι. Γιαγιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Σιώτος, η Αντιδήμαρχος κα. Αν. Δεληγιάννη, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτευτές των Κυκλάδων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος καλωσόρισε τους Αρχιερείς αναφερόμενος στον θυσιαστικό ζήλο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών κ. Ιεροθέου στην ακριτική και ολιγάνθρωπη Μητρόπολη όπου υπηρετεί φυλάσσοντας τα όρια της πατρώας γης, καθώς και για το μεγάλο και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στην πόλη του Αγίου Σπυρίδωνος, τον Πειραιά, αδιακρίτως προς όλους τους ανθρώπους οι οποίοι κατά χιλιάδες αποβιβάζονται εκεί ζητώντας την ελευθερία και ένα δικαίωμα στη ζωή.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη αλλά είναι και πνεύμα και αυτά δεν μποροούμε να τα διαχωρίζουμε και αν αυτά διαχωρίζονται τότε ο άνθρωπος οδηγείται σε λάθος διαδρομές και αποφάσεις. Αντιλαμβανόμενος όμως ο άνθρωπος ότι έχει μέσα του τη Χάρη και την Εικόνα του Θεού τότε μπορεί πράγματι στη ζωή του να αναγεννάται πνευματικά και σε αυτό συνεργεί και βοηθά η Χάρη της Παναγίας.

Κατά την ώρα του Εσπερινού τιμές απέδωσε με καύση πυροτεχνημάτων το πλοίο της Hellenic Seaways "Νήσος Μύκονος" του οποίου πλοίαρχος είναι ο Τήνιος την καταγωγή Ευ. Αράθυμος.