Αρχική » Άρχισε η εκταφή και ταυτοποίηση των νεκρών του 40-41 στην Αλβανία

Άρχισε η εκταφή και ταυτοποίηση των νεκρών του 40-41 στην Αλβανία

από ikivotos.gr

Άρχισε στην Αλβανία η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης οστών Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41.Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την έναρξη της διαδικασίας τονίζοντας ότι « πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» τονίζει  το ΥΠΕΞ.

Το βήμα αυτό για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην Κρήτη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.”Xαιρετίζουμε  την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και την δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους» καταλήγει η ανακοίνωση του.Όχι  στη μεγάλη Αλβανία από τη Ρωσία.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε  ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα για «ωμή» παρέμβαση στη πολιτική σκηνή των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος Εθνοτικων συγκρούσεων στην περιοχή, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν σε όλα τα Βαλκάνια. 

Στο ρωσικό κείμενο τονίζεται επίσης πως ο Έντι Ράμα βοήθησε στην δημιουργία του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UCK) στις μάχες που δίνονταν με την Σερβία. Ενώ τώρα εμπλέκεται στο θέμα διγλωσσίας στα Σκόπια που καθιστά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα Αλβανικά 
Όλες οι παραπάνω κινήσεις του Ράμα αποδεικνύουν την προώθηση της περιβόητης «Πλατφόρμας των Τιράνων», που συνάδουν με τις φιλοδοξίες τους για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίαςλληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ