Έντονη είναι η ενόχληση στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου για τη στάση της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων που συνδέονται με θέματα της Εκκλησίας με τον πολιτικό όρκο των νέων στελεχών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο να είναι η κορυφή του παγόβουνου!

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απείχε από την ορκωμοσία των νέων στελεχών (υπουργών - υφυπουργών) της Κυβέρνησης την Πέμπτη 1 Μαρτίου, με τη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Εκκλησίας να είναι ακόμα ένα σημάδι των ''παγωμένων'' σχέσων Εκκλησίας - Κυβέρνησης και να ξεφεύγει πλέον από το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με την Εκκλησία να κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει «στα χωράφια της Ορθοδοξίας».

Κι όλα αυτά μόλις λίγα 24ωρα από την επιστολή δυσαρέσκειας του κ. Ιερώνυμου για την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα στην Παναγιά της Τήνου και μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να μπει το κράτος στα διοικητικά του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, αφαιρώντας τον απόλυτο έλεγχο από τον Μητροπολίτη Σύρου.

Τέλος, υπάρχει το ''διαχρονικό'' στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτημα των θρησκευτικών, με τους ιερείς να κατηγορούν τους κυβερνώντες για προσπάθεια υποβάθμισης του Χριστού και της αλήθειας της Ορθοδοξίας.