Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που γίνεται σήμερα στην Αθήνα, τόνισε πως η Ελλάδα αλλά και όλη η διεθνής κοινότητα υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών της Μέσης Ανατολής για ειρήνη και ελεύθερη επιλογή πίστης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους Προκαθήμενους και ειδικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για την βοήθεια που παρέχουν στους πρόσφυγες.
 
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κοτζιά:
 
Σήμερα καλούμαστε να συμβάλλουμε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρωτίστως εκείνο στη ζωή, αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και την ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το δικαίωμα στις εστίες πολιτισμού τους, να επιλέγουν όποιο δόγμα και ρεύμα πίστης επιθυμούν. 
 
[...] Η υπεράσπιση του δικαιώματος σε πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα, είναι μάχη ενάντια στον πόλεμο. Υπέρ της ανεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και συνολικά στη Μέση Ανατολή. Υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης και εγγύησης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ... Η Ελλάδα σήμερα στηρίζει τη λύση του Συριακού, ζητά από την ΕΕ τη διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής με χαρακτηριστικά εταιρικής σχέσης έναντι της Ιορδανίας και του Λιβάνου. 
 
[...] Ως προς τους πρόσφυγες, εκείνο που προέχει σήμερα είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξίας. Και είμαστε περήφανοι που παρά την βαθιά κρίση που βρίσκεται η χώρα μας, ο λαός μας, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στα ελληνικά νησιά έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, τις αξίες τους, συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που αντιστοιχεί στον πολιτισμό μας και στις αξίες/αρχές που πιστεύουν.
 
Θέλω και από αυτή τη θέση να ευχαριστήσω τις Εκκλησίες και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, για την βοήθεια που παράσχουν στους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κοινωνικά αδύναμους.