Αρχική » Σπίτια για πολυτέκνους από τη Μητρόπολη Σιατίστης

Σπίτια για πολυτέκνους από τη Μητρόπολη Σιατίστης

από kivotos

Της Ελένης Παππά

 

Μια άλλη πτυχή της Εκκλησίας ανέδειξε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίτσης κ. Παύλος με την απόφασή του να προσφέρει διαμέρισμα σε πολύτεκνη οικογένεια. Ο κ. Παύλος αποφάσισε να προσφέρει την ευκαιρία σε πολύτεκνες οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, από την Αθήνα, προσφέροντάς τους σπίτια σε εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής Βοΐου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υιοθετεί η Μητρόπολη σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό στήριξης πολύτεκνων οικογενειών «Θεόφιλος». Ήδη έχουν προχωρήσει στη συμφωνία για την αγορά μιας κατοικίας σε χωριό του Βοΐου, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, όπου θα φιλοξενηθεί οκταμελής οικογένεια που κατοικεί στην Αθήνα σε ένα σπίτι 45 τ.μ. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, έχει διττό ρόλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα: από τη μια βοηθάει πολύτεκνες οικογένειες που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους, καθώς και εκείνες  που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, και από την άλλη να ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. Ο κ. Παύλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι Μικροκάστρου, έκανε ανοιχτό κάλεσμα στους πιστούς όλων των ενοριών να συνδράμουν για την αγορά της πρώτης κατοικίας για να ακολουθήσουν και άλλες, όπως τόνισε, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

 

Ποιος είναι ο κ. Παύλος

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1971. Το 1973 χειροτονείται διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι. Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο και ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία. Στην περιοχή αυτή και με την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.

Από το έτος 1998 κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. Επίσης του ανετέθη η Διεύθυνση Κατηχήσεως της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας. Πολλά έτη είναι παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».

Για τριάντα και πλέον έτη ασχολείται με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός, ενώ παράλληλα κλήθηκε να μιλήσει σε σχολές γονέων, ιερατικά και νεανικά συνέδρια σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ιδιαίτερη μέριμνα του Μητροπολίτου είναι η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων. Σήμερα, στα χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί. Είναι συγγραφεύς βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό Τύπο.

Ο κ. Παύλος έγινε ευρύτερα γνωστός το 2015 για τις δηλώσεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Τότε είχε πει: «Δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ορθόδοξη θεολογία και είναι αυτό που τόνισε από την αρχή. Χρησιμοποιεί την Εκκλησία, ή επιχειρεί να τη χρησιμοποιήσει, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι θρησκευόμενος να εκπαιδεύεται ως εγκληματίας. Ακούσατε και τον ακούσαμε όλοι μας τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να παίρνει την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία και προσπαθώ να καταλάβω τη λέξη πολιτική ευθύνη. Ο πιο απλός τρόπος να την καταλάβω είναι ότι εκπαιδεύουν δολοφόνους».

Για το θέμα των μεταναστών είχε δηλώσει κόντρα στο ρεύμα της εποχής: «Μεγάλος πρόσφυγας ήταν ο Χριστός. Αυτό δείχνει τον πολιτισμό ενός κόσμου που τελικά είναι απολίτιστος. Αυτό το θέαμα των ανθρώπων, που έρχονται με σαπιοκάραβα, που πολλοί χάνουν τη ζωή τους, προπαντός αυτά τα αθώα παιδάκια που δεν έφταιξαν σε τίποτα, είναι ένα δείγμα του πόσο πολιτισμένος είναι ο πολιτισμένος κόσμος μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν παύουν να βρίσκονται σε μια κρίσιμη ώρα της ζωής τους και το τόλμημά τους να φύγουν με αυτά τα μέσα για να έρθουν στην Ελλάδα και να σωθούν είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα όταν παίρνουν μαζί τους μικρά παιδιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ