Αρχική » Θεσσαλονίκη: Το εθνικό μήνυμα της εορτής του Αγίου Δημητρίου

Θεσσαλονίκη: Το εθνικό μήνυμα της εορτής του Αγίου Δημητρίου

από kivotos

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου τελέστηκε το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης σήμερα 26 Οκτωβρίου 2015. Στη Θεία Λειτουργία προσήλθε ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δημάρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου όπως και πλήθος κόσμου.

«Εμείς οι έλληνες της Μακεδονίας και των συνόρων θέλουμε την ειρήνη για να φυλλάτουμε τα κόκκαλα των προγόνων μας” υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Άνθιμος για να συνεχίσει λέγοντας: «Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

Απευθυνόμενος στους νέους της χώρας, τους κάλεσε να δικαιώσουν τους κόπους των γονιών τους και τις θυσίες της πατρίδας τους και μεταφέροντας δύο στροφές από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, τους ζήτησε να μην λάβουν «το σκήπτρο της διχόνοιας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα μείνουμε Έλληνες ενωμένοι, ελεύθερα και με τη δική μας βούληση, ορθόδοξοι χριστιανοί για να στερεώσουμε την πατρίδα μας, για να διδάξουμε τα παιδιά μας, για να δικαιώσουμε τους πατέρες μας που μας παρακολουθούν από τον άλλο κόσμο» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε στην μεγάλη γιορτή της συμπρωτεύουσας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την δοξολολογία, τονίζοντας ότι η «Ελλληνικότητα της Μακεδονίας είνια αυτονόητη και αυταπόδεικτη».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

«Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με την ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του.

Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι’ αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

Και, δεύτερον, το δίδαγμα της «εν τω σταδίω», ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας.

Χρόνια πολλά και καλά.

Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας.»

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ