Στην Πρέβεζα βρίσκεται από εχθές το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Ο κ. Αναστάσιος πραγματοποίησε σήμερα πριν το μεσημέρι επίσκεψη στην Μητρόπολη Πρέβεζας, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

Αφού συνομίλησαν για λίγο μεταξύ τους ο κ. Χρυσόστομος παρέδωσε συμβολικά δώρα στον Αρχιεπίσκοπο και ακολούθησε συζήτηση παρουσία ιερέων.

Στην συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης. Θερμή ήταν και η συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη ο οποίος βρέθηκε στην Πρέβεζα εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση.

Στο γραφείο του Δημάρχου όπου είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι φορέων τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές της Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ και Στέργιος Γιαννάκης της ΝΔ, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας προσέφερε δώρα στο Αρχιεπίσκοπο μεταξύ αυτών και μια χειροποίητη δεσποτική ράβδο ενώ ο κ. Αναστάσιος ανταπέδωσε χαρίζοντας τα βιβλία του και μια εικόνα.

Όπως είπες πολλές φορές ο κ. Αναστάσιος, δεν περίμενε μια τέτοια υποδοχή, τονίζοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο αυτό το γεγονός.

Λίγο πριν τις 13:00 ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ανακύρηξε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο σε Επίτιμο Δημότη της Πρέβεζας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία του Υφυπουργού κ. Αμανατίδη, των τοπικών βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, δημάρχων του νομού, εκπροσώπων των αρχών, πολιτικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Μπαΐλης εξέφρασε μεταξύ άλλων την υπερηφάνεια που νιώθει όλη η Πρέβεζας με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου ενώ εξήρε το πλούσιο έργο του.

Το απόγευμα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους Δοξολογία ενώ ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος θα παρασημοφορήσει τον Αρχιεπίσκοπο με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκρισης της Μητρόπολης, τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Ο κ. Αμανατίδης έκανε την εξής δήλωση για το έργο του κ. Αναστασίου:

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα στην Τελετή Ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη Πρέβεζας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος συμπληρώνει 25 χρόνια Αρχιερατίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, ένας σεμνός Ιεράρχης με πλούσιο ποιμαντικό και επιστημονικό έργο, με το αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος, με τις πολλές διακρίσεις, με τις οποίες έχει τιμηθεί, αλλά πρωτίστως με την ακάματη δραστηριότητά του, έφερε σε πέρας πολλαπλό έργο, πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία της Αλβανίας.

Η ανασύσταση των εκκλησιαστικών δομών στην Αλβανία αποτελεί ασφαλώς το μεγάλο του έργο, το οποίο ανέλαβε το 1991, ενόσω υπηρετούσε την ιεραποστολή στην Αφρική.

Μερίμνησε για την ανέγερση ιερών ναών, την αναστήλωση και ανακαίνιση ορθοδόξων εκκλησιών και ιερών μονών.

Ακόμη επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο με το πλούσιο έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και ειδικότερα της συντήρησης μνημείων και έργων εκκλησιαστικής τέχνης, των υγειονομικών υπηρεσιών, της φροντίδας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και σε πλείστους άλλους τομείς.

Με διακριτικότητα, σεμνότητα και απόλυτη αφοσίωση στο έργο του, εμπνέει πηγαία το σεβασμό όλων μας, ενώ αποτελεί παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Από πλευράς της Πολιτείας, ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου του.