Αρχική » Στη Βέροια με τη συμμετοχή μητροπολιτών η εκδήλωση “Μάνα Μακεδονία μου”

Στη Βέροια με τη συμμετοχή μητροπολιτών η εκδήλωση “Μάνα Μακεδονία μου”

από ikivotos.gr

Εκδήλωση με τίτλο “Μάνα Μακεδονία μου” διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Βέροια με την συμμετοχή μητροπολιτών της περιοχής και κληρικών.

Οι συγκεντρωθέντες εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο απορρίπτουν την σύνθετη ονομασία.

Το ΨΗΦΙΣΜΑ:

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του απανταχού της γης Ελληνισμού με σκοπό την προάσπιση των δικαίων, της ιστορικής ταυτότητος και της ελληνικότητος της Μακεδονίας μας ενόψει των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το όνομα του κράτους των Σκοπίων:

1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του, καθώς αυτό θα αποτελεί υποχώρηση έναντι στον συνεχιζόμενο αλυτρωτισμό του γειτονικού κράτους και την άρνησή του να προβεί σε απάλειψη των αλυτρωτικών του βλέψεων όπως αυτές εκφράζονται στο Σύνταγμα, στους χάρτες και τα βιβλία της ιστορίας, με τα οποία σφετερίζονται την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας, την ιστορία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ιστορία 2500 χρόνων του Ελληνισμού και καπηλεύονται την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της ελληνικής Μακεδονίας, ισχυριζόμενοι ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

2. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και εκκλησιαστικό, καθώς το επίθετο «Μακεδονική» χρησιμοποιείται και από τη σχισματική Εκκλησία του γειτονικού κράτους.

3. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι οι γείτονές μας, όπως και άλλοι σλαβικοί λαοί, οφείλουν όχι μόνο τη χριστιανική πίστη τους αλλά και το αλφάβητό τους στο ιεραποστολικό έργο των Ελλήνων Θεσσαλονικέων αυταδέλφων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

4. Ζητούμε να γίνει σεβαστή η ιστορία και να παύσει η παραχάραξή της η οποία δεν συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την οποία επιδιώκουμε.

5. Απορρίπτουμε και τις πέντε σύνθετες ονομασίες τις οποίες πρότεινε πρόσφατα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, επειδή περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας για δίκαιη και αντικειμενική επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

6. Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε από τα δίκαιά μας, ενώ το γειτονικό κράτος παραμένει αδιάλλακτο και ανυποχώρητο στις ιστορικά και πολιτικά ανυπόστατες διεκδικήσεις του.

7. Διακηρύσσουμε απερίφραστα και προς κάθε κατεύθυνση ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτο, όπως αδιαπραγμάτευτη παραμένει και η ελληνικότητα της Μακεδονίας που τεκμηριώνεται αδιαμφισβήτητα και επιστημονικά με βάση τα μνημεία, τις επιγραφές και όλα τα ιστορικά τεκμήρια που υπάρχουν σε αυτή τη γη που κατοικούμε και για την ελευθερία της οποίας αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν οι πατέρες μας, και ότι δεν πρόκειται να παύσουμε να υπερασπιζόμασθε το όνομα της Μακεδονίας μας και την ελληνική ταυτότητά της από όποιους τα επιβουλεύονται και τα σφετερίζονται.

8. Προσευχόμασθε ώστε ο Θεός να φωτίσει τους ιθύνοντες και στις δύο πλευρές και τους εμπλεκομένους στη διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας προκειμένου να υπάρξει επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος η οποία να ανταποκρίνεται στο δίκαιο και να μη θίγει τα ιστορικά δικαιώματα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ