Αρχική » Τι δήλωσαν οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Τι δήλωσαν οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

από kivotos

Στον ραδιοσταθμό 89,5 της Εκκλησίας της Ελλάδος, που παρακολουθεί από κοντά τη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα μίλησαν αρκετοί Προκαθήμενοι Εκκλησιών. 

 

Συγκεκριμένα ο  Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης δήλωψε πως “Έχει μεγάλη αξία, γιατί μαζευτήκαμε απ’ όλο τον κόσμο, με πρόσκληση της ελληνικής Κυβερνήσεως που την ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την ευκαιρία, οι θρησκευτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες για να μιλήσουμε για την ειρήνη” είπε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε πως “ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή δοκιμάζεται σκληρά. Στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και στην Υεμένη, ο δρόμος του διαλόγου είναι πλέον επιβεβλημένος. Τα προβλήματα είναι κρίσιμα και ευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει”.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος τόνισε πως “η συνάντηση αυτή, με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, οπωσδήποτε ήταν εξαιρετικά σημαντική, γιατί διαδραματίζονται πολλά λυπηρά γεγονότα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, ιδιαιτέρως, στην Αγία πόλη Ιερουσαλήμ” και επεσήμανε πως “η ευχή όλων μας είναι να συμβάλλουμε από την σκοπιά του ο καθένας, να επέλθει εκτόνωση της εντάσεως και της βίας και να επικρατήσει η λογική, η συνδιαλλαγή και η ειρήνη, γιατί μόνο μέσω των προσπαθειών της ειρήνης και της συνδιαλλαγής, μπορούν να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν κάθε άνθρωπο. Νομίζω σήμερα ότι η θρησκευτική ηγεσία και ειδικότερα η εκκλησιαστική ηγεσία των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής, έδωσε την μαρτυρία του Ευαγγελίου κι είναι μια μαρτυρία διαχρονική, που πάντοτε βασιζόταν στην ελπίδα του Εσταυρωμένου”.

 

Μίλησε ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα: “Το σημερινό γεγονός έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να υπογραμμιστούν οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες του καθενός από εμάς και επακόλουθα και της Εκκλησίας” είπε ο αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως “καλείται και η Εκκλησία, πλάι σε όλους τους άλλους φορείς, να βάλει την πλάτη της κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε. Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από τα γεγονότα αυτά καθώς βλέπουμε τόσο κόσμο να οδηγείται στο άγνωστο, νέα παιδιά να πνίγονται. Όμως θα ήταν κρίμα να σταματήσουμε μόνο σε αυτήν την πλευρά του θέματος και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, ενώ πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τον τόπο τους; Ποιος τους ανάγκασε να φύγουν από εκεί και να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να εμποδίσουμε να γίνονται τέτοια πράγματα, δηλαδή επεμβάσεις των δυνατών να εξολοθρεύουν τους αδύναμους”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ