Αρχική » Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

από kivotos

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στο ξενοδοχείο Intercontinental, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να απευθύνει χαιρετισμό και να καλεί τους Προκαθημένους στην καυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής να μεταφέρουν με το παράδειγμα τους και την ανιδιοτέλεια τους το μήνυμα της ειρήνης.

 

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Παυλόπουλου έχουν ως εξής:

“Η Διεθνής Διάσκεψη αποκτά σήμερα ιδιαίτερα καίρια σημασία και τούτο γιατί γίνεται σε μια στιγμή τεράστιας ιστορικής κρισιμότητας. Οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν καταλύσει κάθε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης και επιπλέον απειλούν, όχι μόνο την εν γένει ειρήνη στην περιοχή, αλλά αποτελούν απειλή για τον κόσμο γενικότερα. Πέραν τούτου το φαινόμενο των προσφύγων πολέμου με τις διαστάσεις που έχει πάρει, δεν συμβιβάζεται με καμία έννοια δικαιοσύνης και πολιτισμού.

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει στη Μέση Ανατολή η οποία ουδέποτε ιστορικά ήταν προορισμένη ν’ αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, εσείς που ποιμαίνετε την Ορθοδοξία, γνωρίζετε ότι η Μέση Ανατολή υπήρξε πρωτίστως λίκνο πολιτισμών και λαών που συνυπήρξαν ειρηνικά. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από πολιτισμούς, που διαμορφώθηκαν κάτω από ειρηνικές συνθήκες.

Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο Ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος συνομίλησε, συνδημιούργησε μαζί τους, ιδίως κατά την Ελληνιστική περίοδο. Σε αυτό συνέβαλε επίσης καθοριστικά η Ορθοδοξία, γιατί ξέρουν όλοι πως η ορθόδοξη ιεραποστολή ήταν εκείνη η οποία μέσα από την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό, μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου ανά τους αιώνες.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Μέση Ανατολή πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν: χώρος συνύπαρξης, λίκνο πολιτισμών. Η διαφορά των θρησκειών που υπάρχει εκεί, όχι μόνο δεν μπορεί να εμποδίσει την κατάσταση αυτή, αλλά πρέπει ν’ αποτελεί την βάση για ειρηνικό διάλογο ώστε να φτάσουμε και πάλι στην ειρηνική συνύπαρξη. Ας μην ξεχνάμε, σήμερα στον παγκόσμιο νομικό πολιτισμό και όχι μόνο, το δικαίωμα σε μια ανεκτική, πολυθρησκευτική κοινωνία αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το αξιοποιήσουμε.

Μπροστά αυτήν την κατάσταση η δική σας διάσκεψη αποτελεί μια κορυφαία στιγμή, στο πλαίσιο της οποίας με το παράδειγμά σας, μπορείτε να διδάξετε αυτό που γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα και αυτό που μπορείτε να υπηρετήσετε. Κατά την εκτίμησή μου την πεμπτουσία της αποστολής σας περικλείει το ίδιο το Ευαγγέλιο, όπως καταγράφεται στο 5ο κεφ. του κατά Ματθαίον: “Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται”.

Αυτή είναι η δική σας αποστολή, διδάξτε μέσα από το σχήμα, το οποίο σας προικίζει με τη δύναμη της πειθούς και του παραδείγματος. Διδάξτε μέσα από την ανιδιοτέλειά σας τους πολιτικούς ταγούς για το δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Διδάξτε τους ότι δύο είναι τα μηνύματα που στέλνει η ανθρωπότητα ανά τους αιώνες: ο άνθρωπος και η ειρήνη. Τίποτα δεν μπορεί να καλύψει αυτήν την πραγματικότητα κάτω από οποιοδήποτε περίβλημα.

Και κάτι ακόμη που αφορά την Ορθοδοξία: το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται, ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικά το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι ψυχών. Μπροστά σ’ αυτήν την τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη”.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ