Οι μοναχοί της Ορθοδοξίας έχουν τα δικά τους μυστικά στην κουζίνα, που προέρχονται από την πολύχρονη παράδοση, τη χρήση των υλικών με σεβασμό και οικονομία και βέβαια την τήρηση των κανόνων νηστείας. 

Αγιορείτικη συνταγή:

Υλικά

Ζύμη

1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 πρέζα αλάτι

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Γέμιση

5 μέτριες πατάτες

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Λίγο δύοσμο

Λίγο μαϊντανό

Αλάτι

Κόκκινο πιπέρι

2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και λεία. Στη συνέχεια, βράζουμε τις πατάτες και όσο είναι ζεστές, τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά ψιλοκομμένα, τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 για 45λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.