Τους λαοφιλείς Ιατρούς Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και αγίους των πτωχών, εόρτασαν με την μεγαλοπρέπεια και τις τιμές που αρμόζουν για την ενάρετη ζωή τους και την μεγάλη τους προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι του Πύργου και της Ηλείας, κατά το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου. 

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου βρίσκεται η Ιερή Εικόνα των εορταζομένων Αγίων, έργο του μεγάλου αγιογράφου Θεόκλητου Τσαλπατούρου, η οποία αγιογραφήθηκε το έτος 1876. 

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου παραμονή της εορτής,  κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένος από τους Αιδ. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Διονύσιο  Μιχαλόπουλο, π. Παντελέημων Παπαηλιού π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, π. Αυγερινό Τσουκαλά και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. 

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός,  χοροστάτησε στον όρθρο, τέλεσε  την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, βοηθούμενος από τους Αιδ. π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Παναγιώτη Κλουκίνα, π. Μιχαήλ Πλαστουργό, π. Ρωμανό Καββαθά και τον οικείο Εφημέριο. Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο, ανέπτυξε το θέμα «Οι αιτίες των ασθενειών εις τους ανθρώπους».  

Σ’ αυτήν παρέστησαν οι Πρόεδροι και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, καθώς επίσης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, τους οποίους μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν στο Ενοριακό κέντρο του Ναού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων Χριστιανοί εκ της Ενορίας, αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές, προκειμένου να προσκυνήσουν την Iερή Εικόνα και να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια των εορταζομένων Αγίων, οι οποίοι αξιοποίησαν τα Ιατρικά χαρίσματα, που τους έδωσε ο Θεός, προσφέροντας τα πλουσιοπάροχα και μάλιστα με ανιδιοτέλεια, στους συνανθρώπους τους. Οι άγιοι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τον Ιατρικό κόσμο, τώρα που ζούμε σε καιρούς και τόπους πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης αλλά και κοινωνικής κατάθλιψης, η οποία εγκλωβίζει όλο και περισσότερους συνανθρώπους γύρω μας.