Αρχική » Αποϊεροποίηση και διχασμός

Αποϊεροποίηση και διχασμός

από kivotos

Του Αλέξη Σπύρου

 

Με τοπίο στην ομίχλη μοιάζουν οι σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης μετά  και τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Οι δηλώσεις «είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους θρησκευτικά, δεν είμαστε λαός ορθόδοξος, η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο, είμαστε σύγχρονο κράτος, δεν είμαστε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολλών ιεραρχών, οι οποίοι πλέον κάνουν λόγο για προσπάθεια αποϊεροποίησης της κοινωνίας και διχασμό του λαού.

Το κλίμα αντιπαράθεσης πέρασε και στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στους Μητροπολίτες Πατρών και Μεσσηνίας οι οποίοι καταδίκασαν τις δηλώσεις Βούτση.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές της δηλώσεις Βούτση, τόνισε πως σήμερα «υπάρχει μεγίστη ανάγκη τονώσεως του φρονήματος αυτού του λαού, ώστε βασισμένος στην πνευματική του κληρονομιά να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει με δύναμη ξεπερνώντας τις όποιες κρίσεις και τα όποια Μνημόνια του έχουν επιβληθεί. Όλους μάς κρίνει η Ιστορία. Δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και πολιτικώς ελλιπής».

Καταλήγοντας ο κ. Χρυσόστομος καλεί τον κ. Βούτση να ζητήσει συγγνώμη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως άνθρωπος εκφράζω τη  βαθυτάτη λύπη μου και ως Ελληνας Ορθόδοξος Ιεράρχης εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου, διότι ευρέθη άνθρωπος από μια τόσο υψηλή θέση να προκαλέσει το αίσθημα του ελληνικοῦ λαού…».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος χαρακτήρισε τις απόψεις Βούτση ανιστόρητες, μίλησε για ζυγό ιδεολογικής εμμονής. 

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βούτση, είπε: «Πιστεύω ότι εξαιτίας μιας μεταμνημονιακής καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας της κρίσεως και της αμφισβήτησης, θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει μια θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας, και δυστυχώς και ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής διαβάζει την Ιστορία με παραμορφωτικά γυαλιά, που έχουν να κάνουν με τον λαϊκισμό και την ιδεολογία. Ποτέ μέσα στην Ιστορία δεν αμφισβητήθηκε η ουσιαστική σχέση Ελληνικότητας και Ορθοδοξίας. Και εξαιτίας αυτής της σχέσεως, είναι μια σχέση που καθορίζει την ταυτότητα ενός λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει σοβινισμός. Γράφτηκε μια Ιστορία και δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ακόμη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Καταλήγοντας, υποστήριξε: «Δεν ξέρω εάν αυτό το πράγμα προοιωνίζεται κάτι καλό για το μέλλον, ή εν ονόματι ενός προοδευτισμού και όχι κάποιου συντηρητισμού που ίσως θεωρεί ο κ. Βούτσης θα είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της πατρίδος μας γενικότερα. Ξέρετε, οι λαοί που χάνουν τις ρίζες τους, δεν έχουν μέλλον».

 Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σημείωσε πως οι κυβερνητικοί παράγοντες «κάνουν μία εναγώνια προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα, διότι τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, η αποτυχία στην οικονομική πολιτική, είναι δεδομένα», αναφερόμενος επιγραμματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο οι οικογένειες όσο και οι επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε με έμφαση πως «όλοι όσοι μιλούν, αγνοούν τι σημαίνει χωρισμός Εκκλησίας και κράτους και δεν καταλαβαίνουν το εξής απλό: για να υπάρχει χωρισμός, πρέπει να υπάρχει και γάμος. Γάμος δεν υπάρχει, διότι η ελληνική πολιτεία πολλές φορές έχει νομοθετήσει εις βάρος του Δόγματος, του ήθους και της Πίστεως της Εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας τον πολιτικό γάμο, την καύση των νεκρών, την αποποινικοποίηση μοιχείας, τις αμβλώσεις, το σύμφωνο συμβίωσης, «ακόμα και την ανατροπή της οντολογίας του ανθρώπου ψήφισαν και μάλιστα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ερωτώμενος για το τρίπτυχο «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια», διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να αντιπαλεύεις τους πυλώνες της ζωής σου;».

«Η χούντα ήταν μια εκτροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά το ζήτημα είναι ότι οι έννοιες αυτές που πυροβολούνται αποτελούν τους πυλώνες της ζωής μας» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «αυτές οι αγκυλώσεις επιχειρούν να γίνουν καθεστώς στη ζωή μας».

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από άλλους Μητροπολίτες, παρά τις προσπάθειες που έγιναν να πέσουν οι τόνοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ