Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε και μίλησε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

 Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης αναλύσας την ευαγγελική περικοπή της ιάσεως του δαιμονισμένου των Γεργεσηνών από τον Κύριο, ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε με απλό και καταληπτό τρόπο τα ιερά διδάγματα που εκπηγάζουν από το ιερό Ευαγγέλιο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αγαπητοί μου αδελφοί εκτός από την αγία εικόνα του, την οποία εγκαθιδρύσαμε εδώ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μας προσέφερε σήμερα και το θαύμα της ιάσεως του δαιμονισμένου από την περιοχή των Γεργεσηνών. Ένας δαιμονισμένος που ήταν το φόβητρο για την περιοχή, ο οποίος μετά το θαύμα έγινε Ευαγγελιστής. Εκήρυττε σε όλη την περιοχή την δόξα του Θεού. Μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος και από αμαρτωλός να γίνει άγιος, από δαιμονισμένος να γίνει άγγελος, από άνθρωπος της αμαρτίας να γίνει άνθρωπος της αρετής.

 Πολλοί άνθρωποι σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, δεν καταλαβαίνουν τον Λόγο του Χριστού. Θέλουν το Ευαγγέλιο να τα λέγει όπως θέλει η σημερινή εκκοσμικευμένη κοινωνία μας. Γι’ αυτό βλέπετε έρχονται και θεσπίζουν νόμους που είναι εντελώς αντίθετοι με το ευαγγέλιο.

 Θέλει ελάφρυνση του νόμου η σημερινή κοινωνία. Το ευαγγέλιο όμως είναι ο νόμος του Θεού και όσοι πιστεύουμε στο ευαγγέλιο και στην Εκκλησία πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε το νόμο του Θεού.

 Το ευαγγέλιο κηρύττει να ανεχόμαστε τον άνθρωπο και να καταδικάζουμε την αμαρτία. Οι πατέρες μας συμβουλεύουν να μη φοβόμαστε τον διάβολο αλλά να οπλιζόμαστε με το όπλα της Θείας χάριτος, την προσευχή, τη νηστεία και την συμμετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

 Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί, διότι έρχεται κύμα εναντίον μας. Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο εναντίον της πίστεως έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και την προπαγάνδα ενώ εμείς έχουμε μόνο την Χάρη του Θεού, η οποία είναι το πιο δυνατό όπλο, αλλά έρχεται μόνο όταν την δεχόμαστε».

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο των εορτασμών της 18ης Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και της 28ης Οκτωβρίου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 8.000 και πλέον ατάφων νεκρών Ηρώων του 1940.

Στην Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν μεταξύ των πιστών, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογίαννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζάχος Χαλβαντζής με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο τ. Υπουργός Υγείας, τ. Πρόεδρος της Βουλής, τ. Γ.Γ της Επιτροπής Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Σούρλας, ο τ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριος Γράψας, ο Υποδιοιητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, ο Διοικητής της 63Μ.Ε. Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας.

Ακολούθως έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο «Το Εθνικό χρέος προς τους άταφους νεκρούς του 1940», αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων», μία εκδήλωση, η οποία τελούσε με την συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον χαιρετισμό του ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

 « Θέλω να ευχαριστήσω τον τ. Υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα, ο οποίος σ’ αυτό το δεκαήμερο του εορτασμού του Αγίου Λουκά και της 28ης Οκτωβρίου ευρίσκεται μαζί μας για να παρουσιάσει ένα θέμα, το οποίο μας καίει και ως Έλληνες και ως Ορθοδόξους χριστιανούς.

 Με την ευκαιρία του βιβλίου αυτού εύχομαι να λήξει το θέμα αυτό της τακτοποίησης των ατάφων νεκρών του 1940. Δυστυχώς, ως συνήθως για τέτοια θέματα η εκάστοτε πολιτεία ή αδρανεί ή αδιαφορεί, ενώ θα έπρεπε να τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα. Ιδού όμως ότι ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός βρήκαν στο πρόσωπο του εντίμου πολιτικού κ. Γεωργίου Σούρλα τον εκφραστή τους.

 Συγχαίρω από καρδίας τον κ. Υπουργό για τους αγώνες του για την αποκατάσταση των άταφων νεκρών και εύχομαι να παραμεριστούν όλα τα εμπόδια ώστε τα ιερά αυτά οστά των Ηρώων μας, να περισυλλεγούν, να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες για Ήρωες τιμές και να ταφούν στα στρατιωτικά κοιμητήρια για να ηρεμήσουν οι ψυχές τους και να ηρεμήσουν οι συνειδήσεις όλων των Ελλήνων.

 Η εισαγωγή της εκδηλώσεως αυτής άρχισε νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελώντας την επιμνημόσυνη δέηση. Εύχομαι κ. Υπουργέ οι ψυχές των Ηρώων να μην περιμένουν για πολύ ακόμα».

Ακολούθως έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριο Γράψα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στους 8.000 και πλέον ατάφους Έλληνες Ήρωες στρατιώτες, οι οποίοι εκτελώντας το ιερό καθήκον τους για την προάσπιση της Πατρίδος άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας.

 Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφεύς του βιβλίου κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς παρισταμένους για την τιμητική παρουσία τους και αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα της άμεσης τακτοποίησης των άταφων νεκρών ηρώων μέσα από την οποία θα αναδειχθεί η ευαισθησία, ο πατριωτισμός και η ανθρωπιά όλων όσων θέλουν να είναι και να αισθάνονται Έλληνες.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμίεων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Ζάχος Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο τ. Νομάρχης κ. Αθανάσιος Χειμάρας, ο Ιατρός κ. Γεώργιος Νερολής, ο Διοικητής της 63Μ.Ε. Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης και αρκετοί Λαμιείς.