Αρχική » Κονίτσης: Όχι άλλες χαμένες πατρίδες

Κονίτσης: Όχι άλλες χαμένες πατρίδες

από christina

Παρέμβαση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έκανε ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας. Με δήλωσή του ζητά απο την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τους Βορειοηπειρώτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το έθνος των Ελλήνων δεν θα ανεχτεί μια άλλη χαμένη πατρίδα.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τη μητρόπολη, αναφέρεται:
«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για τις ελληνοαλβανικές συνομιλίες:

“Οι ειδήσεις που έρχονται από τον χώρο της Βορείου Ηπείρου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ακούγεται μετ’ επιτάσεως, ότι γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου η γειτονική χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση.
Αλλά οι συζητήσεις αυτές:

1) Είναι εντελώς μυστικές και, το χειρότερο, γίνονται εν αγνοία των Βορειοηπειρωτών. Αν, όμως, οι Βορειοηπειρώτες δεν γνωρίζουν «τι τέξεται η επιούσα», τότε πως είναι δυνατόν να διεξάγωνται διαπραγματεύσεις ερήμην των γηγενών κατοίκων της προαιωνίως Ελληνικής Βορείου Ηπείρου; Ρωτάμε, γιατί κάποια ημερήσια επαρχιακή εφημερίδα δημοσίευσε την είδηση (χωρίς να υπάρξη διάψευση) ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει η μεν δεύτερη να δεχθεί να μην κάνει λόγο για τους «Τσάμηδες», η πρώτη δε να μην αναφέρει ως υπαρκτό το θέμα και το όνομα Βόρειος Ηπειρος!
Αλλ’ εάν τα παραπάνω αληθεύουν, τότε –το λέω ξεκάθαρα– έχουμε εθνική προδοσία, αφού ξεπουλιέται η Βόρειος Ηπειρος, όταν οι Ελληνες κάτοικοί της βρίσκωνται στο σκοτάδι της αγνοίας για το τι «μαγειρεύεται» εις βάρος τους. Αντί το Βορειοηπειρωτικό να είναι πρώτο θέμα στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, βρίσκεται τελευταίο (αν είναι και τελευταίο) επειδή έτσι θέλουν οι Βρυξέλλες και η Αμερική. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει για την, ουσιαστικά ανύπαρκτη, εξωτερική ελληνική «πολιτική» είναι η λέξη: ΝΤΡΟΠΗ.

2) Εξισώνουν το υπαρκτό Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, με το ανύπαρκτο «Τσάμικο». Η Βόρειος Ηπειρος είναι τμήμα της ελεύθερης Ηπείρου (άρα της ενιαίας Ηπείρου). Και το 1914 κατωχυρώθηκε η Αυτονομία της με το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας» (17.5.1914), αφού είχε προηγηθεί, με λαμπρή μάλιστα επιτυχία, ο ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών. Σημειώνουμε, ότι το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας» το έχει συνυπογράψει και η Αλβανία. Επομένως, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η Αλβανία, το Βορειοηπειρωτικό είναι για την Ελλάδα ζήτημα απολύτως υπαρκτό.
Αντίθετα, το «Τσάμικο» δεν υπάρχει για την Ελλάδα, όπως άλλωστε έχουν διακηρύξει όλες οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι, οι «Τσάμηδες», ως σύμμαχοι πρώτα των Ιταλών κι’ ύστερα των Γερμανών εισβολέων, διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Θεσπρωτίας. Μετά δε το τέλος του πολέμου, καταδικάστηκαν, ερήμην, από το στρατοδικείο των Ιωαννίνων. Συνεπώς, για την Ελλάδα δεν υπάρχει –το ξανατονίζω, δεν υπάρχει– «Τσάμικο ζήτημα».

3) Αν, όμως, η Ελλάδα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν αντιτάξει τα εθνικά της δίκαια για τη βασανισμένη και χιλιοπροδομένη Βόρειο Ηπειρο, απέναντι στις πανάθλιες μεθοδεύσεις των «μεγάλων» αυτού του κόσμου, αλλά και στην πονηριά των Αλβανών, που ολόκληρες δεκαετίες μέχρι σήμερα έχουν αφάνταστα τυραννήσει τους Βορειοηπειρώτες, θα είναι ανάξια των γενναίων παιδιών της, που για τη Γη του Πύρρου πολέμησαν νικηφόρα και πολλά έπεσαν στα πεδία των μαχών υπέρ Πίστεως και Πατρίδος!

Η κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος τη δήθεν «μυστική» διπλωματία, οφείλει να ενημερώσει πάραυτα, πρώτα τους Βορειοηπειρώτες κι’ ύστερα ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, ώστε όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κι ας γνωρίζει καλά, ότι δεν θα ανεχθεί μια ακόμη «χαμένη» πατρίδα, ο υπερήφανος εθνικά Ελληνισμός”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ