Αρχική » Η Εκκλησία δίνει το χέρι στους φοιτητές και στηρίζει τις προσπάθειές τους

Η Εκκλησία δίνει το χέρι στους φοιτητές και στηρίζει τις προσπάθειές τους

από ikivotos.gr

Του Πάνου Ευαγγέλου 

Μια νέα σχέση μεταξύ φοιτητών και Εκκλησίας αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μητροπόλεις της Ελλάδας. Την αρχή είχε κάνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος είχε καλέσει τους νέους να «έρθουν όπως είναι στην εκκλησία» ακολουθώντας μια διαφορετική τακτική έναντι των φοιτητών και των μαθητών. Τότε μάλιστα πολλοί ναοί τελούσαν και δεύτερη Θεία Λειτουργία για να μπορούν να την παρακολουθούν και οι σπουδαστές.

Από τότε πολλοί ιεράρχες έχουν έρθει πιο κοντά στους φοιτητές. Στηρίζουν τους απόρους οικονομικά, επιβραβεύουν τους άριστους, ενώ πολύ τακτικά τους καλούν σε συνάξεις στις οποίες γίνονται ελεύθερες συζητήσεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Τις μέρες των εορτών οι μητροπολίτες βρήκαν χρόνο να πιουν ένα καφέ με τους φοιτητές και να τα πουν εγκαινιάζοντας έναν σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας.

Ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δανιήλ αντάλλαξε απόψεις με φοιτητές του νομού ο οποίος όπως εξήγησε ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση «για να ξορκίσουμε την μοναξιά που επικρατεί στην εποχή μας».

Στην μητρόπολη Μαντινείας ο μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος συναντήθηκε με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στους οποίους παρέδωσε επιταγές. 

Ο μητροπολίτης Χαλκίδας είχε συνάντηση με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην επιστολή – πρόσκληση που τους απέστειλε έγραφε:

Αγαπητό μου παιδί,

Ο ποιητής γράφει ότι «Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε» και η Εκκλησία μας συνεχώς μας καλεί σε Σύναξη, δηλαδή μας καλεί να συναντηθούμε. Και ο ενανθρωπήσας Κύριός μας διαβεβαιώνει ότι όπου υπάρχουν δύο η τρεις συναγμένοι στο Όνομά Του, είναι κι Αυτός εκεί, ανάμεσά τους».

Στην Κρήτη ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, βράβευσε τους αριστεύσαντες φοιτητές ιατρικής από τα Χανιά σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Χαζίρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Αγία Μαρίνα. Οι νέοι επιστήμονες πέρα από την ηθική ικανοποίηση που αισθάνθηκαν, παρέλαβαν από το Ίδρυμα και χρηματικό ποσό, προκειμένου να βοηθηθούν στη συνέχιση των σπουδών τους.

Σε ανάλογη εκδήλωση που έγινε στη Βέροια ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απένειμε χρηματικά βραβεία σε αριστούχους φοιτητές αλλά και σε όσους πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στις τελευταίες εξετάσεις. Πριν από λίγες μέρες φοιτητές συναντήθηκαν στην μητρόπολη Κίτρους όπου εκτός των άλλων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να οργανώσουν εκδρομή στον Όλυμπο.

Στην μητρόπολη Μεσσηνίας ήδη λειτουργεί ταμείο το οποίο προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές κάθε χρόνο. Κάτι ανάλογο λειτουργεί και στην μητρόπολη Δημητριάδος.

Εκτός των συναντήσεων πολλές μητροπόλεις συντηρούν φοιτητικές εστίες για φοιτητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Στις περισσότερες μητροπόλεις οι βιβλιοθήκες είναι ανοικτές σε φοιτητές. Η μητρόπολη Κομοτηνής για παράδειγμα την περασμένη χρονιά είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα άδυτα της τοπικής Εκκλησίας φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και να κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση στο αρχείο, τη βιβλιοθήκη της μητρόπολης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Ιμαρέτ.

Για τη συνεργασία με την μητρόπολη ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης έχει δηλώσει πως: «μεγάλο κομμάτι της έρευνας που γίνεται στο τμήμα μας αφορά την εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση, αφορά τα μοναστήρια, την εκκλησιαστική ιστορία και τους θεσμούς τους εκκλησιαστικούς. Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε και στέλνουμε φοιτητές στη μητρόπολη δεν είναι τυχαίο, είναι στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία και να αναδείξουμε ό,τι καλό έχει η τοπική κοινωνία και να προσφέρουμε».

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και άλλες μητροπόλεις οι οποίες στο πλαίσιο του ποιμαντικού έργου τους παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους φοιτητές και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανατρέποντας παλιά στερεότυπα και λογικές και φέρνοντας πιο κοντά φοιτητές και Εκκλησία.

Mέσα σ’ αυτό το κλίμα κατανόησης όλες οι μητροπόλεις έχουν «ανοικτές τις  πόρτες» για κάθε φοιτητή, όπως και για κάθε νέο, προκειμένου να τον βοηθήσουν σε κάθε δύσκολη στιγμή του η οποία πηγάζει είτε από το κοινωνικό περιβάλλον είτε λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ