Οι μοναχοί της Ορθοδοξίας έχουν τα δικά τους μυστικά στην κουζίνα, που προέρχονται από την πολύχρονη παράδοση, τη χρήση των υλικών με σεβασμό και οικονομία και βέβαια την τήρηση των κανόνων νηστείας. 

Αγιορείτικη συνταγή:

 Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι
3 πατάτες
½ λίτρο νερό από το βρασμένο κουνουπίδι
Αλάτι-πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Πλένουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε κομμάτια και πετάμε τα χονδρά κοτσάνια. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε και τις βάζουμε να βράσουν με το κουνουπίδι για 20 με 25 λεπτά. Κρατάμε ½ λίτρο από το βρασμένο  νερό, στο υπόλοιπο πολτοποιούμε τα λαχανικά και προσθέτουμε τα αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί των λαχανικών.

Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα αλεσμένα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά τη σούπα και την πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.